sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Kokkikoulu: Superhelppo marjapiirakka

Siirrytäänpä puutarhahommista välillä leivonnan pariin, eli tarjolla on perinteistä, superhelppoa marjapiirakkaa, jonka mehevyyden takaa: 



Piimä tahtoo olla unohduksissa keittiössäni, mutta kesä saa minut kaivamaan esiin perinteisen piimäpiirakan ohjeen. Äitini tekee tällä taikinalla useimmiten raparperi- tai omenapiirakkaa, minä olen enemmän mustaherukan ystävä. Molempi parempi, ja hyvin tähän sopisivat myös puolukat tai punaherukat. Tai vaikka vähän kaikkia marjoja sekaisin! 

Uuden satokauden lähestyessä moni tuntuu penkovan pakastintaan ja miettivän käyttöä viime kesän saaliin viimeisille rippeille. Mustaherukkasatoni oli kovin vaatimaton, mutta vajaa litran purkillinen löytyi vielä pakastimen uumenista. Siispä pitkästä aikaa marjapiirakkaa piimätaikinasta.

Taikina:

Huom. Mitat ovat kahvikupillisina, jolle mittana taitaa olla monia muunnelmia. Olen tehnyt piirakkaa sekä muuntosuhteella 1 kkp = 2 dl että 1 kkp = 1,5 dl. Nykyiselle pellilleni jälkimmäinen on sopivampi, joten ne mitat liitin myös mukaan. 

3 kkp / 4,5 dl piimää
2 kkp / 3 dl sokeria
5 kkp / 7,5 dl vehnäjauhoja
0,5 kkp / 0,75 dl öljyä
1,5 tl ruokasoodaa (2 dl mitalla tehtynä 2 tl)

Sekoita ainekset keskenään ja kaada leivinpaperoidulle uunipannulle. Ripottele pinnalle noin litran verran mustaherukoita, sokeroituja raparperinpaloja, puolukoita, punaherukoita tai kirpeää omenaa renkaina. Enemmän on parempi. Veljeni on kutsunut tätä kraateripiirakaksi, sillä raparperipalat uppoavat taikinaan piirakan paistuessa. Niitä kuoppia onkin sitten hyvä täyttää vaikka vaniljakastikkeella. 



Kauramuru sopii mielestäni lähes minkä tahansa piirakan päälle, joten tähänkin piirakkaan teen sen useimmiten. Summamutikkaohjeeni on:

Noin 50 g voita, reippaasti sokeria, kaurahiutaleita, ripaus kanelia. Kuivia aineita sen verran, että seos murustuu sopivasti. Ripottele piirakan pinnalle.

Niin ja se paistaminen: Uunin keskitasolla noin 200 asteessa, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Marjat uppoavat paistaessa taikinaan ja mehevöittävät piirakan herkulliseksi. Tarjoa vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera, tai napsi pelliltä pikkupaloja sellaisenaan suoraan suuhun, kun lasten silmä välttää. Seitsemän sortin kahvipöydässä olen tarjonnut tätä pieninä annospaloina. 





























Vieläkö sinun pakastimessasi on viime kesän satoa? 



27 kommenttia:

  1. Nam ihan parasta! On viime kevään raparperia vielä, mikä synti. Sillä raparperipiirakka on suurinta herkkua. Mutta sitäkään ei voi nyt syödä... Hitsin elämäntaparemppa....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla on kyllä hieno tsemppi päällä, mistähän mulle löytyisi... :)

      Poista
  2. Täytyykin tuota piimä ohjetta joskus kokeilla :) kaikki on onneksi käytetty ja uutta satoa odotellessa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä sellainen takuuvarma ohje :) Raparperista alkaa jo päästä tekemään ne onnelliset, joilla sitä kasvaa pihassaan.

      Poista
  3. Yksi pussi mustaherukkaa taitaa vielä olla pakkasessa viime vuodesta.
    Kylläpä tulikin herkullisen näköinen piirakka.

    VastaaPoista
  4. Oi joi! Kyllä taas herkun laitoit pöytää. Nam ja kiitos <3

    terveisin

    PirjoW / Virtuaali Moleskine®

    VastaaPoista
  5. Nam, mikä piirakka! Onpa hyvä, että helluntain kunniaksi kaupat ovat kiinni. Muutoin alkaisi takuuvarma herkuttelu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos piimää saisi jostain ABC:ltä ;) Kesäistä herkuttelua sitten odotellessa!

      Poista
  6. Vaikuttaa ihanan iisiltä. Tekisin varmaan tätä jos joskus ois piimää kaapissa. Harvoin on. Mulla on pakastimessa vielä viime vuotisia punaviinimarjoja, puolukoita, mustikoita, vähän omenalohkoja ja omenasosetta. Pakastan joka vuosi myös vähän myös rapskua, ne käytin tällä viikolla loppuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piimän ostaminen onkin tämän haastavin vaihe :D Meilläkin on puolukkaa vielä paljon, just keitin satsin hilloa kun ei ne meillä muussa muodossa tule syötyä

      Poista
  7. Ihanan helpolta kuulostaa - tähän saa upotettua pakastimesta kaikkea hyvää :) Kiitos ohjeesta taasen!

    VastaaPoista
  8. Nami nami. Tämä on parempi kuin oma ohjeeni mustikkapiirakalle - pötkö mantelimassaa ja voilastuja pinnalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uuuh, kuulostaa ihanan epäterveelliseltä :D

      Poista
  9. Nam marjapiirakka maistuisikin näin viikon alkajaiseksi ;) Hyvä ohje :) Lähdenkin kaivelemaan pakastimen pohjia ;)

    VastaaPoista
  10. Tämä kuulostaa hyvälle! Melkein voin maistaa sen pelkästään kuvia katselemalla.;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helppoa ja hyvää :) Kiva kun tulit käymään täällä!

      Poista
  11. Näyttää ihanan mehevältä! Mä olen yleensä ollut amerikkalaisten piirakoitten ystävä enemmän, mutta tätä voisi kyllä testata :)

    Kiitos linkkaamisesta Retro remixiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mehevää on, marjoja pitää olla reilusti :) Kiva kun tulit käymään!

      Poista
  12. Ihanan näköistä, mä oon tosi vähän tehnyt mitään piirakoita, yleensä melkein teen aina juustokakun jos jotain makeaa mut tää olis kyllä aika helppo koitettavaks jopa mulle :P

    VastaaPoista
  13. Pitääpä kokeilla...sitten kun saan uusia marjoja -nyt pitää pihtailla että smoothiemarjoja riittäisi mahdollisimman pitkälle :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperilla voi jo harjoitella ;) Ihanaa, kohta se marjakausi jo alkaa!

      Poista

Kiitos kommentistasi!