torstai 21. toukokuuta 2015

Kasvitunnistusta kivikkopenkissä

Pääsisäänkäyntimme on ilta-aurinkoon päin, eli suurimman osan päivästä varjon puolella. Pääsisäänkäynnin edessä on iso kivikkoinen istutusalue, jonka kuningattarena loistaa aiemmin kuvissa näkynyt rusokirsikka. Istutusalue on kovin sekalaisen tuntuinen, erilaisia puita ja kasveja on paljon. Tämä alue onkin ollut minulle jatkuvan pohdinnan aihe. Mitä teen sille vai teenkö mitään? Annanko rehottaa sellaisenaan vai lähdenkö vaihtelemaan kasveja? 

Tehdäänpä kierros istutusalueen ympäri. Pihalta päin katsottuna sateenvarjojalava sekä isot havut eli kataja ja tuijat katkaisevat näkymän ylös rinteeseen. 

Kivikossa kasvaa mm. kaukasianpitkäpalkoa, jotain matalaa havua, mehikasveja ja näin keväisin tulppaaneita. Mikähän lienee tämä suorastaan neonpunainen tulppaani? Kivikon vieresssä olevan kiveyksen raoissa saa sammal rehottaa. Kesällä aluetta jatketaan ruukkuistutuksilla, verililjapuut odottavat vielä ruukkuihinsa jotain rönsyävää seuralaista.  
Alue on joka suunnasta vähän eri näköinen. Alhaalta eli portaista katsottuna näkymää hallitsevat kääpiövuorimännyt, isoksi kasvaneet tuijat sekä tietysti kirsikkapuu. Edellisten kuvien kivikko jää siis tässä seuraavassa kuvassa  vasemmalle. Aluetta peittää lähes kauttaaltaan suikerotuhkapensas. Kasvien tunnistuksessa minulla on vielä tehtävää, en tiedä varmaan puoliakaan pihan kasveista nimeltä...Nyt on noustu portaat ylös. Sisäänkäynniltä päin katsottuna näkymä on taas erilainen, täällä hallitsevat perennat ja sipulikukat. Narsisseja, idänsinililjaa, päivänliljaa, akileijaa, vuorenkilpeä, sammalleimua ja särkynyt sydän on ainakin bongattu, lisäksi vielä joitakin tunnistamattomia kasveja. Tulppaaneita on ainakin kolmea erilaista, hieman matalampi hempeän punainen, yksinäinen oranssi ja vielä avautumattomat kukat, joiden pitäisi olla väriltään melko tummat. 


Sitten siirrytään tien puolelle, sillä puolella vallalla ovat pensaat. Tämä osio on koko istutusalueen ryteikköisin, varsinkin suikerotuhkapensas on kovin ahneesti ottanut tilaa. Muita pensaita en tunne nimeltä, joten jos joku niitä tunnistaa kuvista, olen kovin kiitollinen! Pinkkikukkainen pensas ei oikein halunnut tulla kuvatuksi, pitää ottaa siitä parempi kuva, kunhan kukat ovat auki. Jos sille sitten löytyisi nimikin. Viimeisen veikkaisin olevan joku angervo, siinä on muistaakseni ruusunpunaiset kukat loppukesästä. 


Ympäri käydään yhteen tullaan. Kierroksen päättää sateenvarjojalava, joka alkaa saada lehtiverhoa yllensä. 

Mitä sinä tekisit tällaiselle sekamelskalle? 
12 kommenttia:

 1. Siis mikä sekamelska, aivan ihanan näköistä? Tykkään hieman sellaisista salaisista puutarhoista, hieman rehevistä ja villiintyneistä, mielestäni teillä upeaa ja järjestäytynyttä mun silmiin. Tämä ei viherpeukalo ei muuttaisi mitään. Mutta en ymmärrä mitään pihahommista. ;)

  Kaunis ja upea piha, kuten talo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin suoraviivainen, että tällainen runsaus häiritsee :D Ehkä toi puska-alue on pahin. Ja vuorenkilvet. Olen hyvää vauhtia liukumassa puutarhahulluuteen, jossa koko ajan vaihdellaan kasveja paikasta toiseen...

   Poista
 2. Mä antaisin tämän olla. Näyttää niin kauniilta juuri tällaisena. Mähän rakastan englantilaisia, runsaita puutarhoja, jotka on täynnä erilaisia kasveja, sekaisin niin kuin minäkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso remppa tähän olisi turhan... iso, mutta jotain pientä uudistusta en varmaan malta olla tekemättä ;)

   Poista
 3. Saisi tähänkin rouvaan iskeä tuo puutarhahulluus :) Mukavaa loppuviikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se hulluus on sit muusta puuhaamisesta pois ;) Aurinkoista (toivottavasti) loppuviikkoa <3

   Poista
 4. Ihanan vehreetä, kun vertaa meidän pihaan. Jos jotain tekisin, niin lyhentäisin sateenvarjojalavan latvaa niin, että oksat olisi niin, että runkoa näkyisi. Keventäisi yleisnäkymää tuijien vieressä :) Puu on silti niin vihreä, kun lehdet aukee kokonaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä ajatus, silloin voisi sen alle istuttaa jotain kivaa :)

   Poista
 5. Tällasena on musta jotenkin parhaimmillaan :) http://www.suomela.fi/piha-puutarha/Puut-pensaat/haussa-huippupuu-puutarhaan-66529

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan noin lyhyeksi en ehkä kuitenkaan halua leikata, mutta pisimmät oksat kaipaavat kyllä hiukan leikkausta

   Poista
 6. Mun silmiini näytti ihanalta, vehreältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu :) Joka vuosi tämä sama ihana ihme, kuinka nopeasti kaikki lehahtaa kasvuun, kun kasvit saavat sopivasti lämpöä ja vettä!

   Poista

Kiitos kommentistasi!