perjantai 19. elokuuta 2016

Satu Silvo ja Silvoplee: Hernetempeh-minttusalaatti

* kirja saatu tutustuttavaksi kustantajalta

Satu Silvo ja Virpi Melleri ovat juuri julkaisseet mehevän tietopaketin kasvisruoasta ja sen terveysvaikutuksista, Satu Silvo ja Silvoplee - Elinvoimaa kasvisruoasta. Kirjassa käsitellään kasvisruokaa, elävää ravintoa ja vatsan hyvinvointia vahvasti Sadun omiin kokemuksiin peilaten, mutta kirja tarjoaa samalla laajan kattauksen tietoa jokaiselle hyvinvoinnista kiinnostuneelle. Teksti on sujuvaa, ja lukijaa koukutetaan sopivin väliajoin anekdooteilla Sadun elämästä. Näin vältetään onnistuneesti kokonaisuuden näivettyminen tietokirjamaiseen kuivuuteen. 

"Kutsun sinut makumatkalle, mutta myös kuuntelemaan kehoasi, 
haastamaan vanhoja ajatusmallejasi ja arvostamaan itseäsi enemmän." 
- Satu Silvo kirjan alkupuheessa -

Kirjan vahvuus on sen positiivinen fiilis. Usein keskustelu kasvisruoasta vs. sekasyömisestä menee puolin ja toisin syyllistäville raiteille. Tässä kirjassa ei demonisoida lihaa ja saarnata ainoasta oikeasta tavasta syödä, vaan tuodaan esille kasvisruoan hyviä puolia. Tekstissä kulkevat sulassa sovussa Kinnusen läskisoosi ja auringonkukansiementen idättäminen. Yhdistettynä Silvopleen herkullisiin resepteihin ja Pia Inbergin lumoavan kauniisiin kuviin, koossa on paketti, joka houkuttelee avaamaan ajatuksia uusille ruokaelämyksille. Eikä pidä sivuuttaa sitä, että Satu Silvo on upea lähettiläs kasvisruoalle. Jos joka-aamuisella vehnänorasmehun nauttimisella saisin murto-osankin Sadun hehkusta, niin sitä pitää kyllä kokeilla!


Sitten niihin resepteihin. Testasin heti tuoreeltaan inspiraation vallassa kirjan resepteistä kaksi. Hernetempeh-minttusalaatti ja vihreä energiajuoma osoittautuivat molemmat herkuiksi, joita tulen varmasti tekemään uudestaan ja uudestaan. 

Hernetempeh-minttusalaatti (neljälle)

400 g kotimaista hernetempeä
suolaa
100 g sokeriherneenpalkoja
100 g herneitä 

Kastike
1 rkl omenaviinietikkaa (korvasin valkoisella balsamicolla, hyvää sekin)
4 rkl öljyä kastikkeeseen + tilkka tempen paistamiseen
1 rkl vaahterasiirappia (korvasin juoksevalla laventelihunajalla)
valkopippuria

1 dl tuoretta minttua ja herneenversoja 

Kuutioi tempe ja pyöräytä kuutiot kulhossa öljytilkan ja suolan kanssa. Paista kuutiot kevyesti pannulla kauniin ruskeiksi. Leikkaa sokeriherneet parin sentin paloiksi ja keitä herneenpalkoja sekä herneitä pari minuuttia. Itse oikaisin tässä mutkan suoraksi ja käytin herneenpaloista riivityt herneet sellaisenaan, nyt kun ne ovat parhaimmillaan. 

Yhdistä tempe ja herneet lautaselle. Sekoita kastike ja valuta kasvisten joukkoon. Mausta vielä suolalla ja valkopippurilla. Viimeistele tuoreella mintulla ja herneenversoilla. Itse laitoin koko komeuden vielä salaattipedille. Herkullinen ja todella ruokaisa salaatti valmistui alle 10 minuutissa. 

Ja tältä se sitten näytti kotikeittiössä tehtynä: 







Loppuun vielä hiukan jälkiruokaa. Tätä muhkeaa porkkanakakkua tarjottiin muiden herkkujen ohella Silvopleessä kirjanjulkistustilaisuudessa. Resepti löytyy kirjasta. Saattaa joutua kokeilemaan. To do - listalle päätyi myös visiitti Silvopleehen lounaan tai herkullisen välipalan merkeissä. Kun ruoka on kaunista, herkullista, käsityönä tehtyä ja vielä terveellistäkin - mitä muuta ruoalta voisi toivoa? 




6 kommenttia:

  1. Satu Silvo on upea nainen!
    Tuo hernetempeh näyttää herkulta <3
    Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä Sadulla huikea karisma, oli mielenkiintoista häntä kuulla livenä. Kivaa viikkistä Outi :)

      Poista
  2. Oih! Ihana kirja! Kokkausideoita ei koskaan oke liikaa.

    VastaaPoista
  3. Voi mun pitäisi saada tämä kirja käsiini. Mulla on ollut muutenkin miljoona kertaa tarkoitus käydä SilvoPleessä, mutta miksi mä en pääse sinne saakka. Kerran kävin kyllä jo eväitä hakemassa heidän myymälästään mukaan. Jos tänä syksynä ottaisi tavoitteekseen jälleen keran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli niin hyvännäköinen lounaspöytä, että sinne pitää jossain käänteessä ehtiä!

      Poista

Kiitos kommentistasi!