keskiviikko 10. elokuuta 2016

Pinkkiä puutarhassa

Tämä kesä on ollut puutarhahommista lepovuosi. Viime vuonna urakoitiin niin paljon, että innostusta pihan kaiveluun ei oikein löytynyt koko kesänä. Onneksi perennaistutukset antavat puutarhurille vähän vapaatakin, sillä kerran kunnolla tehty kukkapenkki tuottaa iloa vuodesta toiseen ja sallii hoitonsa puolesta välivuodenkin, jos puutarhurin motivaatio on tilapäisesti hukassa. Niinpä tänä kesänä on nautittu aiemmin tehtyjen töiden tuloksista eli suloisen pinkistä kukinnasta. 

Lumeton pakkasjakso koetteli talvella kasveja, ja keväällä puutarhan tilanne näytti varsin huonolta, kun ruusut ja ruusuangervot eivät antaneet minkäänlaisia elonmerkkejä, ja kärhökin lähti kovin hitaasti kasvuun. Niinpä kesän kukkaloisto tuntuu nyt jotenkin erityisen ihanalta, kun ehdin jo pelätä pahinta. Onneksi pahimmalta tuholta kuitenkin vältyttiin ja viime kesänä alkanut pinkki villitys on tänä kesänä näkynyt puutarhassani täydessä loistossa. Pinkin ja vaaleanpunaisen eri sävyt pääsevät minusta juuri kukissa parhaiten oikeuksiinsa, muutenhan nuo värit eivät erityisesti kuulu lempiväreihini. Pinkki muodostaa myös kauniin kontrastin lehtien vihreydelle. Pinkit vinkit puutarhurille


Istutusaltaan kuningatar on pajutuessaan kiipeilevä jalokärhö 'Hagley hybrid'. Versot kuolevat syksyllä ja homma alkaa alusta keväällä. Yksi suuria jännitysmomentteja olikin, jaksaako tämä edellisenä kesänä istutettu kärhö nousta mullasta talven pakkasten jälkeen. Ja sieltähän se nousi pitkän odotuksen jälkeen entistä ehompana! Pajukehikko alkoi käydä liian pieneksi, kun kärhön pitkät versot venyivät pituutta reilusti parimetrisiksi. Edessä onkin viimeistään keväällä uuden tuen hankkiminen, jotta kasvutilaa olisi enemmän. Kärhön kukinta on upea ja se kestää pitkään. Ensimmäiset kukat avautuivat jo kesäkuun lopulla ja vieläkin on muutama nuppu odottamassa. Nyt vain pohdin kuumeisesti, mihin muualle voisin pihassani istuttaa kärhöjä. Syksyllä istutin maahan liljojen sipuleita (ja unohdin, mitä olin istuttanut). Lilja 'Algarve' nousi sievästi mullasta, kasvoi pituutta, teki huimasti nuppuja ja voi sitä riemua, kun kukat vihdoin avautuivat. Tämä lilja ei tuoksu kovin voimakkaasti, toisin kuin viereen noussut valkoinen puulilja. Sen tuoksu on niin voimallinen, että harkitsen vakavasti niiden siirtämistä paikkaan, jossa tuoksu ei käy nenään. Liljat vaativat tukea, sillä sade ja tuuli tahtovat piiskata painavat kukat maahan. Muutenhan tämäkin kukka vaikuttaisi olevan kovin helppohoitoista sorttia. Sipulit maahan ja odota kesää. Liljoja istutan syksyllä ehdottomasti lisää, yhdet sipulit onkin jo hankittuna. Samalla liljat saavat syyslannoitteen. Toivottavasti sama kukkaloisto toistuu ensi kesänäkin! 
Ruusuangervo tekee yleensä lehdet ja kukat vanhoihin versoihin, mutta ei tänä vuonna. Pakkanen palellutti oksat, eikä mitään elonmerkkejä näkynyt vielä kesäkuussakaan. Pelkäsin jo, että nyt pitää isolle alueelle hankkia uudet pensaat, mutta ajattelin kokeilla olisiko alasleikkauksesta mitään apua. Ja kas, kun puskat oli leikattu 10 cm korkeudelta mataliksi, uutta kasvustoa alkoi puskea kovaa vauhtia. Kukinta täysin normaalisti ja jopa runsaampana kuin ennen. Sitkeä juuristo kesti siis pakkasen ilman suojaa. 
Yhdeksi kesäkukaksi valitsin pinkin lumihiutaleen. Ei olisi pitänyt. Paikka on ison osan päivästä aurinkoinen, ja lumihiutale lakkaa kukkimasta heti, jos pääsee kuivumaan. Kukinta palaa nopeasti, kun kasvi saa vettä ja lannoitetta, mutta onhan se nyt jossain määrin ärsyttävää, että koko ajan pitäisi olla kastelemassa. Lumihiutaleet siis puolivarjoiseen paikkaan, niin puutarhuri pääsee vähän helpommalla - tai altakasteluruukku käyttöön. 


Vielä sokerina pohjalla pikkuinen akileija, joka pitää sitkeästi majaansa sammalleimujen seassa. Istutin kesällä lisääkin akileijoja. Matala violetti kääpiöjapaninakileija antaa vielä odottaa kukintaansa ensi kesään. Akileija kukkii monissa väreissä ja muodoissa, ja se on yksi suosikeistani pihan kukkijoiden joukossa. Minun tämän kesän ykkössuosikkini on vaaleanpunainen lilja. Mitä ihanuuksia sinun puutarhassasi on tänä kesänä kukkinut ja mikä on lempikukkasi? 

2 kommenttia:

  1. Sun puutarhasta pitäisi tehdä kimppu Maijulle, pinkkitädille <3
    Kauniita kukkia!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!