maanantai 4. tammikuuta 2016

Uusi vuosi, vanhat kujeet?

Uusi vuosi toi talven tullessaan ja samalla internet tulvahti täyteen monenmoisia vinkkejä parempaan elämään, laihtumiseen, liikkumiseen, terveelliseen ruokaan jne jne. Kuntosalit ja jumppatunnit ovat täynnä innokkaita uuden elämän aloittajia. On tipatonta tammikuuta ja sokeriton tammikuu - haastetta. Uusi vuosi on uusi alku, onhan se kaunis, lohdullinenkin ajatus. Mahdollisuus aloittaa puhtaalta pöydältä, pitkien pyhien jäljiltä levänneenä ja virkistyneenä. 

Muuttuuko kuitenkaan mikään? Sinnitellään sokeritta kuukausi ja palataan sitten vanhoihin tapoihin? Riehutaan salilla lihakset kipeiksi ja palataan sohvan pohjalle? Päätetään muuttaa kaikki nyt ja heti, ja väsähdetään parissa viikossa? Kyllä, tällaista polkua olen useaan otteeseen kulkenut ja omalla kohdallani tiedän, että ei vaan toimi. Muutokset ottavat aikansa ja liian monta asiaa yhtä aikaa ei johda hyvään lopputulokseen. Minun tapani on varmasti hidas (ja täysin kärsimättömän luonteeni vastainen), mutta toivottavasti sitten palkintona on pysyvä muutos. 

Vanhojen kujeiden kanssa tuntuu töitä riittävän edelleenkin. Otin viime vuoden puolella kaksi muutosta työn alle, toinen niistä oli kahvi ja toinen ruutujen poistaminen makuuhuoneesta. Kahvittomuuden kanssa pärjään aika hyvin, tosin välillä sitä vaan tekee mieli ihan hirveästi. Seuraukset ovat olleet juuri niin palkitsevia kuin toivoinkin. Olo on tasoittunut, ja kofeiinitärinät taaksejäänyttä elämää. Kännykkä ja tabletti ovat aika hyvin pysyneet poissa yöpöydältä. Kerran tosin sorruin katsomaan Poirotia nukkumaan mennessäni. Nukahdin 10 minuutissa. Nukahtamistani tabletti ei tosin ole ennenkään häirinnyt, mutta unen laatuun se voi hyvinkin vaikuttaa. Lieneekö näistä kahdesta muutoksesta johtuvaa, että nukun tällä hetkellä paljon sikeämmin kuin ennen. Tavoite saavutettu - uniasiat varsin hyvällä mallilla! 

Seuraavaksi on sitten vuorossa muutoksia ravintorintamalla, joka on minulle näistä kolmesta perusasiasta (lepo - ravinto - liikunta) se kaikkein vaikein ja pahoja tapoja riittää karsittavaksi vaikka kuinka paljon. Elämäntaparemontointi on vähän kuin vanhan omakotitalon remppaaminen, ei siinä taida olla koskaan valmis ja joskus voi motivaatio olla vähän koetuksella. Välillä onkin hyvä ottaa ulkopuolista apua vastaan näiden muutosten kanssa painimiseen. Niinpä ilmoittauduin salillani tammikuussa järjestettävälle detox-kurssille (kuinka todella klassisen tammikuista!), josta odotan kunnon starttia ruokavalion remontoinnille. Kurssi alkaa ensi sunnuntaina, saas nähdä, millaisia ajatuksia se herättää. 

Oletko sinä päättänyt tehdä jotain toisin tänä vuonna? 
Millä keinoilla aiot päästä tavoitteeseesi? 

Säkenöivää Uutta Vuotta 2016! 


10 kommenttia:

 1. Olen päättänyt olla päättämättä mitään. Teen sitä mikä hyvältä tuntuu ja jos ei tunnu niin lopetan :D Ainoat lupaukseni olivat olla läsnäoleva äiti (edelleen) lapsilleni ja rakastava (edelleen) vaimo miehelleni.
  Mukavaa alkanutta vuotta Marika <3

  VastaaPoista
 2. Aloitin jo viime syksynä elämäntapamuutoksen. Muutosta olen hakenut erityisesti herkutteluun. Se on mun helmasynti :/ Liikuntaan olen panostanut säännöllistämällä sitä. Näitä jatkan. Se on mun uuden vuoden lupaus itselleni.

  Hyvää alkanutta vuotta Marika <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä lupauksia! Herkuttelu on kyllä paha rasti... :(

   Poista
 3. Lähdin mukaan kymmenen viikon ostoslakkoon, jolloin lupa on ostaa vsin välttämättömät asiat kuten ruoka ja bensa. Jo nyt voin todeta homman olleen oikeasti haastavaa. Kaupasta tarttuisi niin helposti mukaan kukkia ja lehtiä... Ystäväni oli ko. dietillä viime vuonna ja jatkoi sitä puoli vuotta . Innoissaan kertoi sen muuttaneen pysyvästi ostotottumuksiaan eli ei ei tule ostettua mitään, mitä ei oikeasti tarvitse. Toivottavasti päädyn itse samaan lopputulemaan.
  Loistokasta vuotta 2016 sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylimääräisistä pikkuostoksista syntyy helposti vuoden mittaan iso summa, mitä kaikkea kivaa sillä säästöllä voisikaan tehdä! Tsemppiä ostoslakkoon :)

   Poista
 4. Hyvää alkanutta vuotta!
  Elämäntaparemppaa olen itsekin aloitellut - pari vuotta sitten aloitin 5:2 dieetin, joka jäi pahasti pahasti kesken, kun suru tuli perheeseen. Nyt kun aikaa on mennyt ja elämä alkaa palautua "normaaliksi" niin syksyllä aloitin uusin voimin remontoinnin. Aluksi jätin karkit pois. Se oli tosi vaikeaa - mutta kun nyt vuoden vaihteen herkutteluun ostimme karkkia, niin eipä maistunut minulle enää. Niin jäivät syömättä! :D Liikuntaa olen lisännyt vähitellen - onneksi tuli tuota lunta, niin tulee hyötyliikuttua etä/vapaapäivinäkin vaikka pakkanen paukkuu nurkissa eikä ulkoilu jää pelkästään lenkillelähdön varaan.
  Aloitellaan hiljalleen - hyvä siitä tulee! Tsemppiä remonttiin! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sokeri alkaa aika nopeasti maistua tosi makealta, kun siitä alkuvaiheesta vaan pääsee ensin yli. Sokerilakko on kyllä minulle se ihan pahin rasti, yyyh mikä urakka on vielä edessä....

   Poista
 5. Tähän ikään mennessä on ehtinyt kokea monta uutta vuotta, ja niistä viisastuneena en oikein usko kertarysäyksellä tehtäviin suuriin muutoksiin. Niissä kun motivaatio tahtoo kadota ensimmäisen kuukauden jälkeen. Pienet teot pienin askelin, ja ennen kaikkea itseään aidosti kiinnostavat asiat. Ne ovat niitä juttuja.

  Olen ottanut tavaksi tehdä yhden uudenvuodenlupauksen, joka liittyy itseni kehittämiseen. Takana on noin viisi lupausta ja yhtä monta onnistumista. Yhtenä vuotena todella rapakuntoisena päätin, että kokeilen (!!!, siis kyllä, kokeilen...) juoksemista ja tavoitteenani oli sen vuoden aikana juosta 5 kilometriä. Lähdin siis tilanteesta, jossa en jaksanut kuntoni vuoksi kävellä muutamaa kilometriä pitempään.

  Vaan niin juoksin ekan viisi kilsaani samana loppuvuonna hiukan ennen ensilumen tuloa. Tiukille meni, mutta juoksin kuitenkin. Ja vaikka annoin jo etukäteen itselleni luvan, että viiden kilsan jälkeen juoksu saa jäädä, jos se ei maistu, juokseminen jäi harrastuksekseni pysyvästi. Juoksen viikottain edelleen.

  Olen huomannut, että itselle kannattaa olla armollinen, mutta samalla kannattaa haastaa uusiin juttuihin. Kaikki mikä tuottaa hyvää oloa, vaikka vain hetkeksi, ei voi olla koskaan mitenkään pahasta :).

  Ihanaa uutta vuotta ja tsemppiä sinulle ihana <3 <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau, hyvä sinä! Haasteet ovat ihmiselle hyväksi, haasteen suuruus ja motivaatio vain pitää olla oikeassa suhteessa toisiinsa :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!