keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Suklaa-chiavanukas | Sallittu herkku

Yksi positiivinen puoli tässä detoxaamisessa on se, että tulee tutustuttua uusiin ruoka-aineisiin. Chian siemenet ovat sitkeästi pysyneet poissa keittiöstäni, mutta nyt innostuin kokeilemaan niitäkin. Hiukan trendien perässähiihtäjähän tässä nyt suihkii menemään, chia on kuitenkin ollut in ja pop ja superfoodien kuningas jo vuosia. Parempi myöhään kuin ei silloinkaan. 

Moni tuttu herkku on kotoisin Väli-Amerikasta, kuten esim. kaakao. Muinaiset maya- ja azteekkikulttuurit ovat tunteneet chiansiementen hyvät vaikutukset, ja se onkin ollut jo vuosituhansia yksi tärkeä osa sikäläistä ruokavaliota. Chian terveysvaikutuksista on kirjoitettu paljon. Ravintosisällöltään se onkin melkoinen pakkaus kuituja, hyviä rasvoja ja proteiinia, höystettynä vielä vitamiineilla, hivenaineilla ja antioksidanteilla. Siemenet pystyvät imemään itseensä paljon nestettä ja liotettuna ne muodostavat geelin, joka toimii oivallisesti pitkäkestoisena nesteyttäjänä. Erinomainen startti siis vaikkapa pitkään turnauspäivään. 

Tämä herkku vei ainakin minulta kielen mennessään, ja varovaisen toiveikas olen, että ainakin toinen perheen palloilevista pojista tykästyi chiavanukkaaseen. Pitääkin seuraavaksi testailla avokadoversiota, jos näin löytyisi tapa saada lapset syömään avokadoa ;) 

Suklainen chiavanukas

1 dl chian siemeniä
5 dl kauramaitoa
6 rkl raakakaakaojauhetta
6 rkl agavesiirappia
2 banaania

Mittaa blenderiin kaikki muut ainekset paitsi chiansiemenet. Surauta sileäksi, kaada seos kulhoon ja lisää chia. Sekoita ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 4 h. Sokerin määrää voi toki pienentää, jos haluaa vältellä ylimääräistä makeutusta. 





22 kommenttia:

  1. Nam ja ajattele miten hyvää voi syödä terveellisenä. :) Onneksi en ole enää suklaariippuvainen. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se vaan hyvä haastaa välillä omia ruokailutottumuksia :) Ihania herkkuja löytyy ilman voita ja kermaakin!

      Poista
  2. Namia :) Meillekin chian siemenet löysivät tiensä vuosi sitten. Kiva tuttavuus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat kyllä oikein kiva tuttavuus, pitää kehitellä lisää tapoja käyttää niitä :)

      Poista
  3. Vanukkaat ovat kyllä niin ihania. Ja tämä vielä sallittu herkku! Suklaa-chiavanukas, tätä haluan kokeilla.
    Kiitos mainiosta ohjeesta!

    VastaaPoista
  4. No voi herkku, mitä siellä on taas valmistunut, namskis! Näinköhän mäkin päädyn testaileen chioja ennemmin kuin myöhemmin 😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla :) Minä tykästyin, vaikka rakenne tuntui alkuun epäilyttävältä.

      Poista
  5. Vaikuttaa hyvältä, tosin agavea tuli aikamoinen määrä, sehän on supermakeaa :) Chia-siemenet ovat olleet meillä käytössä muutaman vuoden ja laitan niitä usein tuorepuuroon tai smootheihin, mutta se rakenne kyllä tökkii, muistuttaa enemmän sammakonkutua :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Agaven määrää voi tietysti säätää oman maun mukaan :) Olisikohan noita agavesiirappeja erilaisia, kun tuo mitä käytin on hyvin juoksevaa ja kun maistoin sitä pelkästään, niin ei se mitenkään hampaita kiristävän makeaa ollut. Esim hunaja maistuu minusta paljon makeammalta. No, mä olenkin vielä vähän vaiheessa tämän sokerivieroitukseni kanssa ;) Chia kyllä todella muistuttaa rakenteeltaan sammakonkutua :D

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Tällaisia herkkuja pitäisi olla enemmänkin plakkarissa :)

      Poista
  7. On varmasti herkullista. Mietin tässä vaan, että ei meidän pienestä lähikaupasta taida tuollaisia siemeniä ollakaan, joten täytyisi käydä vähän isommassa marketissa...vai mistä sinä nuo siemenet olet ostanut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän kylällä ainakin Cittarissa ja K-Supermarketissa on chiaa ja muutenkin kivasti esim Puhdistamon ja Cocovin tuotteita :)

      Poista
  8. Chia syön päivittäin tuorepuuron tai smoothien seassa, mutta suklaavanukas on vielä testaamatta. pitääpä muistaa tehdä sitä, kuulostaa niin herkulliselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää on ja erinomainen vaihtoehto suklaiseksi jälkkäriksi :)

      Poista
  9. Ai, että: tuota mönjää täytyy kyllä kokeilla <3! Näyttää superhyvälle.

    PS. Ei tuo chia kuulu meikeläisenkään valikoimiin. Olen kauhean huono ottamaan koppia mistään uusista (vanhoista) villityksistä, kun tuntuu, että onhan meillä omatkin kotikonnut superfoodia pullollaan. Eli hei samassa veneessä ollaan ;).

    Mutta nyt tutustun chiaan minäkin ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No vähän sama mentaliteetti on ollut minullakin :) Kiva välillä kokeilla uutta ja jotain niistä aina jää pysyvämminkin ostoskoriin.

      Poista
  10. Chia on niin parasta. Jossain vaiheessa söin todella pitkään sitä välipalana päivittäin. Nyt oli pitkä paussi,nyt taas kaivoin chiat esiin. Se on niin parasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaihtelu virkistää, kyllähän sitä ruokaan kuin ruokaan kyllästyy, jos päivittäin syö :)

      Poista
  11. Vastaukset
    1. Suklaisilla herkuilla on paha tapa näyttää hyvältä ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi!