tiistai 19. tammikuuta 2016

Päänsärky ja pari detox-henkistä sapuskaa

Jo se myrkyn lykkäsi. Päätä on särkenyt koko päivän. Potentiaalisia syyllisiä löytyy tunnistusriviin useampi: 
  • Juon liian vähän vettä. 
  • Elimistö alkaa puhdistua myrkyistä. (Ovatko ne myrkyt muuttaneet nyt päähäni, koska en juo tarpeeksi vettä?)
  • Vieroitusoireita sokerista
  • Niskat tavallista enemmän jumissa. 
  • Olen sairastumassa flunssaan tai johonkin muuhun kulkutautiin.
Todennäköisesti kyseessä on kaikki edellämainituista (paitsi sitä flunssaa en nyt huoli, kiitos), höystettynä stressinpoikasella ja luomisen tuskalla.

Muutenkin tämä detox-ruokavalio alkaa näin toisen viikon kunniaksi tökkiä. Kauppareissulla alkoi kuola valua keksihyllyn kohdalla. Aamulla tuntuu täysin mahdottomalta alkaa pohtia, mitä tänään söisin aamupalaksi. On se ruisleipä vaan aika helppo vaihtoehto, mutta ei sitä kyllä ilman päällisiä nakerra. Ehkä kokeilen tehdä huomisaamuksi tuorepuuroa. Eihän se ole pahaa? Eihän? 

Kyllä tämä taas tästä. Yhden kuukaudenhan seisoo vaikka päällään. Kunhan sitä ei vain särje. 

Tässä muutama sapuska viime päiviltä, olkaapa hyvät. 

Kaurakaurapuuro

Kauramaitoon keitetty kauramaito parapähkinöillä höystettynä on tämän dieetin parasta antia, jää vakituisemminkin ohjelmistoon. Parapähkinä on helppo vuolla veitsellä lastuiksi. Lisäksi marjoja ja ihanan lämmin, pehmoinen, sopivasti rouskuva ja marjaisa aamupala on valmis. 


Kasvismunakas

Pari munaa kulhoon, tilkka vettä, ripaus suolaa ja pippuria. Vatkataan haarukalla. Ensin veget pannulle pehmenemään tilkassa öljyä (tällä kertaa paprikaa ja lehtikaalia), sitten veget reunoille ja munakasseos pannun keskelle. Sekoitellaan lempeästi, kunnes raakaa kananmunaa ei enää oikein valu lastan tekemiin reikiin. Sitten vain annetaan kypsyä loppuun ja kipataan kaksinkerroin ja lautaselle.



Lämmin peruna-rucolasalaatti

Edellisen päivän keitetyt perunat pääraaka-aineena, näin tuunaillaan niistä seuraavalle päivälle lisuke. Pannulle tilkka oliiviöljyä, pieneksi silputtu shalotti sekä kurkumaa tai curryjauhetta. Kurkumaa on muuten käytetty itämaisessa lääketieteessä jo vuosisatojen ajan, ja sillä uskotaan olevan erilaisia parantavia ja puhdistavia vaikutuksia. Sopii hyvin detox-mausteeksi.

Kuullotellaan mausteista aromit auki, perunat sekaan ja paistetaan juuri sen verran, että perunat lämpiävät. Nyt ei siis käristetä niin kuin spydäriä. Lopuksi joukkoon tarpeen mukaan suolaa sekä kourallinen rucolaa. Meni sinne vielä korianteriakin, koska se on hyvää kaiken kanssa. Tarjoa vaikkapa broilerin tai kalan lisukkeena.


Mansikkasmoothie

Blenderiin meni puolisen litraa pakastemansikoita, banaani, pari siivua hunajamelonia, puolikkaan sitruunan mehu, 1 rkl pellavapuolukkarouhetta, 1 rkl nokkosjauhetta, 2 rkl kauralesettä sekä pari desiä Oatlyn kaurajuomaa. Olipa muuten makoisa smoothie ja nokkosetkin siellä seassa ihan huomaamatta.



Ai niin, syötiinhän meillä lauantai-iltana tortilloita. Jätin sen vehnälätyn pois ja söin salaattia, broiskua, salsaa ja guacamolea (pienet syntimiinukset guacamolen ranskankermasta ja valmissalsasta). Vähän joskus joutuu motivoimaan itseään, ettei vaan surutta vedä naamaan, mitä mieleen juolahtaa. Tänään jos olisi ollut suklaata saatavilla, se olisi kadonnut valon nopeudella ääntä kohti. Lesson # 1: Pidä herkut pois kaapista. 

Nyt lähden keittelemään hyvän yön teetä. Suloisia unia, ihanaiset! 




14 kommenttia:

  1. Kuulostaapa hyvältä tuo kaurakaurapuuro! Täytyykin kokeilla joku päivä. Hyvännäköistä kaikki muukin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Minä en yleensä pidä kaurapuurosta, mutta kauramaitoon keitettynä se on hyvää :)

      Poista
  2. Oi - päänsärky on pahinta mitä tiedän :(
    Juo - juo - juo!
    Toivottavasti olosi paranee - sapuskat kuulostivat (ja näyttävät) hyviltä, joten jaksaa jaksaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se on nyt alettava tosissaan juomaan (vettä) :D

      Poista
  3. Toivottavasti se päänsärky helpottaa. Mua on kyllä yllättänyt se, että ruuat näyttää aina hyviltä ja tuntuu, että nälkää ei tarvitse tuntea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasviksia saa syödä todella paljon, joten nälkä ei tule, ellei unohda syödä säännöllisesti. Ja onhan tuo kasvisten väriloisto kaunista katseltavaa :)

      Poista
  4. Tuo kaurapuuro on kuin vadelmakakku... Tai anteeksi, nyt tätä ei olisi saanut kai sanoa ääneen ;)... Kasvismunakasta on pakko testata itsekin. Häpeäkseni tunnustan, että enpä koskaan ole tehnyt.

    Päänsärky on viheliäinen juttu. Tiedän tod. omasta kokemuksesta. Tsemppiä <3! Jälleen on yksi päivä ohi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hassua, mutta kakkua ei tee edes mieli. Eli saat sanoa :D Oli kiva nähdä <3

      Poista
  5. Toivottavasti helpottaa juomalla. Moni vannoo tuorepuuron nimeen. Ainakin se on helppo laittaa illalla jääkaappiin tekeytymään. Mä nakkaan sekaan yleensä chia-siemeniä ja teen sen kookosmaitoon. Mut henkkohtaisesti tykkään enemmän lämpöisestä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää testailla tuorepuurojakin. Hauska dieetti, saa kokeilla kaikenlaisia uusia ruokia :) Vihersmoothiet eivät ole kyllä vielä vakuuttaneet...

      Poista
  6. Nyt on kyllä niin mahtavat eväät, että oksat pois. Kurjaa se päänsärky, täällä samaa jo olen yrittänyt olla ilman sokeria, siis kamala migreeni, joten olen sortunut ja aina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia <3 On se sokeri vaan melkoinen myrkky, kun tuollaisia vieroitusoireita lykkää :(

      Poista
  7. Tuorepuuro on ihanaa, varsinkin kun siihen laittaa marjoja tai hedelmiä, lisäilen usein vielä pellavan- tai chiansiemeniä, kurkumaa, leseitä. Syön sitä 4-5 kertaa viikossa aamiaiseksi, vaikka koko tuorepuuro kuulosti aiemmin mielestäni kamalalta.

    http://lumolifestyle.blogspot.fi/2016/01/kiivipuuro-ja-granaattiomenat-kiwi.html

    http://lumolifestyle.blogspot.fi/2015/06/kesaisia-tuorepuuroja-summertime.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihania nuo sinun tuorepuurosi! Olen nyt kahdesti kokeillut, mansikan ja banaanin kanssa tuli hyvää :) Chiansiemeniä olen käyttänyt, toimii. Ehkä näin talvipakkasilla eniten häiritsee, kun tuorepuuro on niin kylmää.

      Poista

Kiitos kommentistasi!