Olipa kerran talo, jonka pihalla kasvoi kuusi muhkeaa mustaherukkapensasta. Satoa niistä tuli vähintään 10 litran ämpärillinen / pensas. Sadon kypsyessä elokuun lopulla istuin aamusta iltaan marjaämpärin kanssa puskissa ja keittelin hilloa ja mehua yötä myöten. (Hiukan stressaavaa puuhaa kieltämättä.)
Meillä oli viiden vuoden ajan toinen koti maaseudun rauhassa. Luovuimme siitä, kun ruuhkavuodet pitivät meidät koko ajan tiiviimmin kaupungissa ja aikaa ison pihan hoitamiseen ei vain löytynyt. Se päätös tehtiin järjellä eikä sydämellä, mutta ei se ole kaduttanut. Rivitalo on sittemmin vaihtunut omakotitaloon kaupungissa, joten pihahommia on ihan riittävästi, vaikka mittakaava on huomattavasti pienempi. Ehkä sen maalaisidyllin aika on sitten joskus myöhemmin.
Mustaherukka on suomalaisten puutarhojen superfoodia parhaimmillaan. Siinä on runsain määrin C-vitamiinia ja vain 50 g mustaherukkaa riittää täyttämään päivän C-vitamiinitarpeen. Lisäksi mustaherukassa on runsaasti E-vitamiinia sekä Omega-6 rasvahappoja ja verisuonia vahvistavia flavonoideja. Mustaherukasta voi olla apua jopa hormonitasapainon ylläpitämisessä, joten ei hassumpi marja.
Nykyisen kotimme pihalla on vain kolme pientä pensasta, joiden sadosta ei juuri mehuja keitellä. Iso osa taitaa mennä heti kulutukseen, sillä minusta on ihanaa piipahtaa pihalla välipalalla ja napsia vitamiinipommit suoraan pensaasta suuhuni. Mustaherukka onkin yksi lempimarjoistani. Jos sinulla on satoa runsain mitoin, tässä muutama vinkki siltä ajalta, kun meidän huushollissamme meinattiin hukkua mustaherukoihin. Mihin sinä käytät mustaherukkaa?
- mehu - mehun voi höystää myös jouluisilla mausteilla ja tehdä glögiä
- hyytelö - linturuokien klassikkolisuke
- hillo - kokeile myös mustaherukka-mansikkahilloa
- tuoresose - ihanaa rahkan seassa
- likööri - vodkaa, sokeria ja marjoja isoon tölkkiin jääkaappiin muhimaan, parin kuukauden kuluttua sinulla on aivan loistava jälkkärijuoma
- mustaherukka-rahkajäädyke
- mustaherukkajuustokakku - suklaisena tai valkosuklaisena versiona, mustaherukka kiilteenä tms.
- marjapiirakat, esim. tämä helppo piimäpohjainen piirakka
Tykkään siitä sellaisenaan, piirakoissa ja kakuissa sekä mehuna.
VastaaPoistaAurinkoista tätä viikkoa <3
Mmmm....mustaherukkapiirakka on namia. Kesäistä viikkoa, Outi :)
PoistaMustaherukat on herkkua, meidän puskista niitä tuli tänä vuonna vajaa litra :-( Syön esim. turkkilaisen jugurtin tai puuron kanssa ihan siltään. Smoothieenkin varmasti sopisivat hyvin.
VastaaPoistaEipä minun saaliini juuri suurempi ollut, olisiko 2 litraa tullut. Smoothie olisi kyllä oikein terveyspläjäys mustaherukoista tehtynä!
PoistaMinä keräsin mustaherukan lehtiä koivunlehtien sekaan ja joululahjana ajattelin antaa löylypusseja niistä :) Mustaherukat on hyviä smoothiessa ❤️
VastaaPoistaIhana idea! Siitä tulee varmasti mahtava tuoksu <3
PoistaMustaherukasta tykkään mehuna niinkin paljon, että joisin muulloinkin kuin flunssaisena. ;) Ihana tuo maisema tuossa ylimmässä kuvassa, aivan täydellinen.
VastaaPoistaAurinkoa päivään <3
Se oli meidän maalaismaisema *pieni niisk* Talo mäen päällä ja järvimaisema silmien edessä <3
PoistaLuonnonjugurttia, sokeroimatonta mysliä, mustaherukoita ja mustikaa, sillä lähtee aamu käyntiin. Ja tietysti myös mehuna, lehdistä tehty juoma (Louhisaaren?) on ihan parasta.
VastaaPoistaLouhisaaren juoma minulla onkin vielä kokeilematta. Lehdet tuoksuvat niin hyvältä, että täytyy olla herkullista juomana!
PoistaTein juuri Yhteishyvän Ruoka-lehden (elokuu 2015) Mustaherukkatoskapaloja... ;) Suosittelen!
VastaaPoistaOijoi, kuulostaapa hyvältä!
PoistaTänä vuonna tein hilloa, nektariinia ja tuoresosetta.Lehdistä voi tehdä mehua ja kääryleitä.
VastaaPoistaNektari on ihanaa! Nyt alkoi kiinnostaa herukanlehtikääryleet, mitä niihin tulee?
PoistaKäy katsomassa Tuulikummun keittiössä tai Uusi musta blogeissa. Kummastakin löytyy hyviä vihjeitä lehtien käyttöön.
PoistaLehdistä voi tehdä myös smoothieta.
Kiitos vinkistä, Aila!
Poista