Hankin edelliseltä Kreetan matkaltani kreetalaisen keittokirjan, ja siitä tulee silloin tällöin ammennettua ideoita ruuanlaittoon. Raaka-aineiden saatavuus ei aina ole taattu, mutta soveltaminen keittiössä on sallittua ja antoisaa. Yksi suosikeistani on riisillä täytetyt paprikat, jotka vilahtivatkin eilisen burgeripostauksen lisukkeena. Tässä ohje hieman muokattuna, mutta mausta tinkimättä.
1 shalottisipuli
reilu kourallinen tuoretta minttua ja toinen samanlainen tuoretta persiljaa silputtuna
suolaa, mustapippuria
100 g murusteltua fetaa
Gratinointiin: Raastettua vuohenmaitojuustoa
Silppua sipuli ja kuullota öljyssä pehmeäksi.
Puolita paprikat. Veistä tarvittaessa ohut siivu pois alapinnalta, jotta paprika pysyy paremmin pystyssä.
Sekoita riisin joukkoon feta, yrtit ja sipuli, mausta. Lisää kuivattua minttua, jos maussa ei ole tarpeeksi potkua. Ripauta paprikan sisäpinnalle hiukan suolaa ja täytä riisiseoksella.
Kypsennä 200 asteisessa uunissa, kunnes paprika pehmenee. Voit kypsentää paprikat myös grillissä,
Halutessasi voit gratinoida paprikat kypsennyksen loppuvaiheessa juustoraasteella.
Vinkki: Täyte itsessään on jo niin herkullista, että se maistuu sellaisenaan vaikkapa paistetun kalan lisukkeena.
Vinkki 2: Riisifetaseos sopii myös kesäkurpitsojen, tomaattien tai munakoisojen täytteeksi.
Täytetyt paprikat
2 paprikaa
3 dl keitettyä jasmiiniriisiä1 shalottisipuli
reilu kourallinen tuoretta minttua ja toinen samanlainen tuoretta persiljaa silputtuna
suolaa, mustapippuria
100 g murusteltua fetaa
Gratinointiin: Raastettua vuohenmaitojuustoa
Silppua sipuli ja kuullota öljyssä pehmeäksi.
Puolita paprikat. Veistä tarvittaessa ohut siivu pois alapinnalta, jotta paprika pysyy paremmin pystyssä.
Sekoita riisin joukkoon feta, yrtit ja sipuli, mausta. Lisää kuivattua minttua, jos maussa ei ole tarpeeksi potkua. Ripauta paprikan sisäpinnalle hiukan suolaa ja täytä riisiseoksella.
Kypsennä 200 asteisessa uunissa, kunnes paprika pehmenee. Voit kypsentää paprikat myös grillissä,
Halutessasi voit gratinoida paprikat kypsennyksen loppuvaiheessa juustoraasteella.
Vinkki: Täyte itsessään on jo niin herkullista, että se maistuu sellaisenaan vaikkapa paistetun kalan lisukkeena.
Vinkki 2: Riisifetaseos sopii myös kesäkurpitsojen, tomaattien tai munakoisojen täytteeksi.
Kreetan herkkuja
Kreetalaisen ruokavalion väitetään olevan maailman terveellisin. Perinteinen kreetalainen ruoka sisältää runsaasti kasviksia, palkokasveja ja oliiviöljyä sekä kalaa. Liha sen sijaan on ollut harvinaisempaa herkkua. Tätä ei saattaisi tosin uskoa, kun katsoo melkeinpä minkä tahansa turistikohteen ravintolan ruokalistoja. Souvlaki-vartaat ja erilaiset lihapadat löytyvät listalta kuin listalta, ja niillä tulikin sitten herkuteltua, ihanista alkupaloista puhumattakaan.Aamiaisella maistui yhdistelmä tomaatti-feta-pekoni. Fetaa voisi kotioloissakin hyödyntää erilaisissa ruuissa. |
Kreetalainen huipputuote: Appelsiinit! Tuorepuristettua appelsiinimehua kului viikon aikana litroittain. |
Mezet eli alkupalat ovat illallisen parasta antia ja riittäisivät ateriaksi sellaisenaan. Vaikkapa nämä friteeratut kesäkurpitsaviipaleet. |
Fetaa, raikkaita kasviksia, kalamata-oliiveja ja tsatzikia. Yksinkertaista ja hyvää. |
Pitkään haudutettu lammaspata, kleftiko. Suussasulavan pehmeäksi hautunutta lihaa ja muhevia kasviksia - ei voi mennä pieleen. |
Peruselementit: Fetasalaatti, tsatziki ja kanasouvlaki. |
Ihanan värikästä ruokaa teillä syödään. Kivoja ruokamuistoja muutenkin.
VastaaPoistaAurinkoista viikonloppua Marika <3
Paprikat on niin kauniita! Ja tomaatit! Ja kesäkurpitsat! Vaikka muuten en niin syksystä perusta, mutta sadonkorjuuajan vihannestarjonta on ihanaa :)
PoistaNam mitä herkkuja ;( Tässähän tuli nälkä vaikka juuri söin niin että tuntui maha halkeavan ;) Mukavaa viikonloppua <3
VastaaPoistaTuon aurinkoisen appelsiinimehun kun saisi Suomeen... Vaan ei näistä täällä myydyistä appelsiineista tule koskaan samanmakuista mehua :(
PoistaPyörrynkö tähän paikkaan näiden herkkukuvien edessä! Voi vitsi vieköön ja nam. Kiva uusi banneri <3
VastaaPoistaPiti mun uusi banneri väsätä, kun ryhdyin ihan "oikeasti" bloggaamaan ;)
PoistaOih ihanuus noita ruokia! Tulee ihan oma kolmen vuoden takainen reissu mieleen. Ihana paikka ja mahtavat sapuskat:) Kivaa,aurinkoista viikonloppua Marika <3
VastaaPoistaKyllä ruoka vaan on aika iso osa matkakokemusta :) Ihanaa viikonloppua, Kikka <3
PoistaKuola vaan valuu suunpielistä :D Ihania herkkuja!
VastaaPoistaKyllä kreikkalaiset osaa :) Nyt kyllä maistuisi tuollainen mojito hellepäivän kunniaksi.
PoistaHerkullisen näköistä:) Täytetyt paprikat onkin hyviä;teen joskus mutta tomaattikastikeessa kypsyttäen,herkkua:) Toi jäätelöannos on kyllä sellainen että se vaikuttaa sylkirauhasiin;D
VastaaPoistaVarmasti hyvää myös tomaattikastikkeessa!
PoistaKreetaa ei ole koskaan missään muodossa liikaa ;).
VastaaPoistaNiin, kyllähän siinä riittää muisteltavaa ja maisteltavaa :D
PoistaPaprikat kuulostaa niin herkuilta, että niitä on testattava! Minttu on yksi lemppareistani, joten toimii varmasti myös paprikoiden kanssa!
VastaaPoistaMakoisia testailuja,Jani :)
Poista