perjantai 21. elokuuta 2015

Mintunmakuiset täytetyt paprikat ja makumuistoja Kreetalta

Hankin edelliseltä Kreetan matkaltani kreetalaisen keittokirjan, ja siitä tulee silloin tällöin ammennettua ideoita ruuanlaittoon. Raaka-aineiden saatavuus ei aina ole taattu, mutta soveltaminen keittiössä on sallittua ja antoisaa. Yksi suosikeistani on riisillä täytetyt paprikat, jotka vilahtivatkin eilisen burgeripostauksen lisukkeena. Tässä ohje hieman muokattuna, mutta mausta tinkimättä.

Täytetyt paprikat

2 paprikaa
3 dl keitettyä jasmiiniriisiä
1 shalottisipuli
reilu kourallinen tuoretta minttua ja toinen samanlainen tuoretta persiljaa silputtuna
suolaa, mustapippuria
100 g murusteltua fetaa
Gratinointiin: Raastettua vuohenmaitojuustoa

Silppua sipuli ja kuullota öljyssä pehmeäksi.
Puolita paprikat. Veistä tarvittaessa ohut siivu pois alapinnalta, jotta paprika pysyy paremmin pystyssä.
Sekoita riisin joukkoon feta, yrtit ja sipuli, mausta. Lisää kuivattua minttua, jos maussa ei ole tarpeeksi potkua. Ripauta paprikan sisäpinnalle hiukan suolaa ja täytä riisiseoksella.

Kypsennä 200 asteisessa uunissa, kunnes paprika pehmenee. Voit kypsentää paprikat myös grillissä,
Halutessasi voit gratinoida paprikat kypsennyksen loppuvaiheessa juustoraasteella.



Vinkki: Täyte itsessään on jo niin herkullista, että se maistuu sellaisenaan vaikkapa paistetun kalan lisukkeena.
Vinkki 2: Riisifetaseos sopii myös kesäkurpitsojen, tomaattien tai munakoisojen täytteeksi.

Kreetan herkkuja

Kreetalaisen ruokavalion väitetään olevan maailman terveellisin. Perinteinen kreetalainen ruoka sisältää runsaasti kasviksia, palkokasveja ja oliiviöljyä sekä kalaa. Liha sen sijaan on ollut harvinaisempaa herkkua. Tätä ei saattaisi tosin uskoa, kun katsoo melkeinpä minkä tahansa turistikohteen ravintolan ruokalistoja. Souvlaki-vartaat ja erilaiset lihapadat löytyvät listalta kuin listalta, ja niillä tulikin sitten herkuteltua, ihanista alkupaloista puhumattakaan.

Aamiaisella maistui yhdistelmä tomaatti-feta-pekoni. Fetaa voisi  kotioloissakin hyödyntää erilaisissa ruuissa.

Kreetalainen huipputuote: Appelsiinit! Tuorepuristettua appelsiinimehua kului
viikon aikana litroittain. 

Mezet eli alkupalat ovat illallisen parasta antia ja riittäisivät ateriaksi sellaisenaan.
Vaikkapa nämä friteeratut kesäkurpitsaviipaleet.

Fetaa, raikkaita kasviksia, kalamata-oliiveja ja tsatzikia. Yksinkertaista ja hyvää.

Pitkään haudutettu lammaspata, kleftiko.
Suussasulavan pehmeäksi hautunutta lihaa ja muhevia kasviksia - ei voi mennä pieleen.

Peruselementit: Fetasalaatti, tsatziki ja kanasouvlaki.



Lapsia hemmoteltiin tietysti jäätelöannoksilla ja aikuisempaan makuun jälkkäriksi maistui vaikkapa mojito (mieluummin se kuin ouzo tai raki...). Sitten vain kreikkalaista iltaa rakentamaan, nyt kun sääkin on vielä hetkisen eteläeurooppalaista malllia.




Hyvää viikonloppua! 




16 kommenttia:

  1. Ihanan värikästä ruokaa teillä syödään. Kivoja ruokamuistoja muutenkin.
    Aurinkoista viikonloppua Marika <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paprikat on niin kauniita! Ja tomaatit! Ja kesäkurpitsat! Vaikka muuten en niin syksystä perusta, mutta sadonkorjuuajan vihannestarjonta on ihanaa :)

      Poista
  2. Nam mitä herkkuja ;( Tässähän tuli nälkä vaikka juuri söin niin että tuntui maha halkeavan ;) Mukavaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon aurinkoisen appelsiinimehun kun saisi Suomeen... Vaan ei näistä täällä myydyistä appelsiineista tule koskaan samanmakuista mehua :(

      Poista
  3. Pyörrynkö tähän paikkaan näiden herkkukuvien edessä! Voi vitsi vieköön ja nam. Kiva uusi banneri <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti mun uusi banneri väsätä, kun ryhdyin ihan "oikeasti" bloggaamaan ;)

      Poista
  4. Oih ihanuus noita ruokia! Tulee ihan oma kolmen vuoden takainen reissu mieleen. Ihana paikka ja mahtavat sapuskat:) Kivaa,aurinkoista viikonloppua Marika <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ruoka vaan on aika iso osa matkakokemusta :) Ihanaa viikonloppua, Kikka <3

      Poista
  5. Kuola vaan valuu suunpielistä :D Ihania herkkuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kreikkalaiset osaa :) Nyt kyllä maistuisi tuollainen mojito hellepäivän kunniaksi.

      Poista
  6. Herkullisen näköistä:) Täytetyt paprikat onkin hyviä;teen joskus mutta tomaattikastikeessa kypsyttäen,herkkua:) Toi jäätelöannos on kyllä sellainen että se vaikuttaa sylkirauhasiin;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti hyvää myös tomaattikastikkeessa!

      Poista
  7. Kreetaa ei ole koskaan missään muodossa liikaa ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, kyllähän siinä riittää muisteltavaa ja maisteltavaa :D

      Poista
  8. Paprikat kuulostaa niin herkuilta, että niitä on testattava! Minttu on yksi lemppareistani, joten toimii varmasti myös paprikoiden kanssa!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!