sunnuntai 30. elokuuta 2015

Rukiinen puolukkapiirakka ja kookosvaahto

Koekeittiöstä, päivää! Aamulla uni pakeni silmistä jo ennen kuutta, joten aloin googlailla puolukkapiirakkaohjeita. Minulla on pari vakioreseptiä, joilla teen puolukkapiirakkaa, mutta nyt teki mieli kokeilla jotain uutta. Muutamassa reseptissä oli käytetty ruista, joten siitä se ajatus sitten lähti. Samalla pääsin testaamaan myös kookosvaahtoa, jonka pehmeys taittaa mukavasti puolukan kirpeyttä. Taas ollaan siis crosskitchen-fiiliksissä: Suomalaista ruista ja puolukkaa yhdistettynä karibialaiseen kookokseen...




Vuoka: Pyöreä piirakkavuoka (26 cm), voideltuna ja jauhotettuna - itse käytin jauhotukseen SuklaaMannaa, myös kauraleseet sopisivat tähän. 

Pohja: 
100 g leivontamargariinia
1 dl sokeria
1 muna
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Vatkaa joukkoon kananmuna. Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja lisää taikinaan vuorotellen nesteen kanssa. Levitä taikina piirakkavuokaan ja paista 200 asteessa 8-10 minuuttia. 

Täyte: 4 dl puolukoita 

Pinnalle: 
75 g leivontamargariinia
1,5 dl muscovadosokeria
1 dl ruisjauhoa
1 dl kaurahiutaleita

Murustele sokeri ja jauhot pehmeän margariinin kanssa muruseokseksi.

Lisää esipaistetun piirakan pinnalle puolukat ja muruseos. Paista vielä 20-25 minuuttia.


Kookosvaahto

Törmäsin vaahdotettuun kookoskermaan Bloglovinia selaillessani, ja tämä meni oitis koekeittiön "työlistalle". Alkuperäisohjeessa kookoskermavaahto oli tehty kookosmaidosta, mutta päättelin rasvaprosentilla olevan merkitystä vaahtoutuvuuden kannalta ja koekeittiön kookosvaahtoon käytinkin kookoskermaa. 



Tämä on tosi simppeli herkku kookoksen ystävälle: 

1) Laita kookoskerma yöksi jääkaappiin. 
2) Kaavi jähmettynyt kerma purkista kulhoon ja pöläytä joukkoon tomusokeria.
3) Vaahdota sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. 

Vaahto ei kestä yhtä hyvin kuin kermavaahto, joten tarjoa saman tien. Jos kerma ehtii jämähtää, sen voi jäähdytettynä vatkata uudestaan. 



8 kommenttia:

  1. Voi miten hyvännäköistä. Tuo kookosvaahto onkin ihan mieletön vaihtoehto ainaisen vaniljakastikkeen rinnalle.
    Mukavaa sunnuntaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä maistuisi varmasti monenlaisten jälkkäreiden kanssa!

      Poista
  2. Marika nami! Enkä todella ole tiennyt että kookoskerma toimii noin, wau <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollut minullakaan käynyt tämä pienessä mielessäkään!

      Poista
  3. Ihana puolukkapiirakan ohje - kiitos! Yleensä nopeasti pyöräyttää sen tavallisen, joten tämä pitää kyllä kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus pitää seikkailla tuntemattomilla vesillä :) Tämä ei ollut liian makeaa, kivaa vaihtelua.

      Poista
  4. Rakastan muruseoksia, seuraavan kerran ruisjauhoilla, jotta astetta terveellisempää! Sokerin olen jo vaihtanut kokonaan intiaanisokeriin...tosin ei se nyt niin paljon terveellisempää taida olla...mutta hieman parempi mieli herkutellessa. Oikein hyvää työviikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännä maku tuli rukiista, ruis ja puolukka yhdessä toi mieleen ruispuolukkapuuron, jota en olekaan pitkään aikaan syönyt. Aurinkoista viikkoa, Heli!

      Poista

Kiitos kommentistasi!