keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Mango-limekakku

Hääpäivän kunniaksi laitoin hihat heilumaan keittiössä ja kokeilin täytekakkuun kaikenlaisia minulle uusia komponentteja. Lasten synttärikakuissa (muutama esimerkki TÄÄLLÄ) luovuutta käyttävät lapset ja maut on aika pitkälle valittu heidän mieltymystensä mukaisesti. Tällä kertaa tämä oli ns. minun kakkuni.



Tällaisia osasia kakusta löytyi:

Pohja: Kaksi kerrosta sokerikakkupohja, keskikerros japonaispohja eli pähkinämarenki

Täyte 1: Mangomousse ja karamellisoitu mango

Täyte 2: Limemousse ja paahdettu valkosuklaa

Koristelu: Kermavaahto, vihreä nonparelli, sokerimassakoristeet

Leikkauspinta on aika epämääräinen, mutta kerrokset näkyvät jotenkin.

Tässä parit reseptit:

Japonaispohja eli pähkinämarenki (riittää kahteen 24 cm halkaisijaltaan levyyn)
Kuvassa keskimmäinen vaaleanruskea kerros

150 g hienosokeria
100 g hyvin hienoksi rouhittuja paahdettuja hasselpähkinöitä
45 g tomusokeria
4 rkl perunajauhoa
4 valkuaista

Piirrä leivinpaperille 2 x 24 cm ympyröitä. Sekoita puolet sokerista, pähkinät, tomusokeri ja perunajauho. Vaahdota valkuaiset. Lisää loppuvaiheessa loput sokerista vähitellen ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Lisää joukkoon pähkinäseos.

Levitä marenkiseos ympyröihin. Paista 160 asteessa 60 min. Poista leivinpaperi ja jäähdytä ritilällä.

Ohje on peräisin Maailman parhaat kakut - kirjasta. Tein puolikkaan taikinan ja korvasin hasselpähkinät rouhituilla cashewpähkinöillä ja mantelijauheella, mikä epäilemättä vaikutti rakenteeseen ja makuun.

Mihin käyttäisin? Kakun välissä ihan ok vaihtelun vuoksi. Brita-kakussa jonkun raikkaan täytteen kanssa. Murennettuna suklaisen täytteen joukossa. Pieniksi ympyröiksi leivottuna näistä tulisi kivoja leivoksia.

Limemousse (riittää yhteen kakun väliin paksuna kerroksena, ohuena kahteen väliin)

2 dl kuohukermaa
100 g valkosuklaa-limerahkaa
0,75 dl sokeria
0,5 dl limen mehua
1 limen raastettu kuori
2 liivatelehteä

Vaahdota kerma, sekoita siihen rahka ja limen kuoriraaste. Lisää sokeria vähitellen, mousse saa olla aika kirpeä. Kuumenna mehu kiehuvaksi ja sulata siihen liotetut liivatelehdet. Sekoita hyvin, anna hieman jäähtyä ja sekoita kermamassaan. Jääkaappiin odottamaan kakun täyttämistä.

Mangomousse (riittää kahteen kakun väliin)

1,5 dl kuohukermaa
100 g vaniljarahkaa
0,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
200 g säilykemangoa soseutettuna
3 liivatelehteä
1 rkl vettä

Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään. Vaahdota kerma, sekoita siihen rahka, sokeri ja mangosose. Kuumenna vesitilkka kiehuvaksi ja sulata siihen liotetut liivatelehdet. Sekoita hyvin, anna hieman jäähtyä ja sekoita kermamassaan. Jääkaappiin odottamaan kakun täyttämistä. Tämä täyte oli aika löysää, joten moussen voi antaa olla jääkaapissa tunnin pari, jotta hyytyminen ehtii alkaa.

Karamellisoitu mango

1 kypsä mango
50 g voita
0,5 dl sokeria
puolikkaan appelsiinin mehu

Kuutioi mango pieniksi kuutioiksi. Sulata voi pannulla ja lisää sokeri ja appelsiinimehu. Anna seoksen kiehahtaa ja lisää mangokuutiot. Hauduta miedolla lämmöllä, kunnes neste muuttuu siirappimaiseksi ja kullanruskeaksi. Sekoittele, etteivät mangot pääse palamaan. Anna jäähtyä ennen kuin lisäät kakkuun.

Mihin käyttäisin? Karamellisoitu mango ja vaniljajäätelö olisivat letuille aivan unelmainen lisuke. Kakun täytteeseen lisäsin tämän siten, että ensin mangomoussea, sitten mangokuutiot ja päälle mangomoussea - eli en sekoittanut moussen joukkoon. Ihania makeita yllätyksiä, kuin hedelmäkarkkeja.

Paahdettu valkosuklaa

Rouhi valkosuklaa paloiksi (koko suunnilleen siten, että yhdestä levyn palasta 4-6 palaa). Uunipelti, leivinpaperi, suklaat päälle, uuniin. 175 astetta, 5 minuuttia ja pidä silmällä, etteivät pala. Väri muuttuu paahtaessa vaaleanruskeaksi ja maku kinuskiseksi. Ihan superhelppoa!







12 kommenttia:

  1. Hienon näköinen kakku! Voin kuvitella että maistui hyvältä.

    Mukavaa pääsiäistä! Minä vietänkin tämän pääsiäisen työpaikalla. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johanna <3 Tsemppiä työn orjalle, muistathan kuitenkin herkutella pääsiäismunilla :)

      Poista
  2. Enpä voi kuin suitsuttaa että aivan mielenvikaisen taidokas ja upea kakku ja makukin taatusti sen mukainen. Ei sujuisi moinen meikäläiseltä ei, mutta sisus kenties voisi onnistua, joten otetaan ihana resepti talteen. <3

    Ihanaa pääsiäistä Marika <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia <3 Mousset oli niin nameja, että maistuisivat sellaisenaankin jälkkäriksi! Iloista pääsiäistä :)

      Poista
  3. Upean näköinen kakku ja hyvät täytteet, erilaiset mutta varmasti maistuvat...Pitääkin kirjoittaa nämä ylös mä oon niin surkee täytekakun tekijä :( Iloista pääsiäistä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hain täytteisiin kontrastia makean ja kirpeän välillä, moussen pehmeyttä ja pieniä yllätyksiä seassa. Hyvin toimi :)

      Poista
  4. Upea kakku! Mukavaa pääsiäistä, Marika.

    VastaaPoista
  5. Kuulostaapa hyvältä ja kakku näyttää hienolta!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!