torstai 19. helmikuuta 2015

Koekeittiö: Poronpaistia savustuspussissa

Viikonloppu lähestyy ja torstai on oivallinen ajankohta pohtia, mitä viikonloppuna syötäisiin. Viikonloppuna on usein paremmin aikaa panostaa ruuanlaittoon, joten aterioille tulee valittua arkiruuasta poikkeavia reseptejä. 

Meillä syödään suht paljon poroa, sillä tilaamme sitä alkutalvesta Lapista pakastimeen. Poronkäristys paistista tehtynä on suurta herkkua, ja jos oikein herkuttelemaan haluamme käydä, laitamme poron ulkofileetä. Poro on siinä mielessä helppo liha, että se on maukasta jo itsessään eikä vaadi mausteekseen kuin suolaa ja ehkä hiukan pippuria. Naudanliha tuntuu poron jälkeen kovin mauttomalta. Poronliha on myös hyvin mureaa, eli kokki saa vähän anteeksi tumpulointejaan... 
Pieni poronpaisti on mureutensa ansiosta kuin fileetä laittaisi. Olen käyttänyt poronpaistia mm. merimiespihvissä (olisiko se sitten poromiehen pata), palapaistissa ja pannulla ohuina siivuina paistettuna. Viime viikonloppuna kokeilin paistia savustuspussissa savustettuna. Olen aiemmin tehnyt savustuspussissa lohta ja siitä tuli hyvin mehevää, joskaan ei kovin voimakkaasti savunmakuista.

Paistit taisivat olla savustuspussiin liian pieniä, sillä kypsyys meni ohjeen mukaisilla paistoajoilla yli. En toisaalta halunnut lyhentääkään paistoaikaa, jotta leppälastut ehtisivät tehdä tehtävänsä. No ei sitä savunmakua oikein porosta löytynyt, keittiö kyllä haisi savustamolta. Ei tarvitse siis toista kertaa kokeilla.

Muuten annos oli kokonaisuutena maukas. Lisukkeena tarjosin uunijuureksia, lehtikaaliwokkia, voilla höystettyä perunamuussia sekä poroliemeen keitettyä punaviinikastiketta.

Uunijuureksiin laitoin tällä kertaa porkkanaa ja palsternakkaa, maustettuna hunajalla ja rakuunalla. Tilkka öljyä pintaan, etteivät juurekset kuivu.Lehtikaalikokeilu nro 2. Eli nopeasti pannulla avokadoöljyssä pyöräytettynä lehtikaalia, herkkusieniä ja fenkolia. Mausteeksi ripaus suolaa.Kastikkeeseen keitin kasaan porolientä ja punaviiniä, lopuksi taitoin voimakasta makua tilkalla kermaa. Hyvä kastike on erinomainen loppusilaus muuten yksinkertaisista mauista koostuvalle annokselle. Millä sinä herkuttelet viikonloppuna? 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!