torstai 19. marraskuuta 2015

Lohturuokaa | Keltainen broilerikastike

Englanninkielen termi comfort food on vähitellen rantautunut Suomeenkin muodossa lohturuoka. Lohturuuaksi mielletään sellaiset lämpöiset, hyvää mieltä tuovat ja mukavia pehmoisia muistoja herättävät ruokalajit, joilla kenties on joku tarinakin kerrottavana. Amerikkalaisviihteestä tuttua vakiolohturuokaa on kanakeitto, jota tuodaan sairastuneelle. Äidin lihapullat tai vaikkapa tuoreiden korvapuustien tuoksu virittävät mielen sellaisille taajuuksille, joilla kiireinen mieli rauhoittuu ja paha maailma tuntuu olevan hitusen kauempana. Kesällä voi grillata ja nautiskella raikkaista salaateista, mutta syystalven pimeydessä ja kylmyydessä ruoka on ihan erilaisessa roolissa. Elämme siis lohturuuan parasta sesonkia. 




Yksi meidän perheen vakioresepteistä täyttää lohturuuan määritelmän siinä mielessä, että siitä on nopeasti tullut koko perheen suosikki ja se lämmittää mukavasti niin täyteläisyydellään kuin mausteillaankin. Kyseessä on keltainen broilerikastike eli currybroileri. Ohje on joka kerta hiukan erilainen, sillä säädän makua aina sen mukaan, mikä tuntuu hyvältä. Perusrunko on kuitenkin aina sama. 


Currybroileriin tarvitset: 

400-500 g maustamattomia broilerinfileesuikaleita
1 pieni sipuli
curryjauhetta (saa mennä ainakin pari teelusikallista)
oliiviöljyä
vettä + mausteita
2 dl ruokakermaa

Silppua sipuli pieneksi silpuksi. Kuumenna öljy ja curryjauhe pannulla ja kuullota sipulit kullankeltaisessa mausteöljyssä. Lisää broilerisuikaleet ja pyörittele öljyseos niihin, ruskista pinnat kiinni. Lisää pannun pohjalle sentin tai parin verran vettä ja anna kiehua kannen alla. Voit käyttää myös ananasmehua. Kun broiskut alkavat kypsyä, lisää kerma ja kiehauta. 

Säädä maku mieleiseksesi. Voit lisätä curryjauhetta, jos potkua ei ole tarpeeksi. Ketsuppi, erilaiset chilikastikkeet, tilkka soijakastiketta (tällöin väri menee ruman ruskehtavaksi), suola, rosepippuri, cashewpähkinät, tuorejuusto, hunaja - edellämainitut yhdessä ja erikseen ovat vierailleet kastikepannullani. Pointtina on se, että pelkkä curry on aika kova makuna, joten tykkään pyöristää makua jollakin makealla. Hunaja toimii hyvin. Pinnalle voit tarjoiluvaiheessa ripotella tuoreita yrttejä, jos lapsesi eivät vihaa kaikkea vihreää. 

Nauti basmatiriisin kera rakkaiden seurassa. Jälkkäriksi vaikka kanelipullia, niin masu on täynnä ja olotila aika rento sohvalla pötköttelyyn. Ainakaan ei ole nälkä. 




10 kommenttia:

  1. Kivoja vinkkejä currybroilerin varioimiseen. Lohturuokaa marraskuu todella kaipaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaihtoehtoja riittää, sen kun vaan tuunailee oman maun mukaan :)

      Poista
  2. Taas niin kiva resepti! Lohturuokaa pimeisiin marraskuun päiviin. Kiitos Marika!

    VastaaPoista
  3. Just jetsulleen sellainen ruoka, jota meidän tytöt rakastaa. :) Kiitos helposta ohjeesta ja mukavaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
  4. No nyt en ehkä kestä: ihan huikean herkulta kuulostavaa <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onhan se hyvää, kunnon mausteista lämmittävää kotiruokaa :)

      Poista
  5. Tuollainen curry-kanakastike on meidänin perheen pöydässä usein nähty herkku. Aina se on yhtä hyvää.
    Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!