perjantai 20. marraskuuta 2015

Limebroileri uunissa

Kerta se on ensimmäinenkin... Sen verran innostuin Harri Syrjäsen ruokamessujen näytöskeittiössä kokkaamasta limellä ja valkosipulilla täytetystä kevätkananpojasta, että omaan koekeittiööni päätyi ensimmäistä kertaa kokonainen broileri. Meillä on iät ja ajat tyytyväisinä syöty broilerinfileepihvejä ja -fileesuikaleita, edes koipi-reidet eivät kuulu peruskalustoon. Kaupan lihahyllyjen valmiiksi maustetut broilerit eivät ole houkutelleet kokeilemaan, mutta sitten tuli REKO ja L'Uomu Nokan kokonainen luomubroileri. REKO-ruokaringistä toiste lisää, nyt paistetaan kanaa. 








Googlailin aikani erilaisia ohjeita ja päädyin sitten improvisoimaan tällaisen limebroilerin, kunhan ensin pääsin jyvälle perusasioista. Näin se sitten syntyi. Mukana ehkä muutama kantapään kautta opittu vinkki.

Limebroileri uunissa: 

1,5 kg kokonainen luomubroileri
2 limeä kuori pestynä ja neljään osaan lohkottuina
5 valkosipulin kynttä kevyesti murskattuna

nyrkillinen voita
puolikkaan limen mehu
sitruunapippuria
suolaa (reippaasti)

Huuhtele ja kuivaa broileri. Hiero broiskun sisuksiin suolaa ja täytä broileri limelohkoilla ja valkosipulilla. Sekoita mausteet voihin ja vatkaa haarukalla pehmeäksi. Irrota nahkaa lihasta sen verran, että saat työnnettyä maustevoin nahan ja lihan väliin. Koipiin tein pienet viillot, rintapaloihin pääsi käsiksi ilman veistäkin kevyesti "nykimällä" nahkaa irti. (Tämä oli kyllä jokseenkin sotkuinen työvaihe, hanskat käteen!). Pyyhi loput voit broilerin pintaan.



Pehmeä voi on helppo levittää nahan ja lihan väliin. Suolaa saa olla reilusti, sillä broileri ei ihan hevin maustu.

Koivissa näkyy nahkaan tehdyt viillot, joista voi on työnnetty nahan alle. 


Nyt ihan oikeaoppisesti kuuluisi broisku sitoa siten, että koivet ja siivet eivät pääse palamaan, mutta koska paistinaru oli todellakin kateissa, broiskua ei sitten sidottu. Eikä se kyllä myöskään palanut, joten ehkä se sitominen ei ole aina välttämätöntä. Jos broiskuun ottaisi pinnan pannulla, pakettia olisi kyllä sidottuna ehdottomasti helpompi käsitellä. 

Uuniin lämpöä 225 astetta ja grillivastukset päälle. Ota broileriin pinta kuumassa uunissa. Eipä muuten kestä kauaa, kun uunista alkaa kuulua suloinen tirinä voin sulaessa nahan alla. Kun pinta alkaa saada väriä, laske lämpö 175 asteeseen ja anna paistua noin 75-90 minuuttia. Meillä tykätään kunnolla kypsästä broiskusta, joten kyllä se sen 1,5 h muhi uunissa. Kypsyydestä pääsi aika hyvin perille, kun tökkäsin cocktailtikulla rintapalaan luun lähelle. Kirkas neste = kypsää on. Voit käyttää myös paistolämpömittaria. 



Sitten siihen seuraavaan mielenkiintoiseen osaan, nimittäin paloitteluun. Aloita kaivelemalla limelohkot broilerin sisältä. Rintafileet lähtevät suht nätisti, kun leikkaat rintalastan vierestä suoraan alaspäin ja koiven ja rintafileen välistä alaviistoon kohti rintalastaa. Sitten vaan siivet ja koipireidet irti ja tarjolle. Tässä on meikäläisellä selvästikin vielä hiukan harjoiteltavaa, ei ollut kauhean kaunista katsottavaa tuo carvery-osuus... Purista vielä lihan päälle mehut limelohkoista ja valele vuoan pohjalle jääneellä paistoliemellä. 



Lisukkeeksi nautittiin Beach house kitchenin ohjeella tehtyjä bataattiranskalaisia (alkup. ohjeessa kurpitsasta tehtynä), sekä avokadokastiketta. 



Jatkoon? Bataattiranskalaiset kyllä, uusi lemppari löytyi toiselle pojista. Kokonainen kana... ehkä. Emme ole luita järsivä perhe, se tuli jälleen todistettua. Annan tipuselle kuitenkin vielä toisen mahdollisuuden. Ja lähiruokaa kannatan ehdottomasti! Pisteet L'Uomu Nokalle mainiosta luomubroilerista, taidanpa käydä toistekin ostoksilla. 

Rentoa viikonloppua! 

4 kommenttia:

  1. Bataattiranskiksethan on parempia kuin ranskikset! Wau otit kanaa siivistä, sillä sama täällä, ikinä en ole tehnyt ruokaa kokonaisesta broiskusta. :) Mutta näyttää kyllä megahyvältä ja luita ei kaluta täälläkään.

    Ihanaa viikonloppua Marika <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, ihan kirjaimellisesti kanaa siivistä :D Tekemällä oppii... Bataattiranskalaisista tuli niin hitti, että niitä tehdään tänäänkin!

      Poista
  2. Näyttää herkulta ♡ Itse olen täysillä bataattiranskisfani.
    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää oli ja bataatti alkoi maistua ekaluokkalaiselle, joten ei hassumpia kokeiluja :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!