torstai 30. kesäkuuta 2016

Hamppunäkkäri (koukussa)

Siemennäkkäri koukutti minut ensipuraisulla, ja sen jälkeen siemennäkkäriä on tullut tehtyä useita kertoja erilaisina versioina. Viimeisin kokeiluni siemennäkkärireseptien kanssa on hamppunäkkäri. Hampunsiemenissä on rutkasti proteiinia, 31 g 100 g:ssa. Lisäksi hampunsiementen sisältämä proteiini on koostumukseltaan kasvikunnan ykkönen. Hamppurouheesta saa lisäksi omega-6 ja omega-3 rasvahappoja sekä lehtivihreää. Olen käyttänyt hamppurouhetta smoothiessa ja puurossa, mutta niissä sen rakenne tulee omaan makuuni liian voimakkaasti esille. Näkkärissä sen sijaan voimakkaanmakuinen hamppu menee vähän niinkuin huomaamatta.




Siemenet järjestyksessä vasemmalta: Auringonkukansiemen, kurpitsansiemen,
hamppurouhe, seesaminsiemen.

Olen nähnyt siemennäkkäriresepteistä kahta pääversiota, toisessa on kananmunaa ja toisessa ei. Olen tehnyt tähän mennessä vain erilaisia versioita munattomasta näkkäristä. Reseptin perusrunko menee näin: 

2 dl jauhoja (esim. kaura, speltti, vehnä, ruis, maissi)
2,5 dl siemeniä (kurpitsa, auringonkukka, seesami, pinja, hamppu, pellava, chia)
2 dl kuumaa vettä
0,5 dl öljyä
0,75 tl suolaa
lisäksi voit halutessasi maustaa näkkärin kuivatuilla yrteillä

Yhdistelmä speltti-kurpitsa-auringonkukka-seesami. 

Tässä väriltään tumma ruis-hamppunäkkäri: 

2 dl ruisjauhoja
1 dl hasselpähkinärouhetta
1 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl hamppurouhetta
2 dl kuumaa vettä
0,5 dl oliiviöljyä
0,75 tl suolaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon kuuma vesi ja lopuksi öljy. Sekoita tasaiseksi ja anna taikinan levätä 10 minuuttia. Levitä taikina leivinpaperille ohueksi kerrokseksi. Taikinan voi taputella tasaiseksi kahden leivinpaperin välissä, tai kostutetuin käsin. Ruisjauhosta tehtynä taikina on hiukan tahmeampi kuin esim. spelttijauhosta. Taikinasta tulee hieman vajaa uunipellillinen näkkäriä. Paista 150 asteessa noin 50 minuuttia, kunnes näkkäri on rapeaa ja ruskeaa. Taittele jäähtynyt näkkäri palasiksi.

Pähkinäinen näkkäri maistuu kantarellituorejuuston kanssa vaikkapa kasvissosekeiton lisukkeena.

4 kommenttia:

  1. Tuo tumma näkkäri näyttää herkulliselta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi, hyväähän se on kyllä :)

      Poista
  2. Kääk kun näyttää terveelliseltä, mutta onko se terveellistä jos syö koko pellillisen, hih. :) Ihanaa iltaa Marika <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ei, sen verran reippaasti tulee siemenistä ja pähkinöistä kaloreita, että jos ei ihan pellillistä kerralla :D Lämpöistä iltaa Tiia <3

      Poista

Kiitos kommentistasi!