sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Pyöräillen Tuusulanjärven ympäri | Tuusulan kirkko

Uudenmaan maakuntajärvi, Tuusulanjärvi, on varmasti Keski-Uudenmaan tunnetuimpia matkailukohteita, sillä sen maisemissa sijaitsee useita kulttuurikohteita. Näistä tunnetuin lienee Jean ja Aino Sibeliuksen koti Ainola. Järvi tarjoaa paikallisille myös ruumiin virkistystä, nimittäin Tuusulanjärven kiertäminen pyöräillen, rullaluistellen tai jopa juosten on hyvin suosittua erityisesti kesäaikaan. Tuusulanjärven kierros on pituudeltaan reilut 20 km, riippuen lähtöpaikasta ja reittivalinnasta. Minulle reitin pituudeksi tulee kotiovelta kotiovelle reitistä riippuen 26-27 km. 

Reitin varrella on paljon nähtävää ja maasto on sopivan vaihtelevaa. Rantatien nähtävyydet, järven länsirannan peltomaisemat ja Järvenpään rantapuisto tarjoavat vaihtuvia maisemia kuntoilijalle. Hankin viime syksynä uuden hybridipyörän, jolla kierros taittuu merkittävästi sujuvammin kuin vanhalla mankelillani. Pyrin kerran viikossa pyörähtämään järven ympäri ja tarjoilen teille kesän mittaan palasia matkan varrelta. Ensimmäisenä esittelyssä on Tuusulan kirkko. 

Tuusulan vanha puinen ristikirkko on vihitty käyttöön vuonna 1734, ja se sijaitsee kauniilla paikalla Tuusulanjärven rannalla. Siihen on ollut menneiden vuosisatojen kirkkokansan hyvä rantautua kirkkoveneillään. Ensimmäinen kirkko samalle paikalle oli rakennettu jo lähes sata vuotta aikaisemmin suomenkielisten tuusulalaisten tehdessä pesäeroa ruotsinkielisestä Sipoosta. Vuosien mittaan kirkkoa on uudistettu, ja nykyinen ilme on peräisin 1900-luvun alkupuolelta. Kirkon väritys on Pekka Halosen käsialaa. Kirkon hautausmaalle on haudattu lukuisia paikallisia merkkihenkilöitä, heistä tunnetuimpana Aleksis Kivi, jonka kuolinmökki sijaitsee lähistöllä Rantatien varrella. Tuusulan kirkko on nykyisin suosittu vihkikirkko, joka oli meilläkin ensimmäisenä vaihtoehtona aikoinaan, kun häitä suunnittelimme. Valitettavasti vain emme ole Tuusulassa kirjoilla, joten vuoroja ei enää naapurikylän vihittäville haluamaamme ajankohtaan löytynyt. 

Hikitrikoissa en lähtenyt kesken fillarilenkin kuvaamaan kirkkoa sisältä, mutta tässä muutama kesäinen kuva ulkosalta. Täällä on historia läsnä ja rauha keskellä hektistä 2000-luvun arkea. 


Tuusulanjärvi on 8 km pitkä ulottuen Järvenpään keskustasta järven pohjoispäässä lähes Hyrylään järven eteläpäässä.
Kirkkorannasta avautuu maisema järvelle ja sen vastarannalle. 

Rannasta nousevat kiviportaat kirkon pihalle ja sankarihaudoille. 
Kuvanveistäjä Rakel Koiviston patsas Paluuton tie on aitiopaikalla
kirkkomaan rannan puoleisessa päässä.


Valtavat vanhat puut varjostavat kirkkoa ja ympäröivää hautausmaata.

Moitteettomasti hoidetulle vanhalle hautausmaalle on haudattu lukuisia
paikallisia merkkihenkilöitä.

Aleksis Kiven haudan sanotaan olleen  yksi syy, miksi seuraavan sukupolven taiteilijoita alkoi
kerääntyä Tuusulanjärven maisemiin. Myös taitelija Pekka Halonen on haudattu tänne.
Tien puolella kirkkoon tulijaa tervehtii syreenien upea tuoksu. 

10 kommenttia:

 1. Niin kaunis :) Meillä suvussa paljon häitä täällä vietetty - omamme mukaanlukien. Ripillekin tuolla pääsin. Pidän tätä kotikirkkonani vaikka meillä on omakin kirkko kylässämme.

  VastaaPoista
 2. Tuusulan kirkko on ihana. Muistaakseni serkkuni on vihitty siellä, pitääpä varmistaa asia vielä.
  Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se tosi kaunis ja tunnelmallinen <3 Kivaa viikkoa, Outi!

   Poista
 3. Tuusulan kirkko sijaitsee mielipuolisen kauniilla paikalla, ja sen historia on arvokas. Ehdoton tärppi Tuusulanjärveä kiertäessä, ihan vain tunnelmansa vuoksi.

  VastaaPoista
 4. Oijoi! Tutut ja kauniit maisemat. Asuttiin neljä vuotta Kaakkolassa ja viisi vuotta Sipoon Pohjois-Paippisissa. Mentiin tuossa kirkossa naimisiin 1998.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania muistoja siis sinullakin tuosta kirkosta <3

   Poista
 5. Hyvin kaunista ja oikein passelit kokoinen pyöräilylenkki. Tuusulassa tulee käytyä Femmatorilla, on paras kirppis. Kivaa uutta viikkoa Marika <3

  VastaaPoista
 6. Kaunista on ja hyvä lenkki tehdä pyörällä tai juosten. Mä olen tuolla varmaan lapsena käynyt koulun kanssa, mutta aikuisiällä on jäänyt käymättä, vaikka suht lähellä entistä kotipaikkaa on. Täytyy ottaa asiaksi jos joskus kesällä Suomeen tulemme.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!