tiistai 28. kesäkuuta 2016

Juhannustunnelmia

Juhannus tuli ja meni, vaan olipa oikein tosi kiva juhannus! Sää suosi kerrankin. Miesmuisti ulottui kahteen edelliseen kylmään/sateiseen/kylmään ja sateiseen juhannukseen, joten ainakin kolme vuotta on siitä, kun keskikesän juhlaa on Sisä-Savossa saatu viettää aurinkoisessa ja lämpimässä säässä. Lapset (eli neljä serkusta iältään 7-13 v) viihtyivät omissa puuhissaan mainiosti, milloin oli käynnissä Monopoli-peli, välillä koko lössi remusi rannassa ja mökkiolympialaisissa nähtiin hienoja suorituksia eri lajeissa. Juhannuksen hitti oli Angry Birds-vesiliukumatto, joka kylläkin hajosi noin kolmannella laskulla, mutta sehän ei lapsia haitannut vaan liuku jatkui lopulta pitkälle nurmikollekin. Ruokaa oli vähintäänkin riittävästi, ja homma sujui jouhevasti, kun ruuanlaittovuorot oli ennakkoon sovittu ja jaettu. Uintia, saunomista, veneilyä, kokonpolttoa ja nuotiomakkaraa, hyvää ruokaa, vielä parempaa seuraa ja sopivasti aurinkoa - niistä on hyvä juhannus tehty! 

Veneretkellä Etelä- ja Pohjois-Savon rajaseuduilla. Tästä kirjoittelen myöhemmin lisää, sillä Kuivataipaleen kanava on mielenkiintoinen kappale savolaista taloushistoriaa. Järven pinta oli peilityyni, joten valokuvaajaa hemmoteltiin postikorttimaisemilla.  


Juhannukseen kuuluu totta kai saunominen puukiukaan pehmoisissa löylyissä. Isäni oli tehnyt koko porukalle vastat ja siitäkös lapsilla riitti riemua. Saunasta pulahdettiin uimaan, sinne jäi talviturkki laiturille. Vesi oli mukavan lämmintä, joten uitua tuli moneen kertaan juhannuksen aikana niin lapsilla kuin aikuisillakin. Aattoillan kohokohta oli tietenkin juhannuskokko, tällä kertaa hieman hillitymmän kokoisena.  
Eikä juhannuksena laskettu kaloreita, vaan nautittiin hyvästä ruuasta hyvällä omallatunnolla. Grilli kävi kuumana, nuotiolla paistuivat letut ja makkarat ja kauden ihanat marjat ja kasvikset maistuivat eri muodoissaan. Ja uusien perunoiden kanssa nautiskeltiin sillistä ja savukalasta. Suomalaista gourmet'ta parhaimmillaan! 
Juhannus on juhlittu, mutta kesää on vielä paljon jäljellä. Oikeastaan tästähän se vasta alkaa! 

4 kommenttia:

Kiitos kommentistasi!