sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Possun sisäfileetä ja palsternakkalaatikkoa

Kinkku ei enää joka torpassa ole joulupöydän kunkku, ja hyvä niin. Jouluruokailun ihanuus ja haaste on toisaalta ruokalajien paljous ja toisaalta varsinkin perinneruokien raskaus. Possua voi laittaa muussakin muodossa kuin paistamalla 10 kg kinkku, esim. kokonaisena paistetusta ulko- tai sisäfileestä saa juhlavan ja mehevän liharuoan joulupöytään. Laatikot ovat omassa joulupöydässäni alkaneet tulla tiensä päähän. Lusikallinen porkkanalaatikkoa riittää hyvin minulle enkä kaipaa santsikierrosta ennen seuraavaa joulua. Laatikkovalikoimaankin on tullut viime vuosina vaihtelua. Bataattilaatikko on jo monen joulupöydän vakiovaruste ja tänä vuonna olen nähnyt palsternakkalaatikonkin reseptin jossain vilahtavan.

Niinpä tartuin aiemmin käyttämääni porkkanalaatikon ohjeeseen ja vaihdoin porkkanat palsternakkaan, joka on juuresten ykkönen ihanassa aromaattisuudessaan. Annoksessa yhdistyvät laatikon pehmeys ja possunfileen mehevyys kermaviilikastikkeen kirpeyteen ja ruusukaalin voimakkaaseen makuun. Tässä siis perinteitä sivuava vaihtoehto jouluaterialle.

Huom! Digitaalinen paistolämpömittari on oiva lahjavinkki innokkaalle kotikokille.



Palsternakkalaatikko

500 g palsternakkaa
0,5 dl ohrasuurimoita + 1 dl vettä
3-4 dl laktoositonta kevytmaitoa
1/4 dl siirappia
suolaa, valkopippuria
1 muna vatkattuna

Kuori ja paloittele palsternakat, ja keitä ne pehmeiksi. Jos keitinlientä on paljon, käytä siitä osa ohran keitinliemenä. Jätä hieman keitinvettä kattilan pohjalle ja aja palsternakat soseeksi sauvasekoittimella. Lisää soseeseen (mitä).

Mittaa kattilaan (kuinka paljon) vettä ja 0,5 dl ohrasuurimoita. Keitä kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maito ja keitä, kunnes suurimot ovat pehmenneet. Ei haittaa, jos kaikki maito ei ole imeytynyt. Sekoita palsternakkasose ohrasuurimoiden joukkoon ja anna hieman jäähtyä. Sekoita joukkoon vispattu kananmuna. Kaada seos vuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja voinokareita. Kuvioi pinta lusikankärjellä aaltomaiseksi. Paista 175 asteessa noin tunti.

Possun sisäfilee vadelma-omena-rosmariinimarinadissa


500 g possun sisäfileetä
Marinointiin:
vadelmaomenamehua (Innocent)
soijakastiketta
valkoista balsamicoa
kuivattua rosmariinia
suolaa

Leikkaa filee puoliksi ja laita pieneen vuokaan. Kaada päälle marinadi ja anna maustua vähintään 3 h jääkaapissa. Nosta lihat marinadista ja kuivaa pinta. Paista fileiden pinnat kiinni pannulla, ripottele pintaan suolaa, tökkää päädystä sisään paistolämpömittari ja nosta vuokaan. Kypsän lihan ystävä paistaa fileen 70 asteiseksi, hiukan vähempikin riittää kyllä. Kun mittari piippaa, ota fileet uunista ja kääri folioon jäähtymään 10 minuutiksi ennen kuin leikkaat viipaleiksi.

Kermaviili-kapriskastike

1 tlk kermaviiliä
2 tl kapriksia hienonnettuna
ripaus suolaa ja sokeria
valkopippuria




6 kommenttia:

  1. Herkullosen näköinen annos.
    Kivaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  2. Tämä lähtee kokeiluun, sillä possun suhteen yleensä aina onnistumme. Liha siis taipuu moneen ja onnistuu helpommin, kuin vaikka nauta. Näyttääkin megaherkulliselta.

    Mukavaa alkanutta viikkoa Marika <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, nauta on paljon helpompi saada sitkeäksi. Kivaa jouluista viikkoa, Tiia <3

      Poista
  3. Omassa joulupöydässä ei kinkkua ole näkynyt lainkaan - olen aina "inhonnut" tuota possunpuolikasta... Lapsena isän kanssa käytiin ihan itse valitsemassa possu, josta sitten "nautimme" jouluna... :( Meillä valmistuu yleensä juuri tällainen filee - ja siitäkin jää osa syömättä. Laatikoista en sen sijaan luovu ;)
    Maukasta joulun aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kamala, jäisi varmaan syömättä jos olisi "saalista" silmiin katsonut :( Makoisia jouluherkkuja, ystäväiseni :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!