Englantilainen hedelmäkakku on erityisesti minun ja äitini jouluherkku. Äiti on poiminut reseptin kansioonsa 70-luvulla ja minä opettelin murkkuikäisenä leipomaan tätä hedelmäistä joulukakkua. Käymme äidin kanssa vuosittain joulukuun alkupäivinä keskustelun siitä, kumpi leipoo tällä kertaa. Olen kyllä tämän homman ominut aika pitkälti itselleni, sillä leipominen on minulle sen verran mieluisaa puuhaa. Reseptin runko pysyy vuodesta toiseen samana, mutta hedelmiä ja kostutuslientä vaihtamalla kakkuun saa hiukan uutta vivahdetta. Kahdesta ei kuitenkaan tingitä: Kirsikoita ja pähkinärouhetta pitää olla reilusti.
Englantilainen hedelmäkakku
250 g voita2 dl sokeria
4 munaa
5 dl vehnäjauhoja (käytä tästä 1 dl hedelmien jauhotukseen)
2 tl leivinjauhetta
1 dl nestettä (esim. kirsikoiden lientä + tummaa rommia tai limoncelloa)
100 g säilykekirsikoita liemessä
2 dl rusinoita
2 dl hasselpähkinärouhetta
100 g sukaattia tai appelsiininkuorta
Toimi näin:
Voitele ja jauhota iso rengasvuoka esim. mannaryyneillä. Jos taikinaa jää yli, leivo siitä muffinseja.
Silppua rusinat pienemmiksi veitsellä, puolita tai viipaloi kirsikat. Sekoita kaikki hedelmät ja pähkinät sekä 1 dl jauhoja kulhossa. Jauhotettuina hedelmät eivät laskeudu paistettaessa kakun pohjalle.
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri.
Vatkaa joukkoon munat.
Lisää kuivat aineet ja neste, ja nostele hedelmät taikinan joukkoon.
Paista 160 asteessa vajaa tunti. Kokeile kypsyyttä 40 minuutin kohdalla, uunit ja vuoat ovat erilaisia ja kakku voi paistua yllättävänkin nopeasti. Jos pinta tummuu liikaa, peitä leivinpaperilla.
Anna kakun levätä vuoassa 5-10 minuuttia ja kumoa ritilälle jäähtymään. Pakkaa jäähtynyt kakku alumiinifolioon ja anna tekeytyä pari viikkoa jouluun asti.
Kakun voi tarjoiluvaiheessa koristella esim. limemehuun tehdyllä tomusokerikuorrutteella ja kimaltavilla koristekuulilla. Minikakkuset on tehty silikonivuoassa pieniksi rengaskakuiksi, joiden keskelle voi laittaa vaikkapa kermavaahtoa tai hedelmiä savariinin tapaan.
Kakun voi tarjoiluvaiheessa koristella esim. limemehuun tehdyllä tomusokerikuorrutteella ja kimaltavilla koristekuulilla. Minikakkuset on tehty silikonivuoassa pieniksi rengaskakuiksi, joiden keskelle voi laittaa vaikkapa kermavaahtoa tai hedelmiä savariinin tapaan.
Mä niin rakastan englantilaista hedelmäkakkua....
VastaaPoistaOn varmaan kokeiltava!
Saan sitten ehkä syödä yksin koko kakun! =D
Kiitos ohjeesta ja leppoisaa joulun odotusta!
Tämä on niin ihana jouluherkku <3 Ihanaa joulun odotusta sinulle, Susanna!
PoistaSe on kyllä niin hyvää ja söisin koko kakun, jos olisi kotona ja vasta leivottuna. :) Kivaa viikonloppua <3
VastaaPoistaMaistiaiskakkuset on oikein hyvä konsti säilyttää itse kakku jouluun asti ;)
PoistaOnpa herkullisen näköinen kakku. Nyt vaan teetä pannuun hautumaan ja nauttimaan.
VastaaPoistaMukavaa viikonloppua Marika <3
Kiitos Outi, kivaa viikonloppua sinullekin <3
PoistaSuloisia minikakkusia!
VastaaPoistaIhmisellä ei voi olla liikaa erilaisia kakkuvuokia... ;)
PoistaTein juuri eilen englantilaisen hedelmäkakun, josta myös pidän yli kaiken! Tämä vaikutti reseptille, jota pitää kokeilla. Kiitos!
VastaaPoistaIhana joulukakku on kyllä tämä englantilainen <3
PoistaHei! Kuinka kauan paistoit minikakkusia uunissa? ��
VastaaPoistaAuts, enpäs tullut kelloa katsoneeksi :( Tuo minun minivuokani on sen verran kapea, että veikkaan 10 minuuttia, max 15. Tikulla kokeillen, tämä taikina ei säikähdä ja lässähdä vaikka vähän liian aikaisin kokeilisi :)
Poista