perjantai 11. joulukuuta 2015

Englantilainen hedelmäkakku

Englantilainen hedelmäkakku on erityisesti minun ja äitini jouluherkku. Äiti on poiminut reseptin kansioonsa 70-luvulla ja minä opettelin murkkuikäisenä leipomaan tätä hedelmäistä joulukakkua. Käymme äidin kanssa vuosittain joulukuun alkupäivinä keskustelun siitä, kumpi leipoo tällä kertaa. Olen kyllä tämän homman ominut aika pitkälti itselleni, sillä leipominen on minulle sen verran mieluisaa puuhaa. Reseptin runko pysyy vuodesta toiseen samana, mutta hedelmiä ja kostutuslientä vaihtamalla kakkuun saa hiukan uutta vivahdetta. Kahdesta ei kuitenkaan tingitä: Kirsikoita ja pähkinärouhetta pitää olla reilusti. 


Englantilainen hedelmäkakku

250 g voita
2 dl sokeria
4 munaa
5 dl vehnäjauhoja (käytä tästä 1 dl hedelmien jauhotukseen)
2 tl leivinjauhetta
1 dl nestettä (esim. kirsikoiden lientä + tummaa rommia tai limoncelloa)
100 g säilykekirsikoita liemessä
2 dl rusinoita
2 dl hasselpähkinärouhetta
100 g sukaattia tai appelsiininkuorta

Toimi näin:

Voitele ja jauhota iso rengasvuoka esim. mannaryyneillä. Jos taikinaa jää yli, leivo siitä muffinseja.
Silppua rusinat pienemmiksi veitsellä, puolita tai viipaloi kirsikat. Sekoita kaikki hedelmät ja pähkinät sekä 1 dl jauhoja kulhossa. Jauhotettuina hedelmät eivät laskeudu paistettaessa kakun pohjalle.
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri.
Vatkaa joukkoon munat.
Lisää kuivat aineet ja neste, ja nostele hedelmät taikinan joukkoon.

Paista 160 asteessa vajaa tunti. Kokeile kypsyyttä 40 minuutin kohdalla, uunit ja vuoat ovat erilaisia ja kakku voi paistua yllättävänkin nopeasti. Jos pinta tummuu liikaa, peitä leivinpaperilla. 

Anna kakun levätä vuoassa 5-10 minuuttia ja kumoa ritilälle jäähtymään. Pakkaa jäähtynyt kakku alumiinifolioon ja anna tekeytyä pari viikkoa jouluun asti. 


Kakun voi tarjoiluvaiheessa koristella esim. limemehuun tehdyllä tomusokerikuorrutteella ja kimaltavilla koristekuulilla. Minikakkuset on tehty silikonivuoassa pieniksi rengaskakuiksi, joiden keskelle voi laittaa vaikkapa kermavaahtoa tai hedelmiä savariinin tapaan.  




12 kommenttia:

  1. Mä niin rakastan englantilaista hedelmäkakkua....
    On varmaan kokeiltava!
    Saan sitten ehkä syödä yksin koko kakun! =D
    Kiitos ohjeesta ja leppoisaa joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on niin ihana jouluherkku <3 Ihanaa joulun odotusta sinulle, Susanna!

      Poista
  2. Se on kyllä niin hyvää ja söisin koko kakun, jos olisi kotona ja vasta leivottuna. :) Kivaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maistiaiskakkuset on oikein hyvä konsti säilyttää itse kakku jouluun asti ;)

      Poista
  3. Onpa herkullisen näköinen kakku. Nyt vaan teetä pannuun hautumaan ja nauttimaan.
    Mukavaa viikonloppua Marika <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi, kivaa viikonloppua sinullekin <3

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Ihmisellä ei voi olla liikaa erilaisia kakkuvuokia... ;)

      Poista
  5. Tein juuri eilen englantilaisen hedelmäkakun, josta myös pidän yli kaiken! Tämä vaikutti reseptille, jota pitää kokeilla. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana joulukakku on kyllä tämä englantilainen <3

      Poista
  6. Hei! Kuinka kauan paistoit minikakkusia uunissa? ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auts, enpäs tullut kelloa katsoneeksi :( Tuo minun minivuokani on sen verran kapea, että veikkaan 10 minuuttia, max 15. Tikulla kokeillen, tämä taikina ei säikähdä ja lässähdä vaikka vähän liian aikaisin kokeilisi :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!