maanantai 7. joulukuuta 2015

Hyvä, paha kahvi

Ihana kahvintuoksu leijailee sieraimiin. Sylkirauhaset heräävät, melkein jo pelkkä tuoksukin piristää. Höyryävän kuuma, tumma neste valuu suodattimesta kahvipannuun, kahvinkeitin pitää tuttua roplattavaa ääntään. Pian pääsee kahville, parhaassa tapauksessa vielä hyvässä seurassakin. Kupillisen tai kahden jälkeen, pienen ansaitun hengähdyshetken päätyttyä voi taas jatkaa virkistyneenä päivän haasteiden parissa. Onhan se nyt kumma, jos ei tuohon jää koukkuun! Siinä paukutellaan mielihyväpisteitä oikein lekan kanssa. Virkistävä kofeiini, sosiaaliset tilanteet, palkitseminen uurastuksen jälkeen. Ja riippuvuushan syntyy siitä, kun jokin tuottaa mielihyvää ja sitten sitä kivaa juttua toistetaan uudestaan ja uudestaan.Kahvissa on hyvät ja huonot puolensa. Kun nettiä riittävästi plärää, voisi jopa sanoa, että niitä hyviä puolia on enemmän. Kofeiini virkistää ja saattaa parantaa lähimuistia. Joidenkin lähteiden mukaan taas kahvi voi jopa madaltaa riskiä sairastua dementiaan. Kahvin muut ainesosat puolestaan saattavat olla hyödyllisiä kakkostyypin diabeteksen ehkäisyssä ja suojata maksaa. Toisaalta kahvi nostaa verenpainetta tilapäisesti ja nesteenpoisto-ominaisuudet varmaankin ovat tuttuja ahkerille kahvinjuojille. Kofeiini lisää myös vatsahappojen eritystä, mikä voi aiheuttaa vatsaongelmia. Liian myöhään illalla nautittu kahvi häiritsee nukahtamista ja unen laatua. Ja sitten on vielä ne kofeiiniherkät ihmiset, kuten minä, joilla kofeiini voi aiheuttaa sydämentykytystä ja vapinaa. Erilaisia tutkimuksia kahvin hyödyistä ja haitoista löytyy runsain mitoin. 


Minulle on muodostunut tavaksi nautiskella pari kunnon mukillista hyvää, vahvaa kahvia aamupäivällä. Paino sanalla vahvaa. Aloin kiinnittää huomiota omaan olotilaani kahvin juonnin jälkeen, sillä tuntemukset olivat perin omituisia enkä parhaalla tahdollanikaan huomannut kahvin virkistävän millään tavalla. Kunnon satsi kahvia, ja kädet alkoivat täristä ja sydän hakata tavallista tiuhempaan. Aivot hiukan liian kierroksilla. Tukkoinen, levoton fiilis. Tajusin kaiken tämän johtuvan kahvista, mutta en vielä tajunnut lopettaa pahaa tapaani. Koska ihminen on joskus vähän hidas, eikä aina ymmärrä omaa parastaan, otin eräänä iltana kupin kahvia kuudelta illalla (järki sanoi, että ei kannata, mutta otin silti). Valvoin illalla sängyssä silmät selälläään pirteänä kuin peipponen vielä yhdeltä yöllä.

Lomalla maistui jääkahvi. Nerokas valinta helteellä, juuri silloinhan sitä
nesteenpoistoa elimistö eniten tarvitseekin? 

Sitten iskivät vatsaoireet, ja oli pakko tehdä asialle jotakin. Kahvi on aiemmnnkin aiheuttanut minulle vatsanväänteitä, joten vihdoin oli motivaatio riittävä pahan tavan lopettamiseen. Pari päivää podin oikein voimallista päänsärkyä. Sen verran joustin lopetuspäätöksestä, että otin vieroitusoireisiin pahimpana päivänä puolisen kuppia kahvia (kunnon addikti, pieni loiventava päiväkahvi!) ja niin oli fyysisellä tasolla kahvi selätetty muutamassa päivässä. Sitten iski tavan ja tottumuksen voima. Aamupäivä, alkaa kummasti tehdä mieli kahvia. Ostoskeskus, kahvilasta leijuva kahvintuoksu... Melkein jo kurvasin kahville, mutta piti tehdä oikein tietoinen päätös, että enpäs muuten menekään. Iltapäivä kotona perheen parissa, päiväkahviaika. Voi että, miten moneen tilanteeseen se kahvi kuuluukaan ja joka kerta sen tilanteen kohdatessani joudun muistuttamaan itselleni, että otetaanpa vaikka lasi vettä tai kupillinen piparminttuteetä.

Ja mitä onkaan tapahtunut? Ajatus kulkee kirkkaammin ilman kemiallisia häiriötekijöitä. Kädet eivät tärise, pumppu pysyy rauhallisena. En ole iltakahvi-ilmisiä ollut tähänkäään asti (onneksi), sillä kofeiinin puoliintuminen elimistössä voi kestää jopa 6 h eli iltapäivällä juotu kahvi voi tällaisella kofeiiniherkkiksellä haitata unen laatua. Vaikka muuten sinulla ei olisi mitään syytä vähentää kahvinjuontia, kannattaa muistaa, että uni on kuitenkin ykkönen ihmisen hyvinvoinnille. Eli kahvin lipittäminen kannattaisi kaikkien jättää vähemmälle klo 15 jälkeen. Kofeiini saa minut menemään ylikierroksilla, joten kahvittomuudella saattaisi olla vaikutusta myös stressitasoon. Minulle nimittäin on luonteenomaista ottaa melko lailla kierroksia milloin mistäkin asioista, joskus päänsisäisesti ja joskus äänekkäästi ilmaisten. (Pahoittelut tästä läheisille...)  Siihen ei enää kahvia tarvita tuomaan lisää virtaa, pikemminkin tarvitaan keinoja saada kierroksia alas.

Elämäntaparemonttini remppakohde nro 1: Kahvi pois. 

Tulipas pitkä stoori. Kofeiini ei selvästikään ole minulle hyväksi, joten opetellaan sitten elämään ilman kahvia. Aamuteestä sentään en luovu, kun en ole huomannut sen kofeiinipitoisuudestaan huolimatta vaikuttavan minuun mitenkään erityisesti. Vaikka fyysinen riippuvuus selättyi aika helpostikin, tutuista toimintamalleista luopuminen on paljon paljon vaikeampaa. Tämä on siis minulle oivallinen harjoituskappale tulevia, kenties vaikeammiksi osoittautuvia muutoksia ajatellen.Mikä on sinun suhteesi kahviin? 
Montako kuppia menee päivässä vai meneekö lainkaan? 
Miten kahvi vaikuttaa sinuun? Tunnistatko samoja oireita? 
Ja hei, hyviä kofeiinittomia vaihtoehtoja saa vinkata! 


12 kommenttia:

 1. Olen kahviaddikti, myönnetään. Pisimmillään kahvilakkoa kesti puolivuotta ja pärjäsin mainiosti Rooibos teellä. En ymmärrä, mikä minut koukutti takaisin...
  Huomaan kahvin vaikutuksen unen saantiin ja vatsan hyvinvointiin varsinkin silloin kun työstressi puskee päälle. Taitaa taas olla kahvilakon aika. Jos pa se starttaisi 1.1.2016:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sopivankokoinen uudenvuodenlupaus :) Kahvi on hyvää, joten hiukkasen harmittaa, kun kahvi niin selkeästi ei mulle sovi.

   Poista
 2. Ennen join jopa 8 kuppia kahvia päivän aikana. Lopetin tupakoinnin ja nyt kahvia menee 2 kupillista päivässä. Tämä on ollut minulle sopiva määrä kahvia. Vatsa on kiittänyt tästä, samoin unenlaatu on parantunut. Minähän en muutenkaan nuku kuin 6 tuntia yössä, mutta sen voin sanoa nukkuvani kuin tukki.Välillä hörpin kupillisen jääteetä, se on kyllä hurjan hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, kun olet löytänyt sinulle sopivan tavan nautiskella kahvista :)

   Poista
 3. Mä juon kahvia aamulla pari mottia, sit kahdentoista maissa jos oon kotona (koulussa en), sit taas neljän viiden maissa. Olen aika riippuvainen mut jos oon yksin kotona niin en juo ku kahdet kahvit päivässä. eli seurasta riippuvaista on kahvinjuontini myös...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahvi on vahvasti seurustelujuoma, ajatella miten moniin tilaisuuksiin se kuuluu ns. itsestäänselvästi. Sulla ei kahvi häiritse unta?

   Poista
 4. Starbucksin pavuista jauhettu kofeiiniton kahvi maistuu aidolle kahville, ei vatsaongelmia. <3 Suosittelen. Jos alan itse kahvirakkaudesta tähän kirjoittamaan, tulee pitkät pätkät ja säästän sinut siltä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä minun pitää kyllä kokeilla. Tykkään kahvista ja sitä olisi kiva joskus vielä nautiskella ilman tärinöitä ja vatsanpuruja. Hih Tiia sinun kahvirakkauttasi <3

   Poista
 5. Juon yleensä kupillisen aamuisin, mutta en aina. Joskus taas, kuten tänään, on mennyt kolme kupillista, mutta todella harvoin näin, yleensä se kupillinen aamulla. Joskus oon saattanut olla monta päivää ilmaa ja unohtanut koko kahvin. Voin juoda myös illalla, en ole huomannut sen vaikuttavan unensaantiin. Musta kahvi on hyvää ja on sellainen rituaali aamupalan kanssa, en ole kokenut, että se vaikuttaisi negatiivisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lucky you! Et selvästikään ole kofeiiniherkkä, minun kroppani ei tosiaan ole sinut kofeiinin kanssa, kun näin oikuttelee muutamasta "pikku" kupillisesta :(

   Poista
 6. En ole kahville herkkä, en tosin yleensä juo yhtä (isoa) kuppia enempää ja senkin aamupäivällä. Kerran olen saanut kahvista oireita, join Saksassa messuilla kuusi isoa lattea iltapäivän aikana. Kädet tärisivät ja sydän hakkasi. Seuraavana päivänä ymmärsin ottaa kahvin kanssa vähän iisimmimn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, liika on liikaa. Ehkä palaan vielä joskus kahvikissaksi, mutta määrien kanssa pitää olla minun tarkkana.

   Poista

Kiitos kommentistasi!