sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Suklaakakku piñata

Printtimedia ei ole kuollut!

Okei, luen hesarini tabletilta, blogit ovat korvanneet naistenlehdet ja sisustuslehdet eivät jaksa koukuttaa minua, mutta ruokalehdet pitävät minun lukemistossani pintansa, vaikka netti on pullollaan toinen toistaan houkuttelevampia ja mielikuvituksellisempia reseptejä. Hakiessani netistä ideoita menen raaka-aine tai joku ideanpuolikas edellä, kun taas lehteä selailen avoimin mielin. Mitäs kivaa täältä löytyisi tällä kertaa? 

Maku-lehdessä nykyisin bloggaava Painted by cakesin Emma oli kehitellyt pinjatakakun, jonka alkuperäinen resepti löytyy täältä. Kakun juju piilee sisään kätketyissä pähkinöissä, jotka valuvat kakusta ulos, kun kakku leikataan. Idea on kiva - näyttävä ja yllätyksellinen kakku kruunaa juhlapöydän. Pikkukoululaisen juhlahumuun tämä kakku siis sopi erinomaisesti, pienillä päivän sankarin maun mukaisilla tuunauksilla. Pähkinät vaihtuivat suklaarakeisiin, täytteeseen lisättiin aprikoosihilloa ja voikreemikuorrutus vaihdettiin kermavaahtoon. Työvaihekuvia ei nyt juhlakiireessä ehtinyt näpsiä, lopputuloksen näet ohjeen lopussa :)



Kakkupohja

7 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kaakaojauhetta
2,5 dl sokeria
2 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
2,5 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
4 dl maitoa
2 dl rypsiöljyä
2 rkl omenaviinietikkaa (itse käytin vaaleaa balsamiviinietikkaa, kun sitä sattui kaapista löytymään)

Törmäsin hankaluuksiin  säädettävän vuokani kanssa (taas), joten erinäisten sähläysten jälkeen päädyin tekemään kakun 24 cm irtopohjavuoassa. Lopputulos on korkeampi ja näyttävämpi, jos paistat kakun halkaisijaltaan 20 cm vuoassa. Vuoan pitää olla korkea, kakku kohosi korkeuksiin isommassakin vuoassa. 

Taikinan tekeminen on helppoa. Sekoita keskenään fariinisokeri, kananmunat ja nesteet. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet. Lisää kuivat aineet nesteen joukkoon siivilöiden. Sekoita tasaiseksi ja kaada vuokaan. Taikinan pintaan kannattaa vetää ristikkäisviillot, itse unohdin tämän tehdä ja kakku muistutti uunista tullessaan Saana-tunturia... Paista 175 asteessa noin tunti. Jäähdytä kakku peitetynä ritilällä. 

Sitten siihen täyttämiseen ja kokoamiseen. Kakkupohja on varsin korkea ja jämäkkä, joten sen saa jaettua neljään osaan. Kahteen keskimmäiseen kerrokseen leikataan keskelle pyöreä reikä yllätystä varten. Reunoja kannattaa jättää sen verran, että päällimmäiselle kerrokselle on kunnon tuki. 

Täytteeksi: 

Suklaaganache
Aprikoosihillo
m&m's suklaarakeita

Kakkujen täytteeksi tai kuorrutukseksi sopiva suklaaganache syntyy näin:
Kiehauta 1,5 dl kermaa. Lisää kerman joukkoon 300 g suklaata ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut. 

Kostutin kakkupohjia hiukan maidolla, sillä koko suku on mieltynyt kosteisiin täytekakkuihin. Varsinkin reunat tarvitsevat hieman extrakosteutta. Huomaa alinta kerrosta täyttäessäsi, että kakun keskiosa kannattaa jättää täyttämättä. Levitin kakkupohjalle ensin aprikoosihilloa ja sen päälle suklaaganachea, joten kakussa oli pieni Sacher-twisti. Alimman pohjan päälle tulee ensimmäinen reiällinen pohja. Kostutus, täytteet, seuraava reiällinen pohja, kostutus ja täytteet. Tässä vaiheessa kippaa syntynyt kuoppa täyteen suklaarakeita. Nosta päällimmäinen kakkupohja paikoilleen ja muotoile tarpeen mukaan, jotta kakku saa pyöreän muotonsa. Sivele kakun pintaan ganachea. Koristele kermapursotuksin. Värjäsin puolet kermavaahdosta sinisellä nestemäisellä värillä. 




Kakku maistui ja leikatusta kakusta valuvat suklaarakeet olivat yllätys niille vieraille, jotka eivät kakun valmistumista olleet päässeet näkemään. Suklaakakkupohja on itse asiassa niin muhevan herkullinen, että tätä voisi käyttää muissakin suklaakakuissa pohjana. 

14 kommenttia:

  1. Täähän on upea! Just sellainen, minkä tekemisellä voin hikoilutttaa itseni ja perheen :) Teen siis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, just sopivaa hikoilua :D Soveltaminen on parasta, yllärit kehiin vaan!

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Joo ei tällaisia ihan joka päivä tule vastaan :) Kivaa vaihtelua perustäyskärille tai -suklaakakulle!

      Poista
  3. Ihana ylläri suklaakakku ❤️

    VastaaPoista
  4. Maistuiko yhtään samalta kuin Sacher kakku? Näyttää niin herkulta <3
    Kukakohan tulis ja leipois mulle kakun :)
    Mukavaa sunnuntai-iltaa Marika.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tässä pieni Sacher-vivahde oli :) Aprikoosihillo ja muheva suklaa ovat aina toimiva, herkullinen yhdistelmä! Mä leivon kuule aina mielelläni ja aina parempi, jos leivon jonkun muun syötäväksi :P Leppoisaa sunnuntain jatkoa, Outi <3

      Poista
  5. Blondi täällä moi, miten nuo rakeet ei sula siellä uunissa. Tämä kakku on taikaa. :) Ihanaa päivää. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuules blondiseni, rakeet laitetaan kakun sisälle paistamisen jälkeen ;) Paistetaan kakku, leikataan keskelle tyhjä kolo ja täytetään karkeilla. Mainiota maanantaita <3

      Poista
  6. Ihana kakku. Vastaavanlaisen yllärin sain viime vuonna rakkaaltani, mutta karkkien tilalla oli ihanat Kalevala korun korvakorut. aih, oli kyllä upea pinata

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi että, mikä ihana yllätys! Pisteet rakkaallesi, yllätys on jo vaatinut vähän vaivannäköä :)

      Poista
  7. Nämä on niin hauskoja ja visuaalisia kakkuja!! :) Wau!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!