Leivon kovin harvoin leipää. Ehkä liiankin harvoin, sillä tuore, kotonaleivottu leipä on aivan vastustamaton herkku. Hyvä leipä ei kaipaa seurakseen muuta kuin sopivan suolaista voita. Kaverini vinkkasi minulle siemenleivän ohjeen joskus viime vuosikymmenen puolella. En ollutkaan tehnyt sitä aikoihin, kunnes muistin tämän koukuttavan leivän pohtiessani lisukkeita lohikeitolle.
Leikkauspinta paljastaa leivän suutuntuman. |
Tämä resepti muistuttaa siinä mielessä myslipatukoiden ohjetta, että ainesosia vaihtelemalla leivästä saa juuri omaan makuun sopivan. Alkuperäisestä ohjeesta ei taida olla paljon muuta jäljellä kuin mittasuhteet (jos nekään), sillä ainesosat ovat eri kokeilujen myötä vaihtuneet moneen kertaan. Siemenleipä on myös todella helppo tehdä, sillä taikina vain sekoitetaan eikä sitä tarvitse vaivata tai kohottaa.
Kurpitsan- ja auringonkukansiemenet ja pähkinärouhe antavat leivälle rouskuvan rakenteen, karpalot tuovat kirpeää makeutta. |
Tällaisista aineksista syntyi makeahko, mehevä ja suutuntumaltaan mukavan pureskeltava leipä.
3,5 dl spelttijauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl kaurahiutaleita
0,5 tl suolaa
0,75 dl auringonkukansiemeniä
0,75 dl kurpitsansiemeniä
0,5 dl hasselpähkinärouhetta
0,5 dl kuivattuja karpaloita
0,5 l piimää
0,75 dl siirappia (1 dl jos pidät makeammasta leivästä)
vajaa teelusikallinen ruokasoodaa
Sekoita keskenään piimä, siirappi ja sooda.
Sekoita keskenään kuivat aineet.
Yhdistä ja sekoita.
Kaada taikina voideltuun leipävuokaan. Voit myös jakaa taikinan kahteen vuokaan, jolloin leipä jää matalammaksi ja paistuu nopeammin. Pienemmät viipaleet ovat varteenotettava vaihtoehto, kun leipä tarjoillaan tuhdin keiton lisukkeena tai osana leipävalikoimaa.
Paista 175 asteessa uunin alaosassa 1,5 tuntia. Peitä leipä leivinpaperilla, jos pinta alkaa tummua liikaa. Kumoa leipä vuoasta ja anna sen vetäytyä leivinliinaan käärittynä 5 tuntia. Tästä työvaiheesta ei kannata oikaista, leipä nimittäin todella paranee tekeytyessään. Sitten vain sipaisu voita päälle ja nautiskelemaan!
Paista 175 asteessa uunin alaosassa 1,5 tuntia. Peitä leipä leivinpaperilla, jos pinta alkaa tummua liikaa. Kumoa leipä vuoasta ja anna sen vetäytyä leivinliinaan käärittynä 5 tuntia. Tästä työvaiheesta ei kannata oikaista, leipä nimittäin todella paranee tekeytyessään. Sitten vain sipaisu voita päälle ja nautiskelemaan!
Uunituore leipä houkuttelee ottamaan maistiaisia, mutta annetaan kuitenkin sen ensin tekeytyä. |
Siemenleipäviipaleet aamuauringossa, mikä makoisa aamupala hyvän kahvin kera. Tässä yhteen vuokaan leivottu korkeampi versio... |
... ja tässä matalampi kahteen vuokaan leivottu leipä. |
Vaikka jauhopeukalosi olisikin hiukan keskemmällä kämmentä,
tämän reseptin kanssa on helppo onnistua. Sekoita ja paista, siinä kaikki!
Uunituore leipä on ihan parasta. Siihen kun antaa voinokareen sulaa päälle, niin muuta ei tarvitakkaan.
VastaaPoistaMukavaa viikonloppua Marika <3
Yksinkertaiset herkut ovat usein ihan parhaita. Leppoisaa viikonloppua, Outi <3
PoistaOnpa herkullisen näköistä leipää. Voin melkein tuntea leivän tuoksun tänne asti. Todella harvoin teen leipää, mutta tämän ohje vaikuttaa helpolta ja kivalta, joten voisi vaikka onnistuakin.
VastaaPoistaKiitos kivasta ohjeesta ja aurinkoista viikonloppua!
Kannattaa kokeilla, on tosi helppo tehdä :) Hauskaa viikonloppua!
PoistaTuli ihana leivän tuoksu tänne saakka :) Tästä oiva vinkki joulupöytään, kiitos :)
VastaaPoistaJuuri jouluksi taisin tätä eka kerran tehdä, sopii mainiosti joulupöytään :)
PoistaVaikuttaa juuri meikäläisen leivältä, painvalta ja maistuvalta. Höttöleivät eivät enää ole mun juttu. Kivaa viikonloppua Marika <3
VastaaPoistaTämä on sitten just jetsulleen sinun leipäsi :) Ihanaa viikonloppua, Tiia!
Poista