Okei, luen hesarini tabletilta, blogit ovat korvanneet naistenlehdet ja sisustuslehdet eivät jaksa koukuttaa minua, mutta ruokalehdet pitävät minun lukemistossani pintansa, vaikka netti on pullollaan toinen toistaan houkuttelevampia ja mielikuvituksellisempia reseptejä. Hakiessani netistä ideoita menen raaka-aine tai joku ideanpuolikas edellä, kun taas lehteä selailen avoimin mielin. Mitäs kivaa täältä löytyisi tällä kertaa?
Maku-lehdessä nykyisin bloggaava Painted by cakesin Emma oli kehitellyt pinjatakakun, jonka alkuperäinen resepti löytyy täältä. Kakun juju piilee sisään kätketyissä pähkinöissä, jotka valuvat kakusta ulos, kun kakku leikataan. Idea on kiva - näyttävä ja yllätyksellinen kakku kruunaa juhlapöydän. Pikkukoululaisen juhlahumuun tämä kakku siis sopi erinomaisesti, pienillä päivän sankarin maun mukaisilla tuunauksilla. Pähkinät vaihtuivat suklaarakeisiin, täytteeseen lisättiin aprikoosihilloa ja voikreemikuorrutus vaihdettiin kermavaahtoon. Työvaihekuvia ei nyt juhlakiireessä ehtinyt näpsiä, lopputuloksen näet ohjeen lopussa :)
Kakkupohja
7 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kaakaojauhetta
2,5 dl sokeria
2 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
2,5 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
4 dl maitoa
2 dl rypsiöljyä
2 rkl omenaviinietikkaa (itse käytin vaaleaa balsamiviinietikkaa, kun sitä sattui kaapista löytymään)
Törmäsin hankaluuksiin säädettävän vuokani kanssa (taas), joten erinäisten sähläysten jälkeen päädyin tekemään kakun 24 cm irtopohjavuoassa. Lopputulos on korkeampi ja näyttävämpi, jos paistat kakun halkaisijaltaan 20 cm vuoassa. Vuoan pitää olla korkea, kakku kohosi korkeuksiin isommassakin vuoassa.
Taikinan tekeminen on helppoa. Sekoita keskenään fariinisokeri, kananmunat ja nesteet. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet. Lisää kuivat aineet nesteen joukkoon siivilöiden. Sekoita tasaiseksi ja kaada vuokaan. Taikinan pintaan kannattaa vetää ristikkäisviillot, itse unohdin tämän tehdä ja kakku muistutti uunista tullessaan Saana-tunturia... Paista 175 asteessa noin tunti. Jäähdytä kakku peitetynä ritilällä.
Sitten siihen täyttämiseen ja kokoamiseen. Kakkupohja on varsin korkea ja jämäkkä, joten sen saa jaettua neljään osaan. Kahteen keskimmäiseen kerrokseen leikataan keskelle pyöreä reikä yllätystä varten. Reunoja kannattaa jättää sen verran, että päällimmäiselle kerrokselle on kunnon tuki.
Täytteeksi:
SuklaaganacheAprikoosihillo
m&m's suklaarakeita
Kakkujen täytteeksi tai kuorrutukseksi sopiva suklaaganache syntyy näin:
Kiehauta 1,5 dl kermaa. Lisää kerman joukkoon 300 g suklaata ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut.
Kiehauta 1,5 dl kermaa. Lisää kerman joukkoon 300 g suklaata ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut.
Kostutin kakkupohjia hiukan maidolla, sillä koko suku on mieltynyt kosteisiin täytekakkuihin. Varsinkin reunat tarvitsevat hieman extrakosteutta. Huomaa alinta kerrosta täyttäessäsi, että kakun keskiosa kannattaa jättää täyttämättä. Levitin kakkupohjalle ensin aprikoosihilloa ja sen päälle suklaaganachea, joten kakussa oli pieni Sacher-twisti. Alimman pohjan päälle tulee ensimmäinen reiällinen pohja. Kostutus, täytteet, seuraava reiällinen pohja, kostutus ja täytteet. Tässä vaiheessa kippaa syntynyt kuoppa täyteen suklaarakeita. Nosta päällimmäinen kakkupohja paikoilleen ja muotoile tarpeen mukaan, jotta kakku saa pyöreän muotonsa. Sivele kakun pintaan ganachea. Koristele kermapursotuksin. Värjäsin puolet kermavaahdosta sinisellä nestemäisellä värillä.
Kakku maistui ja leikatusta kakusta valuvat suklaarakeet olivat yllätys niille vieraille, jotka eivät kakun valmistumista olleet päässeet näkemään. Suklaakakkupohja on itse asiassa niin muhevan herkullinen, että tätä voisi käyttää muissakin suklaakakuissa pohjana.
Täähän on upea! Just sellainen, minkä tekemisellä voin hikoilutttaa itseni ja perheen :) Teen siis.
VastaaPoistaHahaa, just sopivaa hikoilua :D Soveltaminen on parasta, yllärit kehiin vaan!
PoistaOnpas eksoottinen kakku!
VastaaPoistaJoo ei tällaisia ihan joka päivä tule vastaan :) Kivaa vaihtelua perustäyskärille tai -suklaakakulle!
PoistaIhana ylläri suklaakakku ❤️
VastaaPoistaHyvin upposi omille ja vieraille :)
PoistaMaistuiko yhtään samalta kuin Sacher kakku? Näyttää niin herkulta <3
VastaaPoistaKukakohan tulis ja leipois mulle kakun :)
Mukavaa sunnuntai-iltaa Marika.
Kyllä tässä pieni Sacher-vivahde oli :) Aprikoosihillo ja muheva suklaa ovat aina toimiva, herkullinen yhdistelmä! Mä leivon kuule aina mielelläni ja aina parempi, jos leivon jonkun muun syötäväksi :P Leppoisaa sunnuntain jatkoa, Outi <3
PoistaBlondi täällä moi, miten nuo rakeet ei sula siellä uunissa. Tämä kakku on taikaa. :) Ihanaa päivää. <3
VastaaPoistaKuules blondiseni, rakeet laitetaan kakun sisälle paistamisen jälkeen ;) Paistetaan kakku, leikataan keskelle tyhjä kolo ja täytetään karkeilla. Mainiota maanantaita <3
PoistaIhana kakku. Vastaavanlaisen yllärin sain viime vuonna rakkaaltani, mutta karkkien tilalla oli ihanat Kalevala korun korvakorut. aih, oli kyllä upea pinata
VastaaPoistaOi että, mikä ihana yllätys! Pisteet rakkaallesi, yllätys on jo vaatinut vähän vaivannäköä :)
PoistaNämä on niin hauskoja ja visuaalisia kakkuja!! :) Wau!
VastaaPoistaKiitos Sanna :) Kakkuja on hauska näperrellä.
Poista