Leivoin viime viikolla lehtikaali-fetapiirakkaa. Joskus 90-luvulla tein usein feta-pinaattipiirakkaa, mutta siihen iski jossain vaiheessa totaalinen kyllästyminen. Kaivoin keväällä reseptin naftaliinista ja hyväähän se oli, mutta piirakka tuntui kuitenkin tarvitsevan päivittämistä tähän päivään. Vaihdoin pinaatin lehtikaaliin ja pohjataikinaan vehnän tilalle speltin, maustoin hiukan eri tavalla ja näin syntyi lehtikaali-fetapiirakka. Piirakka vie kielen mennessään ja tästä tuli kyllä kertaheitolla uusi suosikki, jota varmaan taas leivon kyllästymiseen saakka.
Ohje on mitoitettu pienehköön, halkaisijaltaan 18 cm vuokaan. Kokeilin tällä kertaa säädettävää Städterin reunavuokaa ja paistoin piirakan leivinpaperin päällä isolla Teema-lautasella. En ole tuon Städterin kanssa päässyt sinuiksi kakkupohjien leivonnassa, mutta suolainen piirakka sillä syntyi suht näppärästi. Reuna vain pois ja piirakka on valmis tarjoiltavaksi, reunat kauniisti esillä.
Sitten siihen reseptiin. Rapean piirakkapohjan saa aikaiseksi muutamalla yksinkertaisella niksillä. Avainsana on kylmä. Kylmä voi, kylmä vesi ja kahteen kertaan lepuutus kylmässä. Näin piirakkataikina ei valahda vuoan pohjalle ja paistuu rapeaksi.
Spelttipohja suolaiselle piirakalle
75 g jääkaappikylmää voita pieniksi kuutioiksi paloiteltuna
3 dl spelttijauhoa
½ tl suolaa
3 rkl kylmää vettä
Sekoita suola jauhoihin. Nypi sekaan kylmä voi mahdollisimman nopeasti, kunnes taikina on murumainen. Lisää vähitellen kylmää vettä ja vaivaa taikina sopivan notkeaksi. Muotoile taikina palloksi ja litistä, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin viilenemään. Valmista taikinan jäähtyessä täyte.
Feta-lehtikaalitäyte
noin 75 g lehtikaalia (3 isoa lehteä)
puolikas pieni sipuli tai yksi shalottisipuli
100 g fetaa (Apetina feta ja aurinkokuivattu tomaatti toimi loistavasti)
2 munaa
1,5 dl kermaviiliä, ranskankermaa tai maidolla kevennettyä ranskankermaa
jauhettua maustepippuria
Poista lehtikaalin lehdistä kovat lehtiruodit ja silppua kaali veitsellä ohuiksi suikaleiksi. Kiehauta kattilassa tilkka vettä, lisää keitinveteen ripaus suolaa ja ryöppää kaalisilppua pari minuuttia. Valuta kaalista neste siivilässä. Leikkaa fetakuutiot pienemmiksi muruiksi (noin neljään osaan). Silppua sipuli pieniksi kuutioiksi ja freesaa ne öljyssä pannulla. Anna täytteen ainesten jäähtyä ja sekoita sipulit jäähtyneenä fetakuutioiden joukkoon.
Vispaa kananmunat nesteeseen haarukalla ja mausta ripauksella maustepippuria. Täytteeseen ei tarvitse lisätä suolaa, sillä feta on jo itsessään varsin suolaista.
Lehtikaali on terveellistä ja myös näyttää siltä! |
Tässä piirakka metallitötterössään uuniin menossa. Kaalinlehdet saavat olla kapeampia kuin kuvassa näkyy, näin suutuntuma on miellyttävämpi. |
Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kaulitsemalla saat siistimmän lopputuloksen. Pistele piirakkapohjaan haarukalla reikiä ja esipaista piirakkapohjaa uunin alatasolla 200 asteessa 10 minuuttia. Nostele piirakkapohjalle lehtikaalit ja feta-sipuliseos, sekoita varovasti, etteivät ainekset jää liikaa kerroksittain. Kaada päälle munamaito. Paista 200 asteessa noin 30 min tai kunnes täyte on kunnolla hyytynyt.
Voi miten nälkä mulla onkaan ja miten hyvältä tuo piirakka näyttää.
VastaaPoistaMukavaa alkanutta viikkoa!
Nälkäisenä on vaarallista lukea ruokajuttuja :) Kivaa viikkoa, Outi!
PoistaNäyttääpä herkulliselta. Hyvä idea vaihtaa aineksia tuttuun piirakkaan, minäkin olen aika monta feta-pinaattipiirakkaa tehnyt.
VastaaPoistaVanhassa vara parempi, pienillä muutoksilla saa helposti aikaan uusia herkkuja :)
PoistaVitsi tässä onkin mukava erilainen ohje suolaiseen piirakkaan ;) minä kun aina yleensä vaan teen kinkkupiirakan :)
VastaaPoistaSuolaisia piirakoita on kiva muunnella, kun on hyvä perusohje :)
PoistaKiva resepti. Lehtikaali kiinnostaa kovasti. Laitan sitä usein pannulla lisäkkeeksi ja tuo piirakka olisi suosikkikaalista jotain aivan uutta. Pitää kokeilla!
VastaaPoistaHyviä kokeiluja :)
PoistaHoukutteleva ja hyvännäköinen suolainen piirakka. Minullakin on olemassa joku pinaattipiirakan ohje, mutta tämä tosiaan on päivitetty tähän päivään, lehtikaalihan on se must-juttu. Ja mikä ettei!
VastaaPoistaMinulle on vieras tuo Städterin piirakkavuoka, mutta tätähän voi kokeilla jossakin muussa vuuassa.
Kiitos mainiosta ohjeesta. Nälkähän tässä tulee...
Juu, tavallinen vuoka sopii hyvin :) Halusin vain tuolle renkaalle keksiä jotain käyttöä, kun mulla menee siihen hermo kakkutaikinoiden kanssa eikä kaapista löytynyt kuin isoja piirakkavuokia :)
PoistaOnpa upean näköinen ja fetahan on suosikkeja, joten pakko olla mielettömän hyvää <3
VastaaPoistaHyvää on <3 Ja tämähän on ihan suorastaan terveysruokaa, kun on lehtikaalia! Ihan vähän vaan voita...
PoistaOnpa kurjaa, että taas tuli nälkä:)
VastaaPoistaNälkä, mikä ihana tekosyy :D
Poista