tiistai 20. lokakuuta 2015

Hirviragu

Kiitos rakkaat lukijat ideoista ja toiveista, joita kirjasitte messulippujen arvonnan vastauksiin! Oli todella kiva kuulla teidän ajatuksianne ruuasta ja mikä tuntuisi juuri nyt kiinnostavalta ja houkuttelevalta ruokalajilta. Kommentoikaa ihmeessä muulloinkin, jos jostain ruokapostauksesta herää ajatuksia tai toiveita uusista kokeiluista. Ruokajuttuja on kiva pohtia yhdessä :) 

Suvi ja Sara toivoivat uunissa haudutettavia pataruokia. Saran ehdottama hirviragù taisi jäädä alitajuntaan kummittelemaan, sillä kauppareissulta tarttui mukaan upea pala hirvenlapaa. Olen todella iloinen, että paikallisen Citymarketin lihatiskillä on näin syksyisin saatavilla hirvenlihaa. Meillä syödään paljon poroa, joten sen voimakkaaseen makuun tottuneelle naudanliha tuntuu helposti jotenkin mitäänsanomattomalta. Hirven muhkean riistainen aromi sopiikin mainiosti minun makunystyröilleni. 

Hirviragù

700 g pala hirvenlapaa (jos on luuta mukana, aina parempi - silloin vain palan pitää olla isompi)
2 porkkanaa
1 sipuli 
10-15 kokonaista valko- tai maustepippuria
2 tl suolaa
punaviiniä
1 tlk tomaattimurskaa (itse käytän lähes aina Muttin basilikalla maustettua murskaa)
150 g kuivattuja luumuja
tarpeen mukaan suolaa ja hunajaa

Huuhtele liha ja laita se uunin- ja liedenkestävään pataan. Itse käytin tähän jyhkeää valurautapataa. Lisää pataan vettä sen verran, että liha peittyy. Kiehauta vesi täysillä lämmöillä nopeasti. Lisää punaviiniä sen verran, että liha pysyy varmasti nesteen alla. Pilko porkkanat ja silppua sipuli, ja lisää pataan. Mukaan vielä suola ja pippurit. Laita pata uuniin alatasolle, lämpöä saa olla sellaiset 150 astetta tai vähän allekin. Sitten voitkin unohtaa padan muhimaan vähintään kolmeksi tunniksi.

Pata uuniin menossa. Lihan pinta on mennyt kuumassa kylvyssä kiinni. 

Kun liha on kypsynyt pehmeäksi nosta pata uunista ja liha pois padasta. Siivilöi liemi ja keitä lientä liedellä kasaan, reilu puolet saa haihtua. Lisää tässä vaiheessa luumut, jotta ne ehtivät hajota. Tomaattinen kastike vaatii aina jotain makeutta tasapainottamaan tomaatin happoisuutta. Tällä kertaa makeuden kastikkeeseen tuovat kuivatut luumut, jotka hajoavat liemeen ja pyöristävät ragùn maut yhteen. Jos et välitä luumun mausta, makuja voi taittaa hunajalla tai sokerilla.

Hirvi silppuna odottelemassa kavereineen pataan paluuta.


Revi liha kahden haarukan avulla suikaleiksi ja lisää pataan yhdessä tomaattimurskan kanssa. Anna hautua padassa liedellä tai uunissa kannen alla vielä puolisen tuntia. Jos nestettä on liikaa, anna poreilla ilman kantta. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja hunajaa.

Syö suureen nälkään hyvässä seurassa. Viikonloppuna yhdistäisin tähän vielä juomaksi rotevan punaviinin, vaikkapa joku cabernet-shiraz-sekoitus. Hyvää ruokahalua!

Hirviragù, täysjyvämakaroni (lasten toiveesta) ja pikapaistettu lehtikaali.
Uunijuurekset sopivat hirven lisukkeeksi mainiosti. 



8 kommenttia:

  1. Aivan ihanan näköistä ruokaa. Tykkään tehdä pataruokia, voi siinä ruokaa odotellassa tehdä vaikka mitä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pataruuat ovat ihan parasta talviruokaa, valmistuvatkin lähes itsekseen :)

      Poista
  2. On varmasti superhyvää <3
    Ja punaviiniä seuraksi. NAM!
    Lähtee kokeiluun tämä resepti. Meillä isäntä ei koske pitkällä tikullakaan poroon, mutta hirvi menee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se kyllä herkullista vaikka itse sanonkin :D Pitääköhän mun nyt etsiä joku hirviporukka, että pysyisi lihoissa... Hyviä kokeiluja! Maku muuttuu loppua kohti kun kiehuessa tiivistyy niin lopussa vasta suola/sokeritarkistus.

      Poista
  3. Nam :) Minulla onkin sopivasti yksi hirvipaisti pakastimessa, tätähän pitääkin testata nyt kun alkaa minullakin kahden päivän syysloma ;)

    VastaaPoista
  4. Siis aivan ihana ohje ja just makaronin kanssa, NAM! t: ikuinen lapsi...; )

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!