perjantai 2. tammikuuta 2015

Tacopaj


Hurahdin texmex-makuihin 80-luvun lopulla ollessani kesävaihtarina Kaliforniassa. Tuolloin ei texmexiä todellakaan ollut saatavana Pieksämäen S-marketissa eikä meksikolaisravintoloita tainnut koko tasavallassakaan olla kovin montaa. Nykyisinhän tilanne on kovin toisenlainen, kun sekä valmiita vaihtoehtoja että raaka-aineita omiin texmex-kokkailuihin löytyy kaupasta kuin kaupasta. 

Tämän texmex-henkisen piirakan ohjeeseen törmäsin ruotsalaisella Allt om mat -sivustolla vuosia sitten. Piirakka on hyvin ruokaisa, eikä kaipaa seurakseen oikeastaan muuta kuin vihreää salaattia ja hiukan ranskankermaa, kermaviiliä tai guacamolea. Tein tämän illalla hiukan ex tempore, joten kaapista ei ihan kaikkea löytynyt, mitä ohjeessa lukee. Soveltamalla selvittiin ja tätä herkkuahan voi todella tehdä juuri sellaisilla mausteilla kuin haluaa, tulisempana tai miedompana. 

Paprikarenkailla saa piirakan pintaan hauskoja kuvioita. Kirsikkatomaateilla kuviointi olisi sirompi,
mutta niitä ei nyt ruokavarastosta löytynyt. 


Piirakkapohja

150 g kylmää voita tai leivontamargariinia
3 dl vehnäjauhoja
2 maustemittaa suolaa
3 rkl jääkylmää vettä

Täyte

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
400 g paistijauhelihaa
½ keltainen paprika
½ punainen paprika
kirsikkatomaatteja puolitettuna tai tomaattiviipaleita
1 tölkki kidneypapuja chilikastikkeessa
2 dl paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa
3 dl juustoraastetta (esim. texmexjuustoa, mozzarellaa, goudaa, emmentalia)
suolaa ja mustapippuria
1 pss tacomaustetta (40 g)

Sekoita jauhot ja suola. Lisää kylmä voi pieninä kuutioina. Nypi sormin taikinaksi (tai käytä yleiskonetta). Lisää vesi ja muotoile taikinasta pallo. Anna taikinan levätä viileässä peitettynä noin tunti, jolloin taikinasta tulee rapeampi.

Valmista täyte sillä aikaa kun pohja on jäähtymässä. Silppua sipuli ja valkosipuli ja kuullota ne pannulla öljyssä. Lisää jauheliha ja ruskista kypsäksi. Lisää tomaattimurska ja mausteet sekä pavut. Anna kiehua, kunnes neste on haihtunut. Tarkista maku. Anna täytteen hieman jäähtyä ja lisää puolet juustoraasteesta.

Painele taikina piirakkavuokaan (26 cm halkaisija). Pistele pohja haarukalla ja laita vuoka vielä 10 minuutiksi pakastimeen tai 30 minuutiksi jääkaappiin, jotta se on todella kylmä uuniin laitettaessa. Tällöin taikina pysyy paremmin vuoan reunoilla pohjan esipaiston aikana. Paista pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia.

Kaada täyte vuokaan ja ripottele päälle loput juustoraasteesta. Koristele tomaattiviipaleilla ja paprikasuikaleilla. Paista uunin keskitasolla n. 40 minuuttia.


Muutama huomio eilisen sovellussessiosta. 

Kun kerrankin tein piirakkataikinan ns. kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, lopputulos oli ihanan murea eikä sellainen pohjasta puoliraaka mössö (joita valitettavasti olen aika monta onnistunut tekemään...). 

Mausteena voit käyttää oikeastaan mitä vain kaapista löytyy. Minulla ei ollut tacomausteseosta, joten laitoin täytteeseen savupaprikaa, tabascoa, grillimaustetta ja juustokuminaa, ja lopulta myös lorauksen sweet chili kastiketta. Maustaessa kannattaa muistaa, että juustoraasteesta tulee makuun vielä lisää suolaisuutta. Jos tulisuudesta pitää, täytteeseen voisi hyvin silputa vaikkapa jalapeñoja. 





Makoisaa Uutta Vuotta! 


16 kommenttia:

  1. Nam, tätä täytyy testata. Juu Kikan sisko Sari tutustutti Tex-Mex ruokaan aikoinaan, oli jenkkivuotena mutustellut meksikolaisia herkkuja. Onneksi tulivat tänne ja nykyään kaikkea saa jo kivasti kaupoista, siis muitakin etnisiä ruokia. :)

    Iloista viikonloppua. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä valikoima 10 vuodessa kasvanut hurjasti, mii laik! Hyvää viikonloppua :)

      Poista
  2. Voi ei, mitä herkkua. No, meikä ei nyt sorru, ei...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa, Satu :) Täähän ei ole ollenkaan paha herkku (jos ei tuota pohjaa lasketa...) ;)

      Poista
  3. Tämän reseptin laitan talteen. Kuulostaa - ja näyttää herkulliselta. Kiitos kun jaoit sen meille muille :)

    VastaaPoista
  4. Tätä ohjetta täytyy kyllä kokeilla! Papuja en ennen tuontapaiseen piirakkaan olekaan aiemmin laittanut.

    Itsekin pidän todella paljon texmex ruoista, ja mitä tulisempaa sen parempi :) Kuten Tiia K.kin totesi, onneksi etnisten ruoka-aineiden valikoima on laajentuntu hurjasti ihan pävittäistavarakaupoissakin, eikä sitä "ulkomaan ruokaa" ole enää vain mozzarella ja oliivit :)

    Kiitos sinulle Marika tästä ohjeesta!

    VastaaPoista
  5. Onneksi on taas syksy ja kylmät ilmat - ehkä tulevatkin joskus - niin texmex-ruoka maistuu niin hyvältä. Kiitos tästä reseptistä! :)

    VastaaPoista
  6. Oi hyvänen aika kuinka herkullisen näköinen ja kuuloinen piirakka. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi :) Tex-mex maut eivät petä koskaan!

      Poista
  7. Kokeiluun menee...tungen muutenkin taco-maustetta joka paikkaan :D. Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  8. En tiedä miten elämästä selviäis jos Suomesta ei saisi texmex-juttuja! Rakastan tacoja ja tortilloja ja nachoja ja salsaa ja ja ja :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No älä muuta virka! Kyllä maailma on kutistunut 30 vuodessa aika hurjasti.

      Poista

Kiitos kommentistasi!