maanantai 10. lokakuuta 2016

Tuhansien tarinoiden Salve

* yhteistyössä 40+ blogit / HOK Elanto

Harvasta ravintolasta kirjoitettiin lehdissä viime keväänä yhtä paljon kuin legendaarisesta Salvesta. Perinteikäs, silakoistaan tunnettu ravintola sai vuokrasopimuksen päättyessä lähtöpassit vanhasta osoitteestaan, ja omistajalla oli edessään vaativa tehtävä löytää uudet tilat samoilta kulmilta. Muutama viikko sitten Salve avasi uudet ovensa entisissä Chico'sin tiloissa toisella laidalla Hietalahden toria. Muuton myötä Salven historiassa kääntyi jälleen uusi lehti, lukuisten vanhojen tarinoiden jatkoksi. Jotenkin pieni draama merimieskapakan paikan vaihtuessa tuntuu kuuluvan asiaan. Salven historia ulottuu peräti 1800-luvun loppupuolelle, jolloin satamaradan valmistuminen vilkastutti satamaelämää Hietalahdessa. Hietalahdenrannassa aloitti vuonna 1897 toimintansa ruokakioski, jonka kerrotaan myyneen ruokaa ja tupakkaa satamaan poikenneille merimiehille. Vuonna 1927 puutalo kioskeineen sai väistyä uuden kivitalon tieltä. Samalla Salve sai uudet, suuremmat tilat kasvavan asiakaskuntansa palvelemiseen. Kapakasta muodostuikin monen merimiehen ja taiteilijan "toinen koti". Merellinen tausta näkyy tänä päivänäkin Salvessa vahvasti. Ravintolan irtaimistoon kuuluu monia asiakkaiden sinne tuomia esineitä, kuten kattoon ripustettuja laivojen pienoismalleja. Ne ovat löytäneet arvoisensa paikan myös uudessa osoitteessa. Epäilemättä Salven muutto on herättänyt tunteita kanta-asiakkaissa, jotka ovat viettäneet lukemattomia ikimuistoisia hetkiä vanhan Salven seinien suojissa. Kanta-asiakkaat olikin otettu mukaan uuden kantapaikkansa suunnitteluun. Miltä kuulostaisi, että saisit valita vanhalle kantapöydällesi paikan uusista tiloista? Vanhan ravintolan irtaimisto on siirretty uuteen osoitteeseen, joten niiden mukanaan kantamat tarinat siirtyivät muutossa torin toiselle laidalle. Tilaa on nyt reilusti uusille tarinoille ja uusille kanta-asiakkaillekin, sillä asiakaspaikkojen määrä nousi reilusta 70:stä 130:een. Uutta on myös yhteistyö Galleria Ortonin kanssa, joka tuo Salven seinille vaihtuvan annoksen taidetta. Salve tarjoaa siis puitteiltaan jotain vanhaa ja jotain uutta, mutta Salven sydän on perinteikäs ruokalista silakoineen ja Salven pannuineen. Tunnelma ja tutut annokset vetävät ravintolan täyteen, kun syksyinen perjantai-ilta hämärtyy ja viileä ilta houkuttelee tuhdin, suomalaisen ruuan pariin. 

Nelkytplussalaiset kokoontuivat Salvessa suuren pöydän ääreen ja iloinen puheensorina kaikui pitkälle iltaan vanhan Salven uusista seinistä. Lasejakin taisi pöytään kertyä kuin taiteilijoiden illanvietossa konsanaan. Salven rentoon tunnelmaan on helppo ihastua. 

Ravintola Salve, Hietalahdenranta 5 C, Helsinki

17 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Niin oli :) Tuossa porukassa kyllä juttua riittää aina!

   Poista
 2. Oli niin nähdä taas pitkästä aikaa :)

  VastaaPoista
 3. Oijoi, nytkö se Salve on muuttanut uusiin tiloihin - muistan lukeneeni tästä. Täytyypä suoriutua itsekin tsekkaamaan uusvanha Salve ja fiilistellä, millainen tunnelma näiden seinien sisällä vallitsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne vaan testailemaan! Kovasti oli perjantai-iltana asiakkaita, joten pöytävaraus ei saata olla huono idea.

   Poista
 4. Ihana ravintola varsinkin kalaruokien ystäville!
  Kivaa viikkoa Marika <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohisoppa oli kyllä varsin makoisaa :) Hauskaa viikkoa, Outi!

   Poista
 5. Niin kiva tarina tarinoitten Salvesta. Salvessa osataan asiakaspalvelu, sitä jo osoittaa tuo asiakkaitten mukaan ottaminen uuden paikan sisustamiseen. Eipä ihme, että asiakkaat viihtyvät hyvän ruuan ja tunnelman parissa.
  Ja teillä +nelikymppisillä oli mukava ja herkullinen ilta. Olisi ollut kiva olla mukana.
  Hyvää syksyistä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi kyllä kiva vihdoin tavata sinut! Ehkä sitten seuraavalla kerralla?

   Poista
 6. Olipa mukava taas nähdä! Ja miten mahtavat annoskuvat. Salve oli kyllä persoonallinen elämys, pitää käydä lounaalla uudestaan joku päivä : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heli <3 Tykkäsin Salven kortteliravintolatunnelmasta. Nähdään taas pian!

   Poista
 7. Näyttääpä annokset herkullisille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruoka oli hyvää ja annokset reilun kokoisia :)

   Poista
 8. Teillä oli varmasti mukava ilta, kiva myös kuulla Salven historiasta. Oliko tuo viimeinen juoma kenties Kyröä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitäpä hyvinkin, Napue muutti käsitykseni gt:stä :)

   Poista
 9. Olipa meillä mukava lämmin ilta hyvän ruoan ja seuran parissa <3

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!