keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Keski-ikäisen elämäntaparemppa jatkuu - Aamiainen uusiksi (taas)

Puoli vuotta on pitkä ja lyhyt aika. Jotenkin tässä elämäntaparemppailussa on niin helppo sortua siihen perinteiseen laihdutusajatteluun ja pettyä itseensä, että enkö minä tämän enempää ole saanut aikaiseksi. Mutta sitten kun aloin pohtia aikaa taaksepäin viime syksyyn, niin kyllähän tässä on paljon tapahtunut, vaikka se ei kiloissa näykään. Pääasia onkin, että se tuntuu kropassa ja pääkopassa. Pienin askelin eteneminen on sopinut minulle todella hyvin ja elämäntaparemontoinnista ei ole tullut stressinaihe. 

Muutoskohde nro 3 on liikunta, erityisesti kuntosaliharjoittelu tärkeänä osana viikon liikuntasaldoa. Siihen palaan myöhemmin tarkemmin, mutta sanonpa vain, että tuntuu hyvältä, kun on lihakset töitä tehneen tuntuiset. Muutoskohde nro 2 oli jo tavallaan ruoka, monta hyvää tapaa omaksuin alkuvuoden aikana detoxin myötä. Ravinto on kuitenkin se pahin kompastuskivi minulle ja samaan aikaan tärkein avain painonpudotukseen. Niinpä neljäs remonttikohde on jälleen ruoka. Tällä kertaa lähdin hakemaan apuja asiaan ravintovalmentajalta. Pihdeillä mittailtiin rasvoja eri puolilta kehoa ja tuloksia sain niin millimetreinä (tai ehkä ennemmin senttimetreinä, kyse kun on niistä pihtien väliin jäävistä rasvapoimuista), prosentteina (rasvaprosentti) kuin kiloinakin (rasvaton massa). Onhan se aika brutaalia, kun vuosien väärät ruokailutottumukset tuijottavat paperilta armottomalla katseellaan. 

Luvuista voisi masentuakin, mutta mieluummin kuitenkin turvaudun toimintaan. Luvut viittaavat siihen, että insuliinin kanssa voi olla haasteita joko nyt tai viimeistään tulevaisuudessa, ellei jotain muutosta elämäntavoissa tapahdu. Niinpä aamiaisrutiini laitettiin taas uusiksi. Olin nimittäin juuri alkuvuodesta siirtynyt yhdestä pienestä voileivästä kunnon lautaselliseen puuroa tai vaihtoehtoisesti munakkaaseen. Nyt lähtivät hiilihydraatit aamiaislautaselta, tavoitteena pitää verensokeri tasaisempana koko päivän ajan ja siten vähentää helmasyntiäni, iltanapostelua. Ei leipää, ei puuroa - mitä minä sitten oikein syön aamulla? En tiedä kumpi tökkii enemmän, pää vai vatsa, mutta jotenkin ajatus jauhelihasta tai broilerista aamiaisella tuntuu todella vieraalta.

Mitä sitten olen syönyt aamuisin? Tässä muutama esimerkki: 
  • Savulohisalaattia
  • Pinaatti-lehtikaalimunakasta, höyrytettyä parsaa, tomaattia ja korianteria
  • Salsalla höystettyä munakokkelia ja edelliseltä illalta jäänyttä entrecotea, lisäksi avokadoa, lehtikaalia ja tomaattia
  • Valkuaismunakasta, pekonia, herkkusieniä, parsaa ja aasialaista coleslaw'ta
  • Broileri-kasviswokkia

Aamun ateriaani kuuluu reilusti proteiinia ja vielä reilummin kasviksia. Meneillään oleva parsakausi näkyy kyllä lautasella, aika monta kertaa aamun vihreän virkaa on toimittanut ihana vihreä parsa. Kananmunat eri muodoissaan ovat helppo ratkaisu, mutta vatsani ei arvosta päivittäistä kananmunien syömistä. Hyviä vaihtoehtoja on siis kuumeisesti hakusessa. Coachini Tytti kehotti syömään aamuisin kuin kuningatar. Eikö kuulosta aika paljon kivemmalta kuin kitudieetti? 

Muutoksen olen jo huomannut, sillä tuhdimpi aamuateria pitää nälkää pitkään ja siten houkutus välinaposteluihin on kadonnut ilman sen suurempaa itsekuria. Iltaan asti vaikutus ei ihan vielä tunnu kantavan, eli urakka on kesken. Mutta jälleen, maltti on valttia ja askel kerrallaan laitetaan asioita kuntoon. 

Oletko sinä noudattanut vähähiilihydraattista ruokavaliota? Mitä sinun aamiaiseesi kuuluu? 







10 kommenttia:

  1. Hyviltä kuulostaa muutokset. Selvästi teet asioita oikein kun olo on aikaisempaa parempi.
    Kivaa keskiviikkoiltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Askelia parempaan suuntaan, mutta vielä on paljon tehtävää :)

      Poista
  2. Olen noudattanut ja se on mulle paras keino pudottaa painoa! Monta vuotta söin kananmunan/munakkaan + protskusmoothien aamiaiseksi, nyt on tullut petollisesti leipä taas kuvioihin. Pitää skarpata : ) Kiitos vinkeistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vhh:lla on moni laihtunut. En ole hiilareita kokonaan hylännyt, mutta ihan eri tavalla tulee muillakin aterioilla kiinnitettyä huomiota proteiinin saantiin.

      Poista
  3. Paljon olet muuttanut ja hei kuntoilun aloittaminen ei ole mikään helppo juttu ja nyt se on osa elämää, hatunnosto! Salille ei meinaan saisi kirveelläkään. Mahtavia aamupaloja, heti tuli nälkä ja leipä on oikea oma surma, rakastan leipä ylikaiken ja se näkyy. Munakkaita voi tehdä vaikka miten vaihdellen ja esim. pekosinisienimunakasrulla, jonne väliin emmentalia, niin se taitaa lähteä laitantaan jetsulleen nyt. :)

    Iloista vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puntit koukuttaa! Kroppa alkaa huutaa lisää treeniä :D Leipä turvottaa mua ihan kamalasti, parempi olo jo siksikin kun leipää menee vähemmän, joinakin päivinä ei ollenkaan. Glada wappen :)

      Poista
  4. Tsemppiä! Sitä tarvittaisiin täälläkin! Nyt on vaikea jättää hiilareita vähemmälle, kun en syö enää lihaa.. Mikäpä neuvoksi?
    Huom! Uusi blogini osoite: http://www.kukkaiselamaa.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän tuota proteiinia joutuu vähän pohtimaan. Käytän smoothiessa riisiproteiinijauhetta, sillä saa hyvin täydennettyä päivän proteiininsaantia :)

      Poista
  5. Parsa on ihanaa!! Tuollaisessa testissä pitäisi itsekin käydä!

    Mitäs mä nyt syön. Smoothien usein, joskus leipää ja hedelmä tai leipää ja soijajogu, joskus kikhernemunakasta, joskus tofukokkelia, joskus puuroa, joskus vain lasillinen itse tehtyä mehua, jonka sekaan olen laittanut chia-siemeniä. Joskus ns englantilainen aamiainen paahtoleivällä, paistetuilla tomaateilla ja pavuilla. Eniten se on kyllä smoothie (ilman proteiinijauhetta yleensä), leipä ja hedelmä tai jugu tai pelkkä iso mehu chialla. Lemppari aamiainen ois kahvi, croissant ja tuorepuristettu appelsiinimehu.

    En laske mun prostkuja mutta ihan näin vegelinjalla niitä tulee runsaasti. Mies puristi eilen mua hauiksesta ja totesi, että pelottava ;) Onhan mulla sitten hyvä kerros pehmustettakin, josta pitäisi päästä eroon. Hiilareita vois vähentää ;)


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkkuaamiaiset on niin helposti just hiilaripainotteisia, tai sitten kananmuna on se proteiininlähde. Ehkä mä alan tehdä broiskuwokkeja aamulla :D

      Poista

Kiitos kommentistasi!