perjantai 6. toukokuuta 2016

Takaisin puutarhaan

Kivi & Kakun puutarhaosio taputeltiin talviunille syksyllä yhdessä multaan peiteltyjen kukkasipulien kanssa. Viime syksyn muisteloita löydät täältä. Viime kesänä pihaa myllättiin isosti, joten tänä kesänä taitaa olla lähinnä pientä korjailua puutarhaohjelmassa. Istutusaltaasta olen hiukan huolissani, sillä sieltä ei oikein tunnu nousevan mitään. Kova pakkanen ja vähäinen lumipeite taisivat olla nuorille taimille liian ankara yhdistelmä. Pidetään peukut pystyssä, että kärhö, pioni ja päivänlilja selvisivät talvesta ja jaksavat puhjeta kukoistukseen! 

Jotain suunnitelmia pitää totta kai olla. Juuri nyt polttelee eniten yrttimaan laittaminen. Kasvilavaan olen jo istuttanut korianteria, keräsalaattia ja lehtikaalia, ja minttua on myös kylvetty iso ruukullinen. Toisen lavan laittaminen houkuttaisi kovasti, sillä pitäähän johonkin saada mahtumaan persiljaa, tilliä, lisää erilaisia salaatteja, basilikaa, pinaattia ja kaikkea muuta ihanaa. Päivänliljapenkkiä pitäisi laajentaa ja vuorenkilpien koti tontin nurkassa pitää rajata. Puutarhahan ei ole koskaan valmis, joten saa nähdä, mitä kaikkea pikkuprojektia tälle kesälle keksitään. 

Kesäiset säät ovat saaneet ensimmäiset kukkijat innostumaan ja vihreää nousee nyt joka puolelta hurjaa vauhtia. Kevättähden siniset kukat valtaavat kukkapenkit ja nurmikot varhain keväällä. Kevättähti leviää siemenistä, joten tätä kukkaloistoa on luvassa vuosi vuodelta runsaammin. Kaukasianpitkäpalko sopii tällaiselle huolettomalle puutarhurille, sillä se ei ole hoitonsa tai kasvualustansa suhteen vaatelias. Toukokuinen lämpö sai sen avaamaan valkoisen kukkapilvensä täyteen loistoon. 


Viime syksynä pääsisäänkäynnin edessä olevaan isoon kukkapenkkiin upposi kymmeniä tulppaaninsipuleita. Niistä ensimmäisenä kukkaan ehti hennon keltainen lummetulppaani Concerto. Seuraavia tulppaaneita odotellaan vielä, ne ovat enemmän varjossa, joten kasvu on selvästi hitaampaa kuin aurinkoisemmalla paikalla. Tulppaanit ovat hyvä pari kuunliljoille, sillä kuunliljat nousevat maasta hitaasti antaen tulppaaneille tilaa loistaa. Kuunliljan isot lehdet peittävät sitten vuorostaan lakastuvat tulppaanit. 
Mustaherukan lehdet tuoksuvat hurmaavilta, niitä pitää käydä aina ohimennen nuuskimassa. Kasvilavassa valtaa pitää vielä tässä vaiheessa kevättä monivuotinen ruohosipuli, joka alkaa olla jo valmiina hyödynnettäväksi kesäkokkauksiin. Tuoreiden kylvöksien nousua saankin odotella vähän pidempään. Jännä nähdä, miten lehtikaalin viljely onnistuu! 

Aurinkoista ja lämmintä viikonloppua Sinulle! 

10 kommenttia:

 1. Aurinkoista äitienpäiväviikonloppua Marika. Kukista en ymmärrä hölkäsen pölähdystäkään muuta kuin, että nättejä ovat. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukat ovat kyllä sellainen mielenvirkistys, ettei paremmasta väliä! Ihana seurailla, mitä kukkasia seuraavaksi avautuu <3

   Poista
 2. Voi miten kauniita nuo tulppaanit on <3
  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aivan rakastunut noihin tulppaaneihin <3 On tämä hauskaa aikaa, kun ei ihan täsmälleen muista mitä mihinkin tuli istutettua ja nyt saa odotella, mitä sieltä maasta nousee. Koko kevään mittainen joulu :D

   Poista
 3. Aivan ihania kuvia ja ihania kukkia! Toivottelen aurinkoista viikonloppua sinulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina :) Puutarhan laittaminen on niin palkitsevaa <3

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos Satu <3 Rusokirsikkakin avasi eilen kukkansa, joten kukkaloisto sen kun vaan paranee :)

   Poista
 5. Kasvun ihmeeseen ei kyllästy ikinä! Kukkasipuleista suosittelen kokeilemaan alliumeja, joiden pallomainen kukka ei jätä ketään kylmäksi. Itse vielä kuivatan kukat varsineen. Sopii hyvin myös kuunliljojen kaveriksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on sellainen muistikuva, että viime syksynä istutin tuohon penkkiin alliumeja.... Jännää tämä puutarhurointi, kun ei tee muistiinpanoja :D

   Poista

Kiitos kommentistasi!