tiistai 21. heinäkuuta 2015

Rethymnon, Kreeta

Suomen kesä on ollut niin omakohtaisten havaintojen kuin uutistenkin mukaan tavallista viileämpi. Onneksi olimme varmistaneet edes viikon aurinkoannoksen varaamalla matkan Kreetalle, Rethymnonin kaupunkiin. Lensimmekin heti Helsinki Cupista toivuttuamme Finnmatkojen kyydissä talouskriisin runtelemaan Kreikkaan. Pankit olivat suljettuina ja uutiset pursuivat Tsipraksen viimeisimpiä edesottamuksia, mutta eipä kriisi turistin "arjessa" juuri tuntunut. Visa-korttia ei tosin taidettu käyttää kertaakaan, vaan käteistä oli varattu riittävästi mukaan. 

Rethymnon on Kreetan kolmanneksi suurin kaupunki, jossa on asukkaita reilut 30.000 (yllättäen tästä löytyy useita eri versioita - kreikkalaista tilastotiedettä...). Kaupunkikuvaa hallitsevat Fortezza-linnoitus sekä kilometrien pituinen ranta. Jyrkät vuoret taustoittavat maisemaa ja asutus on levinnyt niiden rinteiden alaosiin. Kaupunki oli mielenkiintoinen sekoitus uutta ja vanhaa, hyvinhoidettua ja ränsistynyttä, turismia ja aitoa kreikkalaista elämänmenoa. Yhdessä kadunkulmassa kiiltelevä luomutuotteita myyvä putiikki, miltei naapurissa jalkakäytävän vierestä parin metrin avoin pudotus rähjäiselle kujalle. 

Meri, hiekka, vuoret ja valkoiset talot: Kreetalainen kaupunkimaisema.
Kaupunkikuvaa hallitsee kukkulaltaan Fortezza eli 1500-luvun lopulta peräisin oleva, venetsialaisten rakentama linnoitus. 
Rethymnonin ranta on useiden kilometrien pituinen ja tuhansien värikkäiden aurinkovarjojen täplittämä.

Vanhankaupungin kujat lumosivat meidät ja siellä seikkailimmekin useampana päivänä. Kujat vilisevät elämää varsinkin iltaisin, kun sekä turistit että paikalliset asukkaat viettävät aikaa kapeilla, tunnelmallisilla kujilla ostosten ja illallisen merkeissä. 

Linnoituksen juurella aallot iskeytyvät rantakallioihin ja edessä avautuu näköala koko
Rethymnonin pitkälle rannalle.

Linnoitukselta avautuu näkymä niin merelle kuin kaupungin kattojen ylle. 

Bougainvilleat loistavat purppuraisina talojen seinustoilla.

Köynnöskatokset varjostavat monin paikoin kujia ja luovat helteeseen kaivattua viilennystä.

Kissat nukkuivat tyytyväisinä vanhankaupungin kujilla. Ei mikään kulkukissa tämä  kiiltäväturkkinen söpöläinen. Vanhankaupungin kapeilla kujilla riittää vilinää varsinkin iltaisin.
Ravintoloita ja ostosmahdollisuuksia on valtavasti.

Vain parisataa metriä syrjemmällä on jo rauhallisempaa. Iltaisin ulko-ovien pielessä
istuvat kreetalaiset vanhat rouvat nautiskellen illan pehmeästä lämmöstä. 

Fortezzan jyhkeät muurit ovat ilta-auringossa kauneimmillaan. 


Majapaikkamme oli hotelli Ibiscos Garden, josta oli vain korttelin verran matkaa rantaan ja parisen kilometriä vanhaan kaupunkiin. Tavallaan Rethymnon on yhdistetty ranta- ja kaupunkikohde, kaikki palvelut olivat aivan vieressä. Useinhan hotellikompleksit ovat rantakohteissa jossain kaupunkien laitamilla. Hotellin uima-altaat eivät olleet suurensuuret ja huoneiden varustelu edusti siistiä perustasoa, mutta eipä siellä huoneessa hirveästi aikaa vietettykään ja pojat kyllä viihtyivät altaassa joka tapauksessa. Vähän vaan meinasi tila loppua kesken, kun jalkapalloilija testaili saksipotkua... 


Kreetan aurinkoa palvottiin altaan reunalla varjon alla. Lämpöä varjossakin 33 astetta, eli vähintäänkin riittävästi. 

Altaalla ei ollut liiaksi ruuhkaa vaan mukavan leppoisa tunnelma.
  

Hotellin nimikkokukka eli hibiscus kukoisti eri puolilla hotellialuetta niin punaisena... 

...kuin keltaisenakin.

Kaiken kaikkiaan reissu oli mukavan rento ja leppoisa, vailla sen kummempia paineita ehtiä nähdä kaikkea mahdollista viikossa. Auringon painumista Välimeren aaltoihin ehdimme ihailla monena iltana, milloin illallispöydästä käsin, milloin auringon lämmittämällä kivimuurilla istuskellen. 


Tässä ensimmäiset lomakuulumiset, kirjoittelen myöhemmin vielä lisää rantaretkestämme, kreetalaisesta ruuasta sekä saattaa tässä vielä lomatuliaisarvontaakin pukata... ;)


16 kommenttia:

 1. Ah ihanaa että olette päässeet aurinkoon nauttimaan, saitte kunnon D-vitamiiniannoksen talvea varten. Juuri tänä kesänä olisi pitänyt olla reissu varattuna.

  Ihanaa viikkoa Marika <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heinäkuu ei ole ihan suosikkikuukauteni etelänmatkailuun, mutta tänä kesänä reissu oli kyllä enemmän kuin paikallaan! Voi sitä lämpöä kun saataisiin vähän tännekin <3 Aurinkoa viikkoosi, Tiia!

   Poista
 2. Ihanaisia lomakuvia. Ollut kyllä niin paskat säät (tai no tänään sai auringossa päivän vaihteeks paistatella).
  En oo koskaan käynyt Kreikassa. Mieli tekisi, mutta (yleensä) rakastan Suomen kesää. Erityisesti kreikkalainen ruoka kiinnostaisi, mutta mun kaikki "lomarahat" menee aina talvimatkoihin :D
  Joulua odotellessa. Silloin viimeistään saa arskaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sulla onkin ihanuutta tiedossa talvella <3 Mieluiten viettäisin marraskuun jossain tropiikissa, se on ihan kaamea kuukausi.

   Poista
 3. Voi miten ihanaa kun pääsitte lämpöön. Aivan mahtavia kuvia ja niissä aitoa Kreikkalaista tunnelmaa. ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teki kyllä niin hyvää! Kiva katsella edes kuvista lämpöä ja aurinkoa, kun ulkona tulee taas kaatamalla vettä...

   Poista
 4. Kreeta <3 Paras mahdollinen lomakohde! Leppoisaa oleilua, ystävällisiä ihmisiä ja se ruoka! Kunpa sinne taas joskus pääsisi... Neljä kertaa olen käynyt (aina Hanian ympäristössä), mutta aina voisin mennä uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmiset on kyllä ystävällisiä, pojat vallan tykästyivät lähiravintolan tarjoilijoihin, joilla oli aina lapsille joku yllätys :)

   Poista
 5. Olen käynyt Kreetalla viidesti ja tykkään saaren rennosta tunnelmasta. Ruokakin on hyvää ja ihmiset pääosin ystävällisiä. Nyt emme ole neljään vuoteen Kreetailleet ja kuvasi aiheuttivat kyllä kaipuun ko. Saarelle:)
  Ihanaa, että olette saaneet nauttia auringon sulosäteistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me kävimme edellisen kerran 9 vuotta sitten, silloin pikkukylässä Plataniaksesta länteen. Leppoisa lomasaari :)

   Poista
 6. Ah, ihana Kreikka. Tuli käytyä nuorempana joitakin kertoja, mm. Rethymnonissa. Kuvistasi hehkui juuri se lämpö(tila) ja auringonkirkkaus, jotka etelä-Euroopassa ovat parasta. Ruuan ja ihanien makujen lisäksi. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se taas kerran kävi mielessä, että mikä ihmistä pidättelee kylmässä ja harmaassa Suomessa...

   Poista
 7. Rethymnon vaikutti kivalta paikalta. Kävimme siellä vuokraamallamme autolla. Linnoitus tuli tutuksi ja syötiin jäätelöt upealla rantabulevardilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rantakatua oli kyllä kiva kävellä :) Ja jäätelöäkin meni... jonkin verran ;)

   Poista
 8. En ole koskaan käynyt Kreikassa. Kiitos tästä kierroksesta! Tuota kuvista välittyvää lämpöä kaipaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, miten sitä lämpöä onkin ikävä! Kiva, kun viihdyit kierroksella ja tervetuloa lukijaksi, Tarja :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!