maanantai 19. tammikuuta 2015

Koekeittiö: Energiapatukat

Osuipa eilen lukulistalta silmään Leivontagiaa-blogissa energiapatukoiden ohje. Palloilevassa perheessä kootaan säännöllisin väliajoin turnauseväitä, joihin yleensä sisältyy jonkinlaisia myslipatukoita. No tuumasta toimeen, minäpä teenkin itse patukat lapsosille! Pikaisella googlauksella totesin, että taateli on energiapatukoiden perusraaka-aine. Itse en siitä niin välitä ja kohderyhmän kranttuilun huomioiden...enpä lähde sille tielle. 

Lisää googlailua ja löytyi tämä Myllyn Parhaan ohje. Koska oli sunnuntai-ilta eikä kauppareissu houkuttanut, tätä lähdettiin soveltamaan kaapista löytyvillä tarvikkeilla (= ei siemeniä, ei papaijaa ja tilalle mantelijauhetta ja lisää rusinoita). 

Ihan myslipatukoilta ne näyttävät.
(Ihana aamuhämärärakeinen kännykkäräpsy.)

Maistuiko? Pinnalla oli palaneita rusinoita, niitä kaiveltiin pois. Pitää seuraavalla kerralla leikellä hedelmät pienemmiksi, jotta uppoavat taikinaan paremmin. Rakenne oli hieman turhan tiivis, tähän epäilemättä olisi auttanut siementen tuoma rapeus. Poika oli sitä mieltä, että ihan ok, jos tää olis kokonaan kuorrutettu suklaalla (no ei yllätä). Ei siis riemunkiljahduksia, mutta ei täystyrmäystäkään, joten kehittelin sitten tällaisen version seuraavaa testiä varten: 

0,5 dl rypsiöljyä (tai jotain muuta)
0,5 dl omenamehua
1 dl hunajaa
3 dl kaurahiutaleita
1 dl kookoshiutaleita
1 dl hasselpähkinärouhetta
1 dl cashewpähkinärouhetta
2 dl kuivattua papaijaa
1 dl kuivattua mansikkaa

Pilko hedelmät pienemmiksi. Öljy, mehu ja hunaja kuumennetaan kiehuvaksi, muut aineet sekoitetaan joukkoon ja koko hoito painellaan vuokaan, joka on leivinpaperoitu ja sivelty öljyä. Uunissa 200 asteessa 20-25 min. Leikataan jäähtyneenä. Tästä tulee n. 12 patukkaa, riippuu miten isoja leikkaa. Yleisön pyynnöstä saatan laittaa päälle vähän sulatettua valkosuklaata. 

Disclaimer: Tätä ei sitten ole vielä testattu.


12 kommenttia:

  1. No tämähän vaikuttaa tosi hyvältä! Meilläkin menee noita kaupan patukoita, kun neitokainen pelaa lentopalloa ja pelimatkoilla pitää olla evästä mukana :) Kuivattu karpalo vois olla yks hyvä, ehkä enemmän kyllä äidin kuin tyttären makuun :))

    Tätä täytyy tietysti kokeilla, kiitos vinkistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tykkään karpaloista ja niitä näihin koekappaleisiin laitoinkin, lapset eivät tykänneet. Tämä on siitä kiva ohje, että muunnella voi helposti ihan oman maun mukaan ja oli myös tosi nopea tehdä :) Kiva kun vinkki tuli tarpeeseen :)

      Poista
  2. Nam vaikuttaa hyviltä kyllä minulle maistuisi. Ja en tykkää hedelmii sotkea suklaata joten juuri tuollaisinaan olisivat herkkua. <3

    Ihanaa alkanutta viikkoa Marika. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minähän juuri olen päässyt mysliaddiktiostani eroon, joten tässäpä uusi lääke hiilarihimoon... Hyvvää on :D Ihanaa viikkoa sinullekin, Tiia <3

      Poista
  3. Hyvältä ohje vaikuttaa :) Minä tein siskoni miehelle joululahjaksi sellaisia mihin laitoin yhden purkin proteiinirahkaa vaniljan makuisena,tykkäsi kovasti ja pitäisikin kokeilla tehdä lisää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista! Laitahan reseptiä jakoon kun seuraavan kerran teet. :)

      Poista
  4. Kiitos vinkistä! Näitä voisi testata teinityttärelle, joka taitaa vetää koulupäivänsä varsin kevyin eväin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näissä on kyllä energiaa, kun pähkinää ja hedelmiä on reilusti :)

      Poista
  5. Näyttää ja varmasti maistuukin hyvältä :) Pitääpä tehdä joskus. Hyvä energianlähde salitreenin jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helppo ja herkullinen, mikäs sen parempaa :) Kiva, kun löysit tänne Tiina <3

      Poista
  6. Pitääpä kokeilla itsekin - joulusta kun jäi noita hedelmiä, pähkinöitä ja karpaloita.... Voittaako tämä riisi-maissikakut - saapa nähdä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riisikakut kuulostaa paljon terveellisemmiltä :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!