lauantai 29. marraskuuta 2014

Nyhtöhirveä

Hirven lapa on helppo herkku, mutta vaatii aikaa. Olen tehnyt siitä aiemmin pataruokaa ja pitkällä haudutuksella hirvi hautui mureaksi ja maukkaaksi. Tällä kertaa kokeilin nyhtöhirveä. Ohje on summamutikkainen, kuten yleensäkin minulla ruoanlaitossa. Idea selvinnee silti, mausteita voi säätää maun mukaan.

Paloittele 800 g hirven lapaa muutamaksi isoksi kimpaleeksi, sen verran, että saat mahtumaan ne pataan. Ota pinta lihoihin kuumalla pannulla. Kiehauta rautapadassa haudutusliemi. Lisäsin veteen riistafondia, 2 silputtua salottisipulia, maustepippureita, pari laakerinlehteä ja timjamia. Saattoi sinne muutakin mennä (pahoittelen epätarkkaa reseptiä, niitä riittää kokeilevassa keittiössäni...). Pieni makeus ei tekisi pahaa, taidan seuraavalla kerralla laittaa mukaan hautumaan kuivattuja luumuja. Sitten vain lihat liemeen, kansi päälle ja pata uuniin vähintään viideksi tunniksi, lämpöä 125 astetta. Liha on tässä vaiheessa pehmennyt revittävään kuntoon, joten sen saa helposti kahdella haarukalla "nyhdettyä" säikeiksi. Pulled porkin nimi kuvaa kyllä hyvin työmetodia. Hirvi on varsin kuivaa, joten lientä voi laittaa reippaasti kostukkeeksi. Tarkista suola.


Nyhtöhirviburgeri, ole hyvä!
Huomaan, että food photography on selvä henkilökohtainen kehityskohde...

Sitten tarjoiluun. Ensin syötiin hirveä perunoiden ja uunijuuresten kanssa, ihan jees. Todella oikeuksiinsa tämä herkku kuitenkin mielestäni pääsi burgerin täytteenä. Täysjyväsämpylän väliin vähän barbequekastiketta, salsaa, ranskankermaa, salaattia, korianteria tai mitä nyt tykkäät laittaa. Eräässä ohjeessa näin höysteenä marinoitua punasipulia, varmaan ihan kiva, jos sipulista tykkää (minä EN tykkää). Maustekurkut, miksei vaikka puolukkahillo, kun riistasta on kyse. Mielikuvitus rajana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!