torstai 14. huhtikuuta 2016

Kolme ruislastua, kolme dippiä | Makutestissä Linkosuon uudet Ruislastut

* tuotteet saatu maisteltaviksi Linkosuolta

Kevätmessuilla pääsin maistelemaan Linkosuon uusia uunipaahdettuja ruislastuja ja sain niitä mukaan kotiinviemisiksi ja perheen armottomien makutuomarien testattavaksi. Linkosuon ruissipsejä olen käyttänyt paljon, ne on kätevä täyttää vaikkapa savulohi-ranskankermaseoksella. Uudet lastut ovat rakenteeltaan hieman ohuempia ja ne eivät kestä täyttämistä, sillä ohut lastu vettyy helpommin. Sen sijaan dippaukseen nämä lastut sopivat oivallisesti. Kaupassa ruislastut löytyvätkin sipsihyllystä. 

Ruislastuja ei varsinaisesti voi kutsua terveysruuaksi, mutta vähintäänkin tämä on se parempi vaihtoehto naposteluun. Katsotaanpa ruislastuja hieman ravintosisällön näkökulmasta. Samaan aikaan talosta löytyi myös sour cream & onion sipsipussi, joten tässäpä lukuja: 

Ravintosisältö 100 g
Ruislastu Perunalastu
Energia 400 kcal 550 kcal
Rasva 13 g 35 g
josta tyydyttyneitä rasvahappoja 1 g 16 g
Hiilihydraatteja 56 g 55 g
josta sokeria 7,6 g 3,9 g
Ravintokuitua 13 g 5,0 g
Proteiini 12 g 6,2 g
Suola 1,6 g 1,5 g
 

Lastut on paahdettu uunissa ja sisällöstä 52 g on täysjyväruista. Tämä näkyy ravintosisällössä: tuplasti proteiinia ja kuitua sekä reilusti vähemmän rasvaa - erityisesti tyydyttynyttä rasvaa todella vähän. Ja tuhti rukiinen maku varmistaa myöskin sen, että näitä ei ehkä tule napsittu ihan niin holtitonta tahtia kuin perunalastuja. Sitä kautta kulutuskin voi jäädä järkevämpiin mittasuhteisiin. (Ainakaan minulla ei sipsipussista napsiminen ikinä jää siihen yhteen kouralliseen. Ikinä.) Ja vielä yksi plussa: Ruislastuissa ei ole käytetty arominvahventeita. 


Mitä makuraati sitten sanoi? Ensi alkuun suhtautuminen oli vähän epäilevää, mutta kummasti ne ruislastut kuitenkin katosivat lautasilta. Suosikiksi valikoitui sour cream & onion, joka on poikien suosikki myös perunalastuissa. Itse tykkäsin lopulta eniten ranchin tomaattisesta mausta. Hyvät dipit vielä lisukkeeksi ja tässä on terveellisempi vaihtoehto lätkäkatsomoon. 

Kolme dippiä syntyy nopeasti, mittasuhteet maun mukaan: 

Guacamole

avokado, 1 rkl ranskankermaa, loraus limemehua, suolaa (halutessasi voit lisätä tähän tuoretta korianteria, chiliä ja pieneksi hakattua tomaattia)

Pikasalsa

puoli purkkia Mutti-tomaattimurskaa, desin verran chiliketsuppia, suolaa, tabascoa


Ranskankermakastike

ranskankermaa (17 % laktoositon on hyvää), dijon-sinappia, hunajaa, suolaa, pippuria, tuoretta basilikaa





6 kommenttia:

  1. Dipin kanssa menee kaikki ja nuo ovat varmasti terveellisempiä kuin sipsit. :) Nam iski heti suolaisen nälkä. .) Kivaa päivää Marika <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin menee, tällaiset snacksithän on hyvä syy syödä herkullista dippiä, kun ei guacamolea ihan lusikalla suoraan kulhosta kehtaa lapioida suuhun :D Aurinkoista kevätiltaa, Tiia <3

      Poista
  2. Maistoin näitä kaikkia. Valkosipuli oli mun suosikkini ja ranch toisena. Heti aloin miettimään täytteitä näihin sipseihin. Oli kyllä niin herkkuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkosipulikin oli hyvä, ei ollut liian äkäinen valkosipulin maku :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!