perjantai 18. maaliskuuta 2016

Viinivinkki pääsiäiseksi: Hardys Stamp

* Yhteistyössä Hardys

Pääsiäinen on kirkollisen merkittävyytensä lisäksi myös yksi vuoden suurimmista ruokajuhlista. Paaston ajan päättymistä on juhlistettu vuosisatojen ajan eurooppalaisessa ruokakulttuurissa, ja monilla tämän päivän pääsiäisperinteillä on pitkät juuret. Lammas, pasha, suklaamunat, mämmi ym. pääsiäisherkut ovat vallanneet marketit ja ruokamedian jo hyvissä ajoin ennen juhlapyhiä. Virittäydytään siis hetkeksi pääsiäisen ostoslistaan, tällä kertaa viinivalintojen kautta. Postauksen lopusta löydät myös pari ruokavinkkiä. 

Sain taannoin maisteltavaksi Hardysin viinejä, joista löytyy oivallisia makupareja pääsiäisen herkuille. Hardys on yksi Australian vanhimmista ja tunnetuimmista viinitaloista, jonka historia ulottuu 1850-luvulle asti. Hardys viinejä löytyy useista eri hintaluokista, eli australialaisilta viinitarhureilta löytyy osaamista tehdä sekä kohtuuhintaisia, mutta laadukkaita käyttöviinejä, että tarkkaan valikoiduista rypäleistä tehtyjä huippulaatuisia vuosikertaviinejä. Hardysin tuotemerkeistä Stamp ja BIN ovat alle 10 euron hintaluokassa, mutta ero viinien välillä on pienestä hintaerosta huolimatta varsin iso. 

Hardys BIN 141 Colombard Chardonnay
Hardys BIN 343 Cabernet Sauvignon - Shiraz - Ruby Cabernet
Hinta Alkossa 6,48 e

Hardys Stamp Chardonnay 60 % Semillon 40 %
Hardys Stamp Shiraz 73 % Cabernet Sauvignon 27 %
Hinta Alkossa 9,49 e.

Australialaisille viineille ominaisesti sekä Hardys Stamp että Hardys BIN ovat helppoja, perusvarmoja viinejä. Viinien ero tulee esiin, kun ne saavat olla lasissa hieman pidempään. Istuimme iltaa ystävien kanssa ja laseissamme oli rinnakkain punainen Stamp ja BIN. Siinä missä Stamp säilytti arominsa mukavasti, BIN menetti kepeän tuoksunsa varsin nopeasti. Muutaman euron hintaero huomioiden pääsiäispöytään valikoituisi siis Stamp, joka on laatuunsa nähden todella kohtuullisesti hinnoiteltu. 

Millaista ateriaa sitten Hardys Stamp Shiraz Cabernet voisi säestää? Viini on keskitäyteläinen ja intensiivisen marjaisa, mutta ei ryhditön, sillä sekä tuoksusta että mausta löytyy sopivasti mausteista syvyyttä. Shiraz-sekoitteilla ei ole tapana jäädä soittamaan kakkosviulua, joten tämä viini täydentäisi oivallisesti melko voimakkaankin makuisia liharuokia. Meillä nautittiin pääruokana poron ulkofileetä, ja yhdistelmä toimi oikein hyvin. Stamp sopisi hyvin myös pääsiäisen lammasruuille ja lähestyvällä grillikaudella savuisen mausteinen pulled pork burger kelpuuttaisi rinnalleen tämän aussipunaviinin. 

Hardys Stamp Chardonnay Semillon on maultaan riittävän voimakas pärjätäkseen rasvaiselle savukalalle, mutta sopivan raikas, ettei se peitä alleen hienostuneempia makuja. Tarjosin tätä valkoviiniä yrttisen savusiikasalaatin kera. Valkoinen Stamp toimisi hyvin myös erilaisten savulohiherkkujen kanssa. Valkoinen BIN jäi vielä kaappiin odottelemaan kesää ja lämpöä, jolloin sesonki kevyempine herkkuineen on otollisempi hedelmäisille valkoviineille. 

Rauhallista Pääsiäisen odotusta ja hyvää viikonloppua! 


Alkuun: Savusiikaa ja katkarapuja, yrteillä ja granaattiomenalla
höystettyä rapeaa salaattia ja granaattiomenavinaigrettea.


Pääruoaksi. Kokonaisena paistettua poron ulkofileetä, uunijuureksia, vihreitä papuja,
mustaherukalla höystettyä punaviinikastiketta sekä perunamuussia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!