lauantai 13. helmikuuta 2016

Detox ohi - Miten meni noin niinku omasta mielestä?

Kuukauden mittainen detox-kurssi on nyt taaksejäänyttä elämää. Nyt on hyvä hetki katsoa taaksepäin, miten kuukausi sujui ja mitä jäi käteen. Pitkä lista vältettäviä ruoka-aineita pakotti pohtimaan omia ruokailutottumuksia perusteellisesti ja samalla myös hakemaan uusia vaihtoehtoja päivän aterioille. En olekaan aikoihin kokeillut niin paljon uusia reseptejä kuin tammikuussa, ja joitakin uusia raaka-aineita on kotiutunut keittiööni. Paino putosi ensimmäisten kahden viikon aikana 3 kg, sen jälkeen detoxaaminen alkoi maistua heinältä ja ruokavalio lipsui lähemmäs normaalia. Toki tuossa pudotuksessa suurin osa on nestettä, mutta joka tapauksessa olo on parempi kuin joulun aikaan. Kilot eivät myöskään ole tulleet takaisin, vaikka syömiset ovat lipsuneet välillä oikein pahastikin. 

Tässä detox-ruokavalion runko ja muutama havainto, miten sitä tuli noudatettua ja mistä voisi tulla pysyvämminkin tapa: 

1. Aamulla ensimmäiseksi: Lasillinen vettä, johon on sekoitettu puolikkaan sitruunan mehu. 
  • Olen juonut sitruunavettä melkein joka aamu. Lisään joukkoon vielä mustaherukan makuista MSM-jauhetta. Sitruunavesi on jokseenkin virkistävä tapa aloittaa aamu, kun makunystyrät räjähtävät kirpeydestä hereille. Sitruunavettä tulee siemailtua samalla, kun keittelen puuroa tai teen munakasta. Tätä jatkan. 
2. Aamiainen: Puuro tai munakas, tee. 
  • En ole koskaan elämässäni syönyt niin paljon kaurapuuroa kuin tänä vuonna. Koko kuurin kenties paras oivallus oli kaurapuuron keittäminen kaurajuomaan. Ei enää raudanmakuista kaurapuuroa! Kokeilin myös raejuuston lisäämistä puuron sekaan (se siitä maitotuotteiden välttelystä), ja hämmästyttävää kyllä se toimii. Lisäksi vielä marjoja ja pähkinöitä tai siemeniä ja herkullinen ja täyttävä aamupala on valmis. Mikä tärkeintä, nälkä pysyy loitolla pitkälle aamupäivään. Tällä jatketaan ehdottomasti. 
  • Monena aamuna tein munakkaan tai paistoin kananmunia. Erilaisista kokeiluista huomasin, että minulle ei sovi kananmunan ja lihan yhdistelmä samalla aterialla. Siitä tulee todella tukkoinen olo. Sen sijaan iso kasa kevyesti freesattuja kasviksia sopii mainiosti munakkaan seuraksi, esim. pinaatti, lehtikaali ja paprika. Kananmunat ovat silloin tällöin kivaa vaihtelua, mutta sen verran kuuntelen omaa olotilaani, että päivittäinen munakkaan syönti tai kolme keitettyä kananmunaa aamutuimaan ei ole minun juttuni.  


3. Välipala aamu- ja iltapäivällä: Hedelmä, kasviksia tai smoothie
  • Kasvikset eivät oikein löytäneet tietään lautaselleni välipala-aikaan. Kokeilin vihersmoothieta pariin otteeseen, meistä ei tullut kavereita. Ostin jopa vihersmoothiejauhetta. Tähän liittyy episodi, jossa lempparilasi täynnä pahanhajuista vihermössöä putoaa kivilattialle ja nälkäinen ja pahantuulinen detoxaaja siivoaa sitä vihreää, lasinsirpaleista sotkua lattian lisäksi myös kaapinovista ja seinästä. Ei jatkoon. 
  • Sesonkiin sopivasti appelsiineja on tullut syötyä runsaasti, ja käsi kävi ahkerasti pähkinäpussissa. Cashew-pähkinöitä en näköjään voi ostaa kaappiin, koska voisin napsia niitä ihan jatkuvasti. Pähkinät ovat kyllä terveellisiä, mutta rasvaa niissä on sen verran reippaasti, että nautittu määrä kannattaa ainakin painonpudottajan pitää maltillisena. 
  • Välipalarytmin varmistamiseksi aloin tehdä aamulla kannullisen smoothieta, josta riitti välipalajuomaa sekä aamu- että iltapäiväksi. Hedelmien ja marjojen käyttöni on lisääntynyt todella reilusti ja samalla välinapostelusta on karsiutunut pois turha höttö. Smoothiella jatketaan ja laajennetaan kokeiluja. Ehkä sinne sekaan voisi laittaa joskus jopa pinaattia. 
  • Chian siemenet ja raakakaakao jäävät pysyvämminkin ruokavalioon, sillä hyville välipalavaihtoehdoille on aina tarvetta. 


4. Lounas & päivällinen: Salaatti/höyrytetyt kasvikset + kanaa/kalaa tai kasvissosekeittoja
  • Päivän pääaterioista olen ottanut ehkä vähiten paineita. Perusrunko ei ole ollut ihan mahdottoman huonossa kunnossa, joten ruokavalion detox-kelpoistaminen sujui melko pienillä viilauksilla. 
  • Salaatit eivät ole talviaikaan juuri houkutelleet, varsinkaan kipakoimpien pakkasten aikaan. Sosekeittoja pitäisi ehdottomasti tehdä useammin, mutta kasviskeitoissa on toki muitakin vaihtoehtoja. Linsseista ja pavuista syntyy mahtavia, mausteisia keittoja, niitä tulen kokkailemaan jatkossakin. 
  • Maitotuotteet olivat detoxin aikana pannassa, joten korvasin ruokakerman aika pitkälti kaurajuomalla tai kaurakermalla. 
  • Punaisen lihan välttely osoittautui yllättävän hankalaksi, enkä ensimmäisen kahden viikon jälkeen kyllä sitä enää vältellytkään. Meillä syödään jatkossakin poroa, possua ja paistijauhelihaa, mutta kasvisten käyttöön aterian lisukkeena kiinnitän jatkossa enemmän huomiota. Ja hei, annoin tofulle mahdollisuuden, mutta tofu ei halunnut sitä mahdollisuutta käyttää ainakaan vielä. Ehkä se oli vain vääränlaista tofua. 



5. Iltapala: AB-luonnonjogurtti, marjoja
  • Tässä on nyt sitten se minun kompastuskiveni ja seuraava ruokahaasteeni. Kolme asiaa, jotka altistavat minut huonoille ruokavalinnoille: Väsymys, jano ja ketutus. Päivärytmini on aamuvireinen, joten illalla haluaisin lähinnä rauhoittua ja mennä ajoissa nukkumaan, mutta sehän ei lapsiperheessä ole aina ihan niin yksinkertaista. Siispä illalla tulee tankattua ihan liikaa ja juuri kaikkea, mitä ei pitäisi. 
  • Juon päivän aikana liian vähän ja se kostautuu illalla. Detoxin aikana piti juoda 3 litraa nestettä päivässä, en usko päässeeni siihen yhtenäkään päivänä. Detox-teetä meni mukikaupalla, eikä kahvia ole ollut ikävä. Yhden kupillisen join miehen synttärikakun kera, mutta pahalta maistui. Veden juonnissa on vielä jatkohaastetta aika lailla.  

Detox-kuukausi opetti minulle paljon. Monen ison asian muuttaminen yhtä aikaa ei ole helppoa, se piti kantapään kautta kokeilla. Olen silti tyytyväinen jokaisesta hyvästä valinnasta, vaikka ns. täydellinen suoritus jäikin kauas. Kasvispainotteinen ruokavalio sopii elimistölleni hyvin. Sokeri, valkoinen vehnä ja hiiva ovat ne pahikset, jotka saavat oloni turvonneeksi ja hankalaksi. Pelkästään niiden karsiminen pois ruokavaliosta tekee minun olotilalleni hyvää. Eron huomaa, kun on pari viikkoa ollut syömättä pullan pullaa ja sitten tempaisee laskiaispullan. Kokemus oli siis hyödyllinen ja auttaa minua eteenpäin ruokahaasteideni ratkomisessa. Suosittelen kokeilemaan ruokavalion puhdistamista, voit oppia itsestäsi jotain uutta! 

Ihanaa viikonloppua! 






19 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Toi keitto tossa kollaasissa, missä on porkkanaa ja kikhernettä nyt ainakin, oisko siitä antaa reseptiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tullut reseptiä kirjoittaneeksi ylös kun soppaan meni just niitä kasviksia, mitä kaapista löytyi :) Sipulisilppua, valkosipulia ja intialaista mausteseosta kuullottelin kookosöljyssä, sitten vettä ja porkkanatikkuja. Loppuvaiheessa paksoita ja linssejä. Olisikohan ollut tomaattiakin... Pitää kokata uudestaan ja kirjoittaa ylös resepti, oli nimittäin hyvää :)

      Poista
    2. Ja fenkolia siinä oli myös, yksi lempivegeistä :)

      Poista
    3. Tuollaisilla keitoilla on meillä nimikin "Jotain soppaa". Niihin laitetaan mitä sattuu olemaan ja aina tulee hyvää. Syödään etenkin 5:2-paastopäivinä.

      Poista
    4. Just hyvä nimi sopalle! Meillä nämä on yleensä Jääkaapin yllätyksiä :D

      Poista
  2. Aika samoilla itsekin menin tammikuun, vaikka ei ihan tuolla nimellä. Mutta hyvä olo kieltämättä tuli. Ja nyt hieman lipsutaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tekee hyvää välillä järkyttää elimistöä erilaisella ruokavaliolla. Siihen hyvään oloon voisi jäädä vaikka koukkuun!

      Poista
  3. Tuo hiiva erityisesti ei sovi kovin hyvin minunkaan vatsalleni. Se aiheuttaa vatsanväänteitä ja yöks ilmavaivoja :)
    Hienosti sulla meni tämä kuukausi kuitenkin, siis minun mielestä.
    Hyvää viikonloppua Marika!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moni asia muuttui syömisissä ja tavalla, jonka voi ottaa tavaksi, joten tyytyväinen olen :) Hyvää viikonloppua, Outi <3

      Poista
  4. Mielenkiintoinen kokeilu, jota voisi itsekin testata. Kiitos hyvästä infosta! Hyvää viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos tästä tuli hyödyllistä asiaa :) Kivaa viikonloppua!

      Poista
  5. Se on järkky juttu miten huono olo pullasta tai leivästä tulee, jos on pitkään ollut ilman. Vatsa tulee todella kipeäksi ja oikeastaan sellaisen olotilanhan kanssa sitä kitkuttelee, kun syö vehnää joka pv. Kaikkeen tottuu, mutta hyvä olo on kyllä taivaallinen, kunhan himotuksista vaan pääsee eroon.

    Hyvää ystävänpäivää Marika <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin, puhumattakaan siitä sokeripöhnästä! Kaikkeen sitä näköjään tottuu eikä edes tajua tottuvansa. Suloista ystävänpäivää, Tiia <3

      Poista
  6. Voi, olipa mielenkiintoinen ja rehellinen postaus Marika; ketutuksineen kaikkineen ;). Se kuvaa myös hyvin sitä, miten kuukausi on liian lyhyt aika omaksua useita uusia tapoja. Hitaasti hyvä tulee.

    Tuo ateriavälin säilyttäminen on minulle toooooosi suuri kompastuskivi. Kun tekee arkena töitä yksin, eikä ole ketään, joka muistuttaisi lounaasta, päivän ensimmäiset suupalat (todellakin!) saattavat venyä häpeällisen myöhään. Auts, auts - semminkin, jos - tai kun - aamiainenkin on jäänyt välistä.

    Ihanaa, energistä ystävänpäivää Marika <3!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se ihmismieli vaan on merkillinen kapistus. Ei mitään ihmedieettejä, vaan muutos pitää tehdä mieltä ja kehoa kuunnellen sopivan kokoisina askelina. Toimisiko sinulle valmiiksi tehty aamiainen, vaikka kaunis ja herkullinen tuorepuuro illalla jääkaappiin odottamaan? Jos sillä saisit aamiaiseen uuden rutiinin?
      Ihanaa ystävänpäivää, Minna <3

      Poista
  7. Kiitos, tässä oli paljon vinkkejä ja hyödyllistä asiaa! Luen vielä uudelleen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että vinkit tuntuvat hyödyllisiltä <3

      Poista
  8. Itse parin viikon Detoxin juuri taas vaihteeksi läpikäyneenä. Hyvä tapa puhdistautua. Oma ruokavalioni on aika alkaalinen muutenkin, mutta hyvä välistä pitää muutamia tiukempiakin viikkoja. Tänään on tulossa typistetty blogipostaus meidän kahden viikon detoxista.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!