torstai 19. toukokuuta 2016

Tulppaanimania

Tulppaanit ovat hullaannuttaneet minut pahemman kerran. Tulppaanit ovat ihania maljakossakin, mutta silti kukkapenkin keväinen tulppaaniloisto päihittää markettitulppaanit mennen tullen. Tulppaanitilanne pitää käydä tarkistamassa joka kerta ohikulkiessa. Mitä sieltä nousee, kuka ehtii ensin? Mitäs tulikaan istutettua ja mahtoivatko ne selvitä talvesta? Mitä istuttaisin syksyllä, minkä tulppaanin haluaisin saada tulppaanipenkkiini? Hulluutta, mutta ah niin ihanaa sellaista! Tulppaaninsipulit ovat sekoittaneet ihmisten päitä jo vuosisatojen ajan, ja ovatpa jotkut menettäneet niiden vuoksi kokonaisia omaisuuksia. Tulppaanisipulien kauppa kävi 1600-luvun Hollannissa niin kuumana, että himoituimmista kukkasipuleista saatettiin maksaa jopa käsityöläisen 10 vuoden palkkaa vastaavia summia. Tulppaanimaniaa pidetäänkin kaikkien aikojen ensimmäisenä spekulatiivisena markkinakuplana. 

Kun puutarhakuvia katselee, niin ihan pikkusummilla eivät synny tänäkään päivänä ne huikeat tulppaanien väriloistoa uhkuvat puutarhat. Tänä keväänä useampikin puutarhaharrastaja on surrut talven tuhoja, tulppaanitkin ovat kärsineet lumettomasta pakkaskaudesta. Minulta katosi toissasyksynä istutettu musta Yön kuningatar. Viime syksynä istutetut sen sijaan selvisivät lumettomaan maahan iskeneestä kovasta pakkasesta. Ensimmäisenä kukkaan ehtivät hennon keltaiset lummetulppaanit, sitten syvän pinkki Double Early Eternal Flame ja nyt kukintaa aloittelevat valkoinen Double Early Ice Wonder ja viimeisimpänä violetti Fringed Gorilla. Hiukan värisilmääni häiritsee joukkoon eksynyt oranssi tulppaani, sen sipulit saavat siirtyä johonkin toiseen penkkiin. Ja tokihan tuohon sopisi sitten vaikka vähän lisää pinkkiä ja valkoista, papukaijatulppaaneita tai ripsureunaisia kerrottuja ihanuuksia.  

Kerrankin muuten välähti, kun olin syksyllä sipuleita istuttaessani älynnyt laittaa puuhista kuvan instaan ja merkinnyt siihen tulppaanien lajikkeet! Muutenhan istutukset menivät taas niin nopeasti ja ilman muistiinpanoja, että yhtäkin huitulaa epäilin jo rikkaruohoksi, kunnes muistin istuttaneeni ukkolaukkaa. Sen liloja palleroita odotellaan vielä jonkin aikaa. Kääpiömantelin kukinta on jo loppusuoralla, mutta sammalleimu puolestaan aloittelee, joten kohta on taas uusi kukkameri tuossa isossa penkissä. Voi rakkaus, mikä vuodenaika tämä kevät onkaan! 


Tulipa Double Early Ice Wonder

Tulipa Double Early Eternal Flame

Tulipa Fringed Gorilla

9 kommenttia:

 1. Voi miten ihania! Minäkin pidän kovasti tulppaaneista ja olen iloinen että puutarhassani niitä tuli nyt viime vuotista enemmän, ei kylläkään noin paljon kuin sinulla. Ensi syksynä myös lisää sipuleita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, taidat sinäkin olla koukussa tulppaaneihin ;) Ihania ovat ja valinnanvaraa lajikkeissa on ihan loputtomasti!

   Poista
 2. Niin ihania ja kateellisena katselen muiden pihoja joissa tulppaanit tällä hetkellä esiintyvät loistossaan. Meille ennen tuli, mutta miksi niitä ei enää tule. Voiko niitä siemeniä heitellä vaan, en jaksa jos tarvitsee jotain erityistä tehdä. Ollaan miehen kanssa kyllä niin pihalla näistä, oltiin lenkillä ja mies luuli naapurin tulppaaneita puukoristeisiksi tulppaaneiksi, repesin! Mutta onhan ne niin uljaan näköisiä ja jotenkin epäilyttävän täydellisiä.

  Kivaa viikonloppua Marika <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhemmiten tulppaanit lakkaavat kukkimasta, pitää istuttaa uusia. Tulppaanien kasvattaminen on helppoa :) Ostat vaan syksyllä kukkasipuleita kaupasta, teet maahan reikiä ja laitat sipulit reikiin. Multaa päälle ja odotat kevättä :) Aurinkoista viikonloppua, Tiia!

   Poista
 3. Niin kauniita kuvia. <3 Kevät on ihanaa aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina <3 On tämä ihanaa, kasvun ihmeitä kaikkialla!

   Poista
 4. Kauniita tulppaaneja <3 Mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
 5. Ihania kuvia! Viime syksynä en laittanut yhtään uutta sipulia ja jännityksellä odotin mitä nyt keväällä nousisi. Pari kevättä jaksavat kukkia ja sitten häviävät - ilo oli suuri, kun aika monikin nousi vielä penkeistä :) Mutta tänä syksynä pitää piilottaa taas lisää sipuleita.
  Aurinkoa päivääsi!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!