torstai 15. syyskuuta 2016

Matkalla Suomessa: Kuivataipaleen kanava

Lupailin taannoin juhannusjutussa kertoa lisää Kuivataipaleen kanavasta ja tässä tarjoilen nyt teille palasen kauneinta Sisä-Savoa. Kuivataipaleen museokanava sijaitsee Suonenjoella, Jalkalan kylässä. Se yhdistää toisiinsa Kymijoen vesistön ja Vuoksen vesistön. Kuivataipale onkin tehtävässään ainutlaatuinen, sillä Suomesta ei löydy toista kaksi vesistöä yhdistävää kanavaa. Kanava on tänä päivänä pienveneiden käytössä, mutta aikanaan sillä on ollut merkittävä rooli savolaiselle teollisuudelle. Tutustutaanpa kanavaan hieman tarkemmin.Kuivataipaleen kannaksen läpi on kaivettu ensimmäinen vesireitti 1860-luvulla, jolloin Suomi alkoi teollistua vauhdilla ja tarvittiin uusia kuljetusreittejä. Tämän 300 metrisen kanavan Paasveden ja Kuvansin välille rakensi Sorsakoskella toiminut Hackman-yhtiö puunuittoa varten. Kanavaan rakennettiin sulut Hackmanin toimesta vuonna 1890-91, jonka jälkeen Sorsakosken tehtaan tuotteet kulkivat laivoilla kanavan kautta Suonenjoelle, jonne oli valmistunut rautatie muutamaa vuotta aiemmin. Kanava jäi pois käytöstä 1960-luvulla, ja hiljaiseloa jatkui 1990-luvun puoliväliin asti, jolloin Museovirasto kunnosti kanavan pienveneliikenteelle. Sulkukammiolla on pituutta 19 metriä ja leveyttä 5 metriä. Kanavan tervantuoksuiset, käsikäyttöiset sulut ovatkin veneilijälle omanlaisensa elämys. Kanavan rantamilta löytyy punainen museotupa, jossa voi perehtyä paikan historiaan. Kuivataipaleelta löytyy myös tulipaikka ja ilmeisesti geokätkökin, tätä en ole asiaan perehtymättömänä kylläkään voinut todentaa. Tänä päivänä kanavaan tutustujat taitavat tulla paikalle useammin autolla kuin veneellä. Matkaa Suonenjoen keskustasta Kuivataipaleelle on maanteitse noin 18 km. 

Kanava alittaa maantiesillan ennen sulkuja.


Sulkupuomit tuoksuvat herkullisesti tervalle. 
Punamultainen hirsirakennus kätkee sisäänsä tietopaketin kanavan historiasta.


Höyrylaiva-aikataulu löytyi museosta.


Käväisimme Kuivataipaleella veneellä Suonenjoen suunnasta. Tässä vielä hiukan kesäisiä järvimaisemia Savon sydämestä. Ruska lienee juuri nyt ihasteltavana Paasveden ja Kuvansin rannoilla. Ihana muistella kesää, kun syksy puskee päälle! 

Näkymää Kuvansin suuntaan.

4 kommenttia:

 1. Oletpa päässyt upeissa maisemissa käymään.
  Kaunista torstaita!

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. On varmasti monta tarinaa tuolla kanavalla kerrottavana :) Niin itsestäänselvänä pidetään helposti tieverkostoa, mutta 150 vuotta sitten on ollut ihan toisenlainen maailma siinäkin suhteessa.

   Poista

Kiitos kommentistasi!