sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Siivousraivari | Uusi järjestys lastenhuoneeseen

Perheen pikkumiehen huone on viime aikoina muistuttanut sotatoimialuetta, niin täynnä lattia on ollut Star Wars - legoukkeleita ym. tilpehööriä. Mihinkään ei TIETENKÄÄN ole saanut koskea, kun aina on "leikki kesken"/"mä siivoon ihan kohta". Tänään sitten kyllästyin odottamaan ihmettä tapahtuvaksi ja pyyhkäisin ensin lattian tyhjäksi ja samoilla vauhdeilla tyhjensin myös ison hyllykön ja kippasin petivaatteet pihalle tuulettumaan patjaa myöten. Sitten perusteellista kuurausta ja jynssäystä lattiasta kattoon ja kas, huonekalutkin asettuivat siinä mylläkässä uusille paikoille. 

Huone on siinä mielessä simppeli, että huonekaluja on tasan kolme: sänky, 8-lokeroinen Ikean hyllykkö sekä yöpöydän/vaatetelineen virkaa toimittava tuoli. Koulupöytää emme ole koululaiselle hankkineet, koska läksyjen tekoon tuntuu olevan mieluisampi paikka aulan pehmoinen matto tai keittiön pöytä. Ehtiihän tuon sitten, kun läksyihin oikeasti alkaa mennä aikaa. Näin lattialla on reilusti tilaa viritellä leikkejä. Sänky kääntyi 90 astetta pitkältä seinältä ikkunaseinälle ja hylly siirtyi oviseinältä sängyn viereen. Sänkyyn tuli nyt vähän majafiilistä, kun hylly peittää näkyvyyden huoneen ovelta sänkyyn. Huopatassut huonekalujen alla helpottavat siirtelyä ihan merkittävästi, joten jos homma ei toimi, niin takaisin vanhaan on helppo palata - tai vaikkapa kiepauttaa hylly kyljelleen seinän viereen. 

Kaikki tapahtui niin äkkiä, että eipä käynyt mielessäkään ottaa before-kuvia. Tämä Irislights-kuva löytyi arkistoista. 


Ja nyt siis sängynpääty samassa nurkassa, mutta jalkopää osoittaa eri suuntaan. Leluja ja kirjoja karsittiin jonkin verran, kun kerran tavarat purettiin hyllystä. Nyt on uusi järjestys - tai hyllyn säännöt, kuten poika itse kirjoitti - ja tavarat edes pienen hetken ojennuksessa. Kaapillinen leluja ja pelejä tosin odottaa vielä seuraavaa siivouspuuskaa. Ja yksi seinä jäi sopivasti tyhjäksi treenailla vaikka lentopallon hihalyöntiä. Jalkapallotreenien jäljiltä juuri ripustelin verhot takaisin tankoon... 






Pikkukoululainen pujahti tyytyväisenä "uuteen" huoneeseensa nukkumaan. Kauniita unia! 

tiistai 23. helmikuuta 2016

Kohta grillataan!

* Yhteistyössä Tammer-Tukku

Minä olen parantumaton kevätihminen. Aurinko alkaa lämmittää, silloin kun se suvaitsee paistaa. Lumi sulaa (vaikka vastahan sitä kunnolla saatiin). Linnut sirkuttavat. Luonto alkaa heräillä talviunilta. Sisustuksessa alan kaivata raikkaita värejä ja mustat vaatteet alkavat tuntua tunkkaisilta. Grillikaudenkin voi hyvin aloittaa vaikka maaliskuussa.

Kävin viime viikolla kevätfiilistelemässä Tammer-Tukun tilaisuudessa ja kyllä nyt alkoi kovasti kutkutella lähestyvä kevät ja kesä! Aivan erityisesti kevään uutuuksista minuun vetosivat grillit. Kaasugrilli on kaupunkioloissa kätevä, enkä ole koskaan haaveillut hiiligrillistä. Kunnes näin tämän mustanpuhuvan, muodoiltaan suloisen grillikaunokaisen. Mustang Kamadon keraaminen sisäosa varaa lämpöä pitkään ja pitää lämpötilan tasaisena, joten tämä grilli sopii hyvin myös ruuan hauduttamiseen. Kuvun ilmaventtiilin saa myös suljettua kokonaan, jolloin grillissä voi savustaa vaikkapa kalaa tai ottaa pihveihin nyt niin trendikkään savun aromin. Miinuspuolena tässä kaunokaisessa on hinta, se nimittäin kipuaa 1000 euron tietämille.





Edullisempi, mutta sekin todella toimiva ja hyvin suunniteltu hiiligrilli on Mustang Avalon. Mielikuviini hiiligrillauksesta on aina liittynyt kolmejalkaisesti huojuva pallogrilli, joka käristää ruuan pinnalta mustaksi ja jättää sisältä raa'aksi, koska hiilet ovat aina väärän lämpöisiä. Niinpä pidin kovasti tämän grillin helppokäyttöisyydestä. Kampea pyörittämällä hiilitaso nousee lähemmäs ritilää eli lämpötilan säätäminen on helppoa eikä grilliherkuista notkuvaa ritilää tarvitse siirrellä. Aputasot kääntyvät alas, joten säilytys vie hiukan vähemmän tilaa. Grillauskokemus on viimeistelty grillin kylkeen kiinnitetyllä "yleisavaimella", aika useinhan grillaaminen vaatii kokkausjuomaa. Tälle grillille hintalappu asettuu reiluun 200 euroon, joten oikein varteenotettava vaihtoehto kaasugrillin kaveriksi.




Jotenkin jo tunnen nenässäni, kuinka kesäillassa ruusujen tuoksuun sekoittuu terassilta leijaileva vieno savu, kun hehkuvien grillihiilien yläpuolella tirisevät täydelliset pihvit... Kesäidyllin täydentävät raikkaat raidat ja eläväntuntuiset fotoprintit. Tässä vielä muutama muu kesäinen uutuus virittelemään ajatuksia kohti valoa.









perjantai 19. helmikuuta 2016

Helppo ja herkullinen jälkiruoka viikonlopuksi | Kerrosjälkiruoka

Helppoja ja herkullisia jälkiruokareseptejä ei ole koskaan liikaa, joten tässä vinkki viikonlopuksi. Marjat ja vaniljakastike ovat aina toimiva yhdistelmä, ja kun niihin lisätään vielä keksimuruja niin tämähän on kuin osiin purettu marjapiirakka. 




Kerrosjälkiruoka


Pohjalle: Kuningatarkiisseli

Keitä mustikoista ja vadelmista paksu kiisseli. Itse keitän kiisselit ja marjakeitot aina perunajauhopaketin ohjeella. Tähän oikein marjaisaan kiisseliin laitoin tuplasti enemmän marjoja ohjeeseen verrattuna. 


Keskelle: Paksu vaniljakastike

Vaniljakastikkeen voit keittää itse tai käyttää valmista vaniljakastiketta, kunhan kastike on kermaisen paksua eikä laihaa litkua. Tässä yksi ihana vaniljakastike aidosta vaniljasta tehtynä. 

puolikas vaniljatanko
4 dl maitoa
3 keltuaista
4 rkl sokeria (vielä voimakkaamman vaniljan maun saat, jos käytät vaniljasokeria)

Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet veitsenkärjellä kattilaan. Lisää kattilaan maito, keltuaiset, vaniljatanko ja sokeri, ja kuumenna sekoittaen koko ajan vispilällä kunnes kastike sakenee. Älä keitä. Kun kastike on valmis, ota vaniljatanko talteen. Itse tehty vaniljakastike on herkullista, kannattaa kokeilla (vaikka se kaupan valmiskastike onkin helppo vierasvara pitää jääkaapissa). 


Pinnalle: Piparimuruja tai muita keksimuruja 

Keksit menevät siististi muruiksi, kun kaulitset ne pakastepussissa. 


Kokoa jälkiruoka laseihin tai jälkiruokamaljoihin. Annokset voi valmistaa jo etukäteen jääkaappiin odottamaan, lisäät vain keksimurut juuri ennen tarjoilua, jotta ne säilyttävät rapeutensa.  

Herkullista viikonloppua ja ihanaa lomaa etelän talvilomailijoille! 



lauantai 13. helmikuuta 2016

Detox ohi - Miten meni noin niinku omasta mielestä?

Kuukauden mittainen detox-kurssi on nyt taaksejäänyttä elämää. Nyt on hyvä hetki katsoa taaksepäin, miten kuukausi sujui ja mitä jäi käteen. Pitkä lista vältettäviä ruoka-aineita pakotti pohtimaan omia ruokailutottumuksia perusteellisesti ja samalla myös hakemaan uusia vaihtoehtoja päivän aterioille. En olekaan aikoihin kokeillut niin paljon uusia reseptejä kuin tammikuussa, ja joitakin uusia raaka-aineita on kotiutunut keittiööni. Paino putosi ensimmäisten kahden viikon aikana 3 kg, sen jälkeen detoxaaminen alkoi maistua heinältä ja ruokavalio lipsui lähemmäs normaalia. Toki tuossa pudotuksessa suurin osa on nestettä, mutta joka tapauksessa olo on parempi kuin joulun aikaan. Kilot eivät myöskään ole tulleet takaisin, vaikka syömiset ovat lipsuneet välillä oikein pahastikin. 

Tässä detox-ruokavalion runko ja muutama havainto, miten sitä tuli noudatettua ja mistä voisi tulla pysyvämminkin tapa: 

1. Aamulla ensimmäiseksi: Lasillinen vettä, johon on sekoitettu puolikkaan sitruunan mehu. 
  • Olen juonut sitruunavettä melkein joka aamu. Lisään joukkoon vielä mustaherukan makuista MSM-jauhetta. Sitruunavesi on jokseenkin virkistävä tapa aloittaa aamu, kun makunystyrät räjähtävät kirpeydestä hereille. Sitruunavettä tulee siemailtua samalla, kun keittelen puuroa tai teen munakasta. Tätä jatkan. 
2. Aamiainen: Puuro tai munakas, tee. 
  • En ole koskaan elämässäni syönyt niin paljon kaurapuuroa kuin tänä vuonna. Koko kuurin kenties paras oivallus oli kaurapuuron keittäminen kaurajuomaan. Ei enää raudanmakuista kaurapuuroa! Kokeilin myös raejuuston lisäämistä puuron sekaan (se siitä maitotuotteiden välttelystä), ja hämmästyttävää kyllä se toimii. Lisäksi vielä marjoja ja pähkinöitä tai siemeniä ja herkullinen ja täyttävä aamupala on valmis. Mikä tärkeintä, nälkä pysyy loitolla pitkälle aamupäivään. Tällä jatketaan ehdottomasti. 
  • Monena aamuna tein munakkaan tai paistoin kananmunia. Erilaisista kokeiluista huomasin, että minulle ei sovi kananmunan ja lihan yhdistelmä samalla aterialla. Siitä tulee todella tukkoinen olo. Sen sijaan iso kasa kevyesti freesattuja kasviksia sopii mainiosti munakkaan seuraksi, esim. pinaatti, lehtikaali ja paprika. Kananmunat ovat silloin tällöin kivaa vaihtelua, mutta sen verran kuuntelen omaa olotilaani, että päivittäinen munakkaan syönti tai kolme keitettyä kananmunaa aamutuimaan ei ole minun juttuni.  


3. Välipala aamu- ja iltapäivällä: Hedelmä, kasviksia tai smoothie
  • Kasvikset eivät oikein löytäneet tietään lautaselleni välipala-aikaan. Kokeilin vihersmoothieta pariin otteeseen, meistä ei tullut kavereita. Ostin jopa vihersmoothiejauhetta. Tähän liittyy episodi, jossa lempparilasi täynnä pahanhajuista vihermössöä putoaa kivilattialle ja nälkäinen ja pahantuulinen detoxaaja siivoaa sitä vihreää, lasinsirpaleista sotkua lattian lisäksi myös kaapinovista ja seinästä. Ei jatkoon. 
  • Sesonkiin sopivasti appelsiineja on tullut syötyä runsaasti, ja käsi kävi ahkerasti pähkinäpussissa. Cashew-pähkinöitä en näköjään voi ostaa kaappiin, koska voisin napsia niitä ihan jatkuvasti. Pähkinät ovat kyllä terveellisiä, mutta rasvaa niissä on sen verran reippaasti, että nautittu määrä kannattaa ainakin painonpudottajan pitää maltillisena. 
  • Välipalarytmin varmistamiseksi aloin tehdä aamulla kannullisen smoothieta, josta riitti välipalajuomaa sekä aamu- että iltapäiväksi. Hedelmien ja marjojen käyttöni on lisääntynyt todella reilusti ja samalla välinapostelusta on karsiutunut pois turha höttö. Smoothiella jatketaan ja laajennetaan kokeiluja. Ehkä sinne sekaan voisi laittaa joskus jopa pinaattia. 
  • Chian siemenet ja raakakaakao jäävät pysyvämminkin ruokavalioon, sillä hyville välipalavaihtoehdoille on aina tarvetta. 


4. Lounas & päivällinen: Salaatti/höyrytetyt kasvikset + kanaa/kalaa tai kasvissosekeittoja
  • Päivän pääaterioista olen ottanut ehkä vähiten paineita. Perusrunko ei ole ollut ihan mahdottoman huonossa kunnossa, joten ruokavalion detox-kelpoistaminen sujui melko pienillä viilauksilla. 
  • Salaatit eivät ole talviaikaan juuri houkutelleet, varsinkaan kipakoimpien pakkasten aikaan. Sosekeittoja pitäisi ehdottomasti tehdä useammin, mutta kasviskeitoissa on toki muitakin vaihtoehtoja. Linsseista ja pavuista syntyy mahtavia, mausteisia keittoja, niitä tulen kokkailemaan jatkossakin. 
  • Maitotuotteet olivat detoxin aikana pannassa, joten korvasin ruokakerman aika pitkälti kaurajuomalla tai kaurakermalla. 
  • Punaisen lihan välttely osoittautui yllättävän hankalaksi, enkä ensimmäisen kahden viikon jälkeen kyllä sitä enää vältellytkään. Meillä syödään jatkossakin poroa, possua ja paistijauhelihaa, mutta kasvisten käyttöön aterian lisukkeena kiinnitän jatkossa enemmän huomiota. Ja hei, annoin tofulle mahdollisuuden, mutta tofu ei halunnut sitä mahdollisuutta käyttää ainakaan vielä. Ehkä se oli vain vääränlaista tofua. 



5. Iltapala: AB-luonnonjogurtti, marjoja
  • Tässä on nyt sitten se minun kompastuskiveni ja seuraava ruokahaasteeni. Kolme asiaa, jotka altistavat minut huonoille ruokavalinnoille: Väsymys, jano ja ketutus. Päivärytmini on aamuvireinen, joten illalla haluaisin lähinnä rauhoittua ja mennä ajoissa nukkumaan, mutta sehän ei lapsiperheessä ole aina ihan niin yksinkertaista. Siispä illalla tulee tankattua ihan liikaa ja juuri kaikkea, mitä ei pitäisi. 
  • Juon päivän aikana liian vähän ja se kostautuu illalla. Detoxin aikana piti juoda 3 litraa nestettä päivässä, en usko päässeeni siihen yhtenäkään päivänä. Detox-teetä meni mukikaupalla, eikä kahvia ole ollut ikävä. Yhden kupillisen join miehen synttärikakun kera, mutta pahalta maistui. Veden juonnissa on vielä jatkohaastetta aika lailla.  

Detox-kuukausi opetti minulle paljon. Monen ison asian muuttaminen yhtä aikaa ei ole helppoa, se piti kantapään kautta kokeilla. Olen silti tyytyväinen jokaisesta hyvästä valinnasta, vaikka ns. täydellinen suoritus jäikin kauas. Kasvispainotteinen ruokavalio sopii elimistölleni hyvin. Sokeri, valkoinen vehnä ja hiiva ovat ne pahikset, jotka saavat oloni turvonneeksi ja hankalaksi. Pelkästään niiden karsiminen pois ruokavaliosta tekee minun olotilalleni hyvää. Eron huomaa, kun on pari viikkoa ollut syömättä pullan pullaa ja sitten tempaisee laskiaispullan. Kokemus oli siis hyödyllinen ja auttaa minua eteenpäin ruokahaasteideni ratkomisessa. Suosittelen kokeilemaan ruokavalion puhdistamista, voit oppia itsestäsi jotain uutta! 

Ihanaa viikonloppua! 






tiistai 9. helmikuuta 2016

Kosmetiikkatestausta | Eucerin Hyaluron Filler

Sain muutama viikko sitten Eucerinilta* testattavaksi Hyaluron Filler CC-voiteen ja seerumin. Olen aiemmin käyttänyt Eucerinin herkän ihon suihkusaippuaa ja kosteusvoidetta, jotka sopivat minun iholleni erinomaisesti. Odotukset tutun tuotemerkin kosmetiikkatuotteiden suhteen oli siis valmiiksi viritetty korkealle. Niinpä ryhdyin innolla testaamaan tuotteita. En postaile kosmetiikasta kovin usein, sillä minulla on siihen aika rationaalinen suhde. Haluan löytää juuri sen oikean tuotteen ja sen jälkeen käytän sitä niin pitkään, että joko sen valmistus lopetetaan tai se jostain syystä ei enää toimi ihollani. Yksi ongelmallisimmista tuotteista minulle on aina ollut meikkivoide ja siinä niitä toiveikkaita kokeiluja onkin sitten ollut useita. Onhan siinä tuotteelle haastetta, kun pitäisi olla samaan aikaan kevyt ja peittävä sekä toimia vielä hyvin yhteen kosteusvoiteen kanssa. Puhumattakaan siitä, että ihon pitäisi pysyä kauniin kuulaana ja raikkaana aamusta iltaan, ihan sama millaista menoa se päivä on. 





Olen tottunut käyttämään BB- ja CC-voiteiden alla kosteusvoidetta normaalisti, joten kokeilin ensin komboa kosteusvoide + seerumi + CC. Ei toiminut, CC-voide lähti heti levittäessä rullaamaan. Seuraavalla kerralla testasinkin pelkkää seerumi + CC -yhdistelmää. Sävy tuntui levittämisen jälkeen kovin vaalealta, mutta se tasoittui todella kauniisti, ja pinta on niin matta, että puuterille ei ole tarvetta. Lopputulos oli peittävyydestään huolimatta luonnollinen. Illalla meikkiä tarkastellessa se oli edelleen varsin siisti, vaikka sillä oli käyty hot pilates-tunnillakin. Ainoastaan poskipäiden couperosa alkoi tulla läpi, joten pientä välikorjailua peitevoiteella tarvittiin. Kokeilin vielä uudestaan kosteusvoiteen ja CC:n yhdistelmää ja se ei vain minun ihollani toimi, CC-voide lähti rullautumaan murusina pois. Vaikka CC tuntuu levittäessä aika tuhdilta tavaralta, eikä kosteutta tunnu tulevan tarpeeksi, niin voide sulaa iholle vähitellen muodostaen kauniin ja tasaisen meikin. Tässä on kyllä hätähousulla ollut vähän opeteltavaa, kun voiteen temperamentti on ihan eri kuin meikkaajan :) 

Olen myös jatkanut hyaluroniseerumin käyttöä ja tämähän se varsinainen ihmeaine on! Seerumin levittämisen jälkeen kasvoilla tuntuu pientä kiristystä ja kihelmöintiä. Minulle on hyvää vauhtia kehittymässä nenän- ja suupieliin bulldoggijuonteet ja niihin hyaluronihappo tuntuu hiukan auttavan. Samaan aikaan olen havainnut muuten myös ruokavalion vaikutuksen ihoon. Iho on kirkastunut ja punoitukset ovat vähentyneet, kun joutava hiilarimössö on poissa lautaselta. Muistetaan siis sekä sisäinen että ulkoinen ihonhoito!  

Yhteenveto: Seerumin testaus jatkuu, ensivaikutelma on hyvä. Seerumia voi käyttää päivittäin tai kuuriluonteisesti, itse aion pitää sen nyt päivittäisessä käytössä nähdäkseni, kuinka bulldogille käy. CC-voide yllätti positiivisesti kestävyydellään, tosin maltti on valttia meikatessa, kun lopputuloksen näkee vasta hetken päästä. Voiteen sulautuminen ihoon nimittäin kestää yllättävän pitkään. Eli ensin CC, sitten silmät ja sitten palataan taas korjailemaan tarpeen mukaan. En ehkä kiireisimpiin lähtöihin tätä tuotetta valitsisi, mutta oivallinen vaihtoehto silloin, kun haluaa kestävän ja luonnollisen meikin. Postauksen lopusta löydät halutessasi lisää infoa hyaluronihaposta. 

*Yhteistyössä Eucerin


Tuoteinfo:

Eucerin Hyaluron Filler -tuotteet sisältävät ihotautilääkäreiden käyttämää hyaluronihappoa, jota käytetään myös kauneuskirurgisissa täyteainepistoksissa. Ihoon imeydyttyään hyaluronihappo aktivoituu ja muodostaa yhdessä veden kanssa geelin, joka täyttää ihon juonteita. Hyaluron Filler - tuotteiden toinen tehoaine, glysiinisaponiini, aktivoi ihon omaa hyaluronin tuotantoa. Yhdessä nämä aineet tehostavat ihon kosteudensitomiskykyä ja edesauttavat kimmoisuuden palautumista. Eucerin Hyaluron Filler - tuotteet ovat myynnissä apteekeissa. Lisäinfoa osoitteesta www.eucerin.fi, josta löytyy mielenkiintoista asiaa mm. erityisherkän ihon hoidosta. 

keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Kaalipata poronkäristyksestä

Kaali on edullinen kotikokin perusraaka-aine. Täytyy tunnustaa, että kaali ei suinkaan ole aina kuulunut suuriin suosikkeihini ja niinpä tämä on nyt ihan ensimmäinen kerta, kun tein kaalipataa. Kaalin ja jauhelihan liitto ilmenee kotiruuassa useimmiten kolmessa perusmuodossa: kaalipata, kaalilaatikko ja kaalikääryleet. Alun perin tarkoitukseni oli tehdä kaalilaatikkoa, mutta ohjeiden googlailu tuotti niin monta versiota, että päädyin sitten nakkaamaan kaiken isoon, korkeareunaiseen kasariin ja tekemään kaalipataa. Tämä oli siinä mielessä hyvä ratkaisu, että kasarissa haudutellessa makua on helpompi tarkistaa matkan varrella. Jauhelihan korvasin poronkäristyksellä, mikä osoittautui varsin oivalliseksi ratkaisuksi. 

Ja näin se osapuilleen syntyi (valitettavasti mitat eivät nyt ole kovin tarkkoja, kannustan maustamaan oman maun mukaan): 

Kaali-poropata 

1 sipuli
400 g poron paistikäristystä (tai naudan paistijauhelihaa)
600 g keräkaalia suikaloituna
1,5 dl punaista riisiä tai täysjyväriisiä
maustamiseen meiramia, maustepippuria, soijakastiketta
pari rkl siirappia
vettä


Silppua sipuli pieneksi silpuksi. Vuole poro kapeiksi, noin puolen sentin levyisiksi suikaleiksi. Suikaloi kaali kapeiksi suikaleiksi. Kuullota sipuli pannulla tilkassa oliiviöljyä, lisää poro ja käristä. Kun poro on kypsää, lisää kaali, riisi ja noin 5 dl vettä. Lisää joukkoon siirappi, pari teelusikallista meiramia ja hiukan jauhettua maustepippuria. Anna hautua kannen alla matalalla lämmöllä, kunnes kaali pehmenee ja riisi kypsyy. Huom. punaisen riisin kypsymisaika on noin 25 minuuttia, joten jos käytät nopeammin kypsyvää riisiä, lisää riisi ja neste vasta kun kaali on jo hiukan pehmennyt. 

Sekoittele kypsymisen aikana silloin tällöin. Lisää tarvittaessa vettä. Kun kaali on kunnolla pehmennyt, tarkista maku ja lisää tarpeen mukaan soijakastiketta tai suolaa. Kaalin maku muuttuu kypsentäessä todella paljon, joten maun hienosäädön voi tehdä vasta lopussa. Tarjoa puolukkahillon tai -survoksen kanssa.