lauantai 30. tammikuuta 2016

Näkymiä viikon varrelta

Tällä viikolla on jotenkin tuota ajattelemisen aihetta ollut tavallista enemmän. Pieninä, hetkellisinä välähdyksinä näkyy jonkin uuden alku, vaikka maisema onkin vielä sumuinen ja maaperä hetteikköinen. Luulenpa, etten koskaan aikaisemmin elämässäni ole ollut niin valmis oikeasti tekemään elämäntaparemonttia kuin juuri nyt. Tällainen mielentila tuntuu aika kivalta! 

Ensimmäisenä noteerauksena some-sapuska. Olen joskus varmaan maininnutkin, että kylälle on tullut kalakauppa. Siellä on aina kiva käydä, kauppias on viimeisen päälle supliikkimies ja osaa todella ammattinsa.  Sattui perjantaiaamuna silmiini Kalatalon Facebook-päivitys juuri saapuneista susheista. Kyselin viestin kommenteissa, vieläkö niitä mahtaa lounasaikaan saada niin saman tien tuli vastaus, että minulle on varattu sushisetti. Jee! Käväisin sen sitten lounasaikaan hakemassa ja samalla  reissulla tuli keskusteltua printtimedian kutistuvasta asemasta mainoskanavana sekä ostettua sushien lisäksi huikean hyvää savulohta.  Huippulaatuinen, laaja kalatarjonta yhdistyneenä Facebookin taitavaan käyttöön markkinoinnissa ja mahtavaan asiakaskokemukseen - tästä on helppo tykätä. Ja tälle ei muuten pärjätä marketin muoviin käärityllä kirjolohella. 

Tämä aamiainen piti nälkää todella pitkään. Munakas sai lisukkeekseen
erinomaista savulohta, pinaattia ja tomaattia. Savulohen pinnassa on herkullinen mausteseos.

Sushilounaasta tulee aina hyvä olo ja hyvä mieli. Oli muuten tuoretta lohta! 



Toisena viikon listalla Hyvän olon hormonidieetti. Sain Tammelta luettavaksi Kaisa Jaakkolan uutuuskirjan, johon olen tässä muutamana iltana tutustunut. Erittäin mielenkiintoista luettavaa kaikille omasta hyvinvoinnistaan kiinnostuneille! Kyseessä on varsin tuhti tietopaketti ja asiaa tulee niin paljon, ettei sitä ihan muutamassa päivässä omaksuta. Kuitenkin pidän siitä, että hyvinvointia kaivellaan reippaasti pintaa syvemmältä, ja haetaan todellisia syitä kehon eri ilmiöille. Tämän kirjan tulen varmasti lukemaan koirankorville. Enemmän Kaisasta ja hormonidieetistä tulevissa postauksissa. 



Kolmanneksi vähän detox-pohdintaa. Rajoitteinen ruokavalio alkaa kolmannella viikolla näyttää rajoitteiden huonot puolet. Ei voi väittää, etteikö ruoka-asioissa olisi tavallista enemmän pohdittavaa, kun muun perheen ruokamieltymykset ovat aika kaukana tämän kuurin ihanteista. Kyllä, aloitan päivän ihan mielelläni sitruunamehulla ja lisäsin siihen vielä MSM-jauheen mukaan (ravintorikki, jonka pitäisi tehdä hyvää nivelille). Kyllä, smoothieta on tullut tehtyä useita erilaisia. Kyllä, monen monta hyvää valintaa olen tehnyt ruuan suhteen, mutta varsinkin iltaisin homma meinaa levitä käsistä ihan vanhaan malliin. Mitä se kertoo minulle? Ruokavalio ei ole tällä hetkellä sellaisessa tasapainossa, että se kantaisi minut läpi päivän energisenä ja pitäisi mieliteot loitolla. Lipsahteluista huolimatta alussa kadonneet kilot ovat pysyneet poissa, mikä on tällä hetkellä se suurin motivaation lähde ainakin yrittää pitää kiinni tolkullisesta syömisestä. Työsarkaa riittää siis ja monen monta muutoshaastetta on edessä tuleville kuukausille. Ja sehän tämän detoxin tarkoitus osittain olikin - herätellä niin kroppaa kuin mieltäkin erilaiseen tapaan nauttia ruuasta. 


Uuniperunaa, broilerinfileetä ja pinaattimuhennosta. Pinaatti on superruokaa,
sen tiesi jo Kippari-Kallekin.

Maustamatonta AB-jogurttia, hunajaa ja parapähkinää. Viis jogurttikohusta,
eiköhän se todennäköisemmin ole joku muu "pahe", joka hautaan vie. 
Erilaiset yrttihaudukkeet ovat tiiviisti käytössä. Angry birds-mukissa tai termarissa
höyryää usein Pukkan puhdistavaa teetä. Hyvin miedon makuisia ja pitävät poissa
pahanteosta  (eli vääränlaisista houkutuksista). 

Ja vielä viimeisenä ihmetyksen aiheena: sää. Eikö se kaunis talvinen pakkassää olisi voinut hiukan pidempään jatkua? Vesisade on liukastanut ja lopulta sulattanut kadut, lumet ovat lähes kadonneet ainakin täällä etelässä ja talvesta on tällä hetkellä jäljellä vain likaista loskaa. Sanattomaksi vetää tämä ankarampi versio brittiläisestä säästä. Tuli muuten jälleen pyörähdettyä Länsi-Pasilassa hyvinvointia hoitamassa sensomotoriikan keinoin. siellä osui kameraan tämä puutalo, joka on jäänne ajalta ennen betonikolosseja. Kontrasti on melkoinen vanhojen puutalojen ja Ison Pajan tv-tornin välillä. Joskus tekee hyvää kulkea tuntemattomia reittejä. Itse asiassa sitä pitäisi harrastaa useamminkin. 

Pasilassa on säilynyt muutama vanha puutalo. Hyvä niin. 

Ja tältä näyttää kotipihassa. Jos sää ei pian pakastu uudelleen,
alkavat hanget korkeat nietokset olla muisto vain. 

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin... Leppoisaa viikonloppua sinulle! 


keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Suklaa-chiavanukas | Sallittu herkku

Yksi positiivinen puoli tässä detoxaamisessa on se, että tulee tutustuttua uusiin ruoka-aineisiin. Chian siemenet ovat sitkeästi pysyneet poissa keittiöstäni, mutta nyt innostuin kokeilemaan niitäkin. Hiukan trendien perässähiihtäjähän tässä nyt suihkii menemään, chia on kuitenkin ollut in ja pop ja superfoodien kuningas jo vuosia. Parempi myöhään kuin ei silloinkaan. 

Moni tuttu herkku on kotoisin Väli-Amerikasta, kuten esim. kaakao. Muinaiset maya- ja azteekkikulttuurit ovat tunteneet chiansiementen hyvät vaikutukset, ja se onkin ollut jo vuosituhansia yksi tärkeä osa sikäläistä ruokavaliota. Chian terveysvaikutuksista on kirjoitettu paljon. Ravintosisällöltään se onkin melkoinen pakkaus kuituja, hyviä rasvoja ja proteiinia, höystettynä vielä vitamiineilla, hivenaineilla ja antioksidanteilla. Siemenet pystyvät imemään itseensä paljon nestettä ja liotettuna ne muodostavat geelin, joka toimii oivallisesti pitkäkestoisena nesteyttäjänä. Erinomainen startti siis vaikkapa pitkään turnauspäivään. 

Tämä herkku vei ainakin minulta kielen mennessään, ja varovaisen toiveikas olen, että ainakin toinen perheen palloilevista pojista tykästyi chiavanukkaaseen. Pitääkin seuraavaksi testailla avokadoversiota, jos näin löytyisi tapa saada lapset syömään avokadoa ;) 

Suklainen chiavanukas

1 dl chian siemeniä
5 dl kauramaitoa
6 rkl raakakaakaojauhetta
6 rkl agavesiirappia
2 banaania

Mittaa blenderiin kaikki muut ainekset paitsi chiansiemenet. Surauta sileäksi, kaada seos kulhoon ja lisää chia. Sekoita ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 4 h. Sokerin määrää voi toki pienentää, jos haluaa vältellä ylimääräistä makeutusta. 





maanantai 25. tammikuuta 2016

Suunnitelmallinen maanantai | Sitrussmoothie

Yksi asia kerrallaan. 

Viime viikolla tuli oikein reipas muistutus siitä, mitä seuraa kaikkien asioiden muuttamisesta samaan aikaan. Oli detox-kurssin toinen viikko. Ensimmäisestä viikosta jäi tosi hyvä fiilis, kun nesteet todella lähtivät liikkeelle ja olo oli pääsääntöisesti kevyt ja energinen. Ehkä sitten lähdin toiseen viikkoon hiukan "takki auki". Että kyllähän minä tämän osaan. Pikkujuttu, koko ruokavalio uusiksi ja viikon jälkeen homma hanskassa! 

No ei ollut. Alkuviikko vielä meni jotenkin, mutta sitten mentiinkin takapakkia oikein huolella. En tiedä oliko se energiavajeesta kärsivä kroppa vai ihan vain korvienväli, joka alkoi huudella kovaan ääneen 

PIZZAAAAAAA!!!!! 

Tuli sitten syötyä pizzaa, sipsejä ja lopulta sorruin myös mysliin, sellaiseen oikein sokeripommi muromysliin. Enpä ollut ihan hirveän ylpeä itsestäni eilen illalla. Ne suolat, rasvat ja sokerit varmaankin majoittuivat saman tien navan ympärille, väitetäänhän, että syyllisyyden kantaminen syömisestä saa rasvan varastoitumaan tavallistakin tehokkaammin. Hämmentävää tässä repsahduksessa oli se, että sokerihimo ei ollut se suurin ongelma, vaan ihan yksinkertaisesti kaipasin tuhdimpaa ruokaa. Eikä sitä energiaa tuntunut tosiaan olevan yhtään ylimääräistä, tuttu circuit-tunti tuntui harvinaisen raskaalta. 

No, uusi viikko ja paluu ruotuun. Hyvänä kimmokkeena toimi Tinskun aurinkoinen smoothieresepti (löydät sen täältä), joka innoitti hoitamaan välipala-asiat tälle päivälle kuntoon heti aamusta. Ja tässä piilee nyt se villakoiran ydin. Painon pudottaminen ruokavaliolla vaatii suunnitelmallisuutta. Heti kun suunnitelmaa ei ole, käsi hakeutuu jääkaapista todennäköisemmin huonoihin vaihtoehtoihin. Eli se vaiva pitää nähdä, että miettii ennakkoon, mitä syön missäkin vaiheessa päivää. Ei ihan helppo rasti, varsinkaan jos on liikkeellä koko päivän. Tästä päästäänkin siihen toiseen repsahdusten mahdollistajaan, nimittäin liian pitkät ateriavälit. Kaloripitoiset energiapommit pääsevät yllättämään paljon helpommin, jos verensokeri on alhaalla. 

Tinskun aurinkosmoothiessa oli avokadoa, mutta valitettavasti kotoa löytynyt avokado oli himpun liian kova laitettavaksi smoothieen, joten minun sitrussmoothiestani tuli tällainen: 

1/2 verigreippi
1 appelsiini
1 banaani
1/2 ananas
tilkka vettä

Tästä tuli sen verran reippaan kokoinen annos, että siitä riitti kahteen isoon lasilliseen aamu- ja iltapäivän välipaloiksi sekä vielä hillopurkillinen miehelle mukaan töihin iltapäivän evääksi. Raikasta ja herkullista, ja isolla lasillisella aurinkoenergiaa jaksaa taas seuraavaan ateriaan ilman uhkaavaa energiakuoppaa, joka houkuttaisi syömään jotain vähemmän terveellistä (meinasin kirjoittaa kiellettyä, mutta sehän kuulostaa kauhean negatiiviselta). 

Nyt ovat sitrushedelmät parhaimmillaan, joten mars kauppaan hakemaan näitä ihania, mehukkaita hedelmiä! Viime viikolla Cittari tarjosi appelsiineja viiden kilon säkissä alle 3 eurolla, siinä ei enää kilohinta päätä huimaa. 

Energistä viikkoa sinulle! 





torstai 21. tammikuuta 2016

Papukeitto

Yksi suurista ruokasuosikeistani on kidneypapu, mieluiten yhdistettynä chilin sopivasti polttavaan makuun. Kidneypavut ovat oivallinen proteiinin ja kuitujen lähde, joten ne pitävät nälkää pitkään. Olen aiemmissa resepteissä käyttänyt kidneypapuja tacopiirakkaan ja papupihveihin, mutta useimmiten kuitenkin pavut päätyvät chili con carneen. Eilen oli tarkoitus kokata linssikeittoa, mutta en ollut ottanut huomioon linssien vaatimaa liotusta, joten piti keksiä jotain muuta. Näin jälkikäteen en voi kuin ihmetellä, miten en ole tätä soppaa aikaisemmin keksinyt. Tulinen ja tomaattinen papukeitto vei kerrassaan kielen mennessään ja se vieläpä valmistuu todella helposti. 

Ainekset

1 tl kylmäpuristettua kookosöljyä
reilu tujaus juustokuminaa (olisikohan mennyt 1-2 tl) 
1 sipuli pieneksi kuutioituna
1 porkkana tulitikkuina
puolikas suippopaprika suikaloituna
1 tlk kidneypapuja chilikastikkeessa
1 tlk tomaattimurskaa (ei ole Muttin voittanutta) 
kuivattua tai tuoretta chiliä maun mukaan
vettä 
suolaa  

Tarjoiluun: tuoretta korianteria, ranskankermaa, nachoja

Valmistele kasvikset. Porkkanat kannattaa pilkkoa suht pieniksi, jotta kypsyminen ei vie kauan. Laita kattilaan lusikallinen kookosöljyä, sipuli ja juustokumina. Kuullottele hetki ja lisää porkkanat. Jatka kuullottamista pari minuuttia ja kippaa kattilaan pavut, tomaattimurska, paprika ja chili. Muista, että chilin maku voimistuu kypsentäessä. Lisää vettä, kunnes soppa tuntuu koostumukseltaan sopivalta. Itse pidän enemmän vähäliemisemmästä versiosta. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä, kunnes porkkanat ovat lähes kypsiä. Lisää tarvittaessa vettä, kiehauta ja viimeistele suolalla. 

Tarjoile sellaisenaan tai korianterisilpun kanssa. Tammikuiseen ruokavaliooni eivät sovi ranskankerma ja nachot, mutta ne kävisivät mainiosti tämän sopan lisukkeeksi. 


tiistai 19. tammikuuta 2016

Päänsärky ja pari detox-henkistä sapuskaa

Jo se myrkyn lykkäsi. Päätä on särkenyt koko päivän. Potentiaalisia syyllisiä löytyy tunnistusriviin useampi: 
  • Juon liian vähän vettä. 
  • Elimistö alkaa puhdistua myrkyistä. (Ovatko ne myrkyt muuttaneet nyt päähäni, koska en juo tarpeeksi vettä?)
  • Vieroitusoireita sokerista
  • Niskat tavallista enemmän jumissa. 
  • Olen sairastumassa flunssaan tai johonkin muuhun kulkutautiin.
Todennäköisesti kyseessä on kaikki edellämainituista (paitsi sitä flunssaa en nyt huoli, kiitos), höystettynä stressinpoikasella ja luomisen tuskalla.

Muutenkin tämä detox-ruokavalio alkaa näin toisen viikon kunniaksi tökkiä. Kauppareissulla alkoi kuola valua keksihyllyn kohdalla. Aamulla tuntuu täysin mahdottomalta alkaa pohtia, mitä tänään söisin aamupalaksi. On se ruisleipä vaan aika helppo vaihtoehto, mutta ei sitä kyllä ilman päällisiä nakerra. Ehkä kokeilen tehdä huomisaamuksi tuorepuuroa. Eihän se ole pahaa? Eihän? 

Kyllä tämä taas tästä. Yhden kuukaudenhan seisoo vaikka päällään. Kunhan sitä ei vain särje. 

Tässä muutama sapuska viime päiviltä, olkaapa hyvät. 

Kaurakaurapuuro

Kauramaitoon keitetty kauramaito parapähkinöillä höystettynä on tämän dieetin parasta antia, jää vakituisemminkin ohjelmistoon. Parapähkinä on helppo vuolla veitsellä lastuiksi. Lisäksi marjoja ja ihanan lämmin, pehmoinen, sopivasti rouskuva ja marjaisa aamupala on valmis. 


Kasvismunakas

Pari munaa kulhoon, tilkka vettä, ripaus suolaa ja pippuria. Vatkataan haarukalla. Ensin veget pannulle pehmenemään tilkassa öljyä (tällä kertaa paprikaa ja lehtikaalia), sitten veget reunoille ja munakasseos pannun keskelle. Sekoitellaan lempeästi, kunnes raakaa kananmunaa ei enää oikein valu lastan tekemiin reikiin. Sitten vain annetaan kypsyä loppuun ja kipataan kaksinkerroin ja lautaselle.



Lämmin peruna-rucolasalaatti

Edellisen päivän keitetyt perunat pääraaka-aineena, näin tuunaillaan niistä seuraavalle päivälle lisuke. Pannulle tilkka oliiviöljyä, pieneksi silputtu shalotti sekä kurkumaa tai curryjauhetta. Kurkumaa on muuten käytetty itämaisessa lääketieteessä jo vuosisatojen ajan, ja sillä uskotaan olevan erilaisia parantavia ja puhdistavia vaikutuksia. Sopii hyvin detox-mausteeksi.

Kuullotellaan mausteista aromit auki, perunat sekaan ja paistetaan juuri sen verran, että perunat lämpiävät. Nyt ei siis käristetä niin kuin spydäriä. Lopuksi joukkoon tarpeen mukaan suolaa sekä kourallinen rucolaa. Meni sinne vielä korianteriakin, koska se on hyvää kaiken kanssa. Tarjoa vaikkapa broilerin tai kalan lisukkeena.


Mansikkasmoothie

Blenderiin meni puolisen litraa pakastemansikoita, banaani, pari siivua hunajamelonia, puolikkaan sitruunan mehu, 1 rkl pellavapuolukkarouhetta, 1 rkl nokkosjauhetta, 2 rkl kauralesettä sekä pari desiä Oatlyn kaurajuomaa. Olipa muuten makoisa smoothie ja nokkosetkin siellä seassa ihan huomaamatta.



Ai niin, syötiinhän meillä lauantai-iltana tortilloita. Jätin sen vehnälätyn pois ja söin salaattia, broiskua, salsaa ja guacamolea (pienet syntimiinukset guacamolen ranskankermasta ja valmissalsasta). Vähän joskus joutuu motivoimaan itseään, ettei vaan surutta vedä naamaan, mitä mieleen juolahtaa. Tänään jos olisi ollut suklaata saatavilla, se olisi kadonnut valon nopeudella ääntä kohti. Lesson # 1: Pidä herkut pois kaapista. 

Nyt lähden keittelemään hyvän yön teetä. Suloisia unia, ihanaiset! 




maanantai 18. tammikuuta 2016

Detox-herkkuja | Uunikuhaa, kukkakaalipyreetä ja ruusukaalia

Olin viikko sitten kohtuullisen varma, että tässä vaiheessa detoxia olen joko nälkäänsä kiukutteleva pikkulapsi tai pahoihin tapoihinsa palannut plösö. En ole kumpaakaan. Päinvastoin, olo on jotenkin pirteä, joskin välillä hiukan päänsärkyinen. Ruoka on hyvää, se vain vaatii tavallista enemmän ennakkosuunnittelua. Viikonloppu meni hiukan ketuiksi, mutta ehkä se ei ole niin vaarallista. Kävi ilmi, että karkeista ja kekseistä pääsen sujuvasti ohi, mutta pizza alkaa jo olla tekemätön paikka. Tein lapsukaiselle pizzadilloja (eli tortillalättyjen väliin tomaattikastiketta, juustoraastetta ja kinkkua - kannattaa kokeilla, jos et ole millään kuurilla) ja erehdyin syömään niitä sitten itse "muutaman" palan. 

Maanantaihin sitten taas uudella tarmolla. Kasvikset taipuvat monenlaisiin aterioihin ja tällä viikolla koekeittiössä on harjoituskappaleena linssikeitto. Siitä lisää myöhemmin tällä viikolla. Viikonloppuna tuli todettua, että kasvispainotteisen ja kevyehkön ruokavalion ei tarvitse olla tylsää ja pahaa. Juurespyreet ovat siinä mielessä kivoja lisukkeita, että silloin ei välttämättä tarvita kastiketta. Kastikkeet ovat olleet yksi kompastuskivistä, niihin kun tulee yleensä käytettyä kermaa tai kermaviiliä ja nyt pitäisi mennä maidottomalla linjalla kuukauden päivät. Tässä sunnuntailounaan menu: 

Uunikuhaa ja ruusukaalia
  • Paista kuhafileet uunipellillä 175 asteisessa uunissa, mausteeksi riittää suola ja ripaus valkopippuria. Paistoaika riippuu fileiden koosta. 200 grammaiset fileet paistuivat sopiviksi noin 15-20 minuutissa. (Oli vähän kiirus, en tullut kelloa niin tarkkaan katsoneeksi.) 
  • Puolita ruusukaalit ja poista tarvittaessa päällimmäiset lehdet, jos ovat kovin nuhjuisia. Laita lautaselle oliiviöljyä ja vähän suolaa, pyöräytä kukkakaalit öljyssä. Laita kuhafileiden kanssa uunipellille kypsymään. 
Kukkakaalipyree

  • Paloittele kukkakaali ja keitä pehmeähköksi suolalla maustetussa vedessä. Vettähän ei kattilan pohjalle tarvitse kuin muutama sentti, kukkakaali kypsyy kannen alla höyryssä. Jätä kattilaan hiukan vettä, kaada ylimääräiset pois. Lisää kattilaan tilkka kauramaitoa ja soseuta sauvasekoittimella. Säädä pyree sopivan paksuiseksi kauramaidolla. Mausta suolalla. Jos haluat aivan silkkisen sileän pyreen, paseeraa se vielä siivilän läpi. 
Vielä koristeeksi hiukan basilikaa ja herkullinen, kevyt lounas on valmis. 


perjantai 15. tammikuuta 2016

Bataatti-kikhernepata

Pidän kasvisruuasta ja intialaisista mausteista. Tässä muhevassa padassa yhdistyvät molemmat, joten uusi arkiruokasuosikki on ehdolla vakituisemminkin perheen ruokalistalle. Enää tarvitsee saada muut perheenjäsenet tykästymään tähän... Tällaisten eväiden kanssa ei tarvitse nähdä nälkää, vaikka detoxin ohjeiden mukaisesti jatkankin sitkeästi. Käytin padan maustamiseen kaapista löytynyttä Nomun Indian-maustesekoitusta, jossa on chiliä, kardemummaa, juustokuminaa, laakerinlehtiä ja korianteria, lisäksi vielä tujaus kurkumaa. Maustamiseen sopisi hyvin myös currytahna, keltainen curryjauhe, garam masala tai muu oman maun mukainen maustesekoitus. 

Bataatti-kikhernepata


1 sipuli pieneksi silputtuna
2 tl intialaista maustesekoitusta
oliiviöljyä

Kuullota sipuli ja mausteet öljyssä isossa paistokasarissa. Mausteiden aromit tulevat paremmin esiin, kun mausteet lisätään heti alkuvaiheessa öljyyn lämpiämään.

1 bataatti kuutioituna
1 tlk kikherneitä valutettuna
3 valkosipulinkynttä murskattuna
2 cm inkivääriä raastettuna
Pinaattia (ei pakko, mutta sattui olemaan kaapissa)
Tomaattipyreetä pari ruokalusikallista
2-4 dl kaurajuomaa tai kookosmaitoa
1/2 limen mehu
suolaa
korianteria

Lisää pataan bataatti, kikherneet, valkosipuli ja inkivääri, kuullota hetki ennen kuin lisäät nesteen. Käytin kauramaitoa, joka antaa ruokaan pehmeyttä. Kookosmaito sopisi tähän täydellisesti. Lisää nestettä sen verran kun tarvitsee, alkuvaiheessa reippaammin ja lisää myöhemmin, jos pata alkaa kuivua liikaa kypsyessään. Lisää loppuvaiheessa halutessasi pinaattia, joka kypsyy todella nopeasti. Tomaattipyree antaa väriä ja makua, mutta ilmankin pärjää. Purista valmiiseen ruokaan puolikkaan limen mehu ja tarkista suola. Jos maku tuntuu liian karvaalta, sitä voi pyöristää hunajalla. 

Tarjoile basmatiriisin kanssa ja koristele tuoreella korianterilla. Mausteisen padan tulisuutta voi viilentää lusikallisella maustamatonta jogurttia. 




keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Keveitä eväitä | Detox dieetin kolme ensimmäistä päivää

Detox-elämää on nyt eletty kolme päivää. Tässä pientä yhteenvetoa viime päivien syömisistä ja tuntemuksista. 

1. päivä

Aamulla
vesi + puolikkaan sitruunan mehu
kahden munan munakas, lisänä pannulla fenkolia ja suippopaprikaa
piparminttuteetä
Välipalaksi appelsiini
Lounas
Höyrytettyä parsakaalia, uunilohta, avokadokastiketta
Välipala: Smoothie (cashewmaito, banaani, raakakaakaojauhe, ananas, hunaja)
Illalla
Jokunen kourallinen cashew-pähkinöitä, puolikas ananas, 2 dl maustamatonta AB-jogurttia
Bedtime - teetä

Päivärytmi oli jotenkin sekaisin, joten päivällinen jäi väliin. Veden juomiseen en tullut kiinnittäneeksi huomiota, sitä meni selvästi liian vähän. Orastava päänsärky voi siis johtua nestehukasta tai liian pitkiksi venyneistä ateriaväleistä. 

Unitee rauhoittaa mukavasti illalla. 


2. päivä

Aamulla 
vesi + puolikkaan sitruunan mehu
kahden munan munakas, ripaus tryffelisuolaa, höyrytettyä parsakaalia
vihreä tee
Välipala
appelsiini, kirsikkatomaatteja
Lounas
Maa-artisokkakeittoa, rucolaa ja cashewpähkinöitä
Päivällinen
Curryllä maustettua broilerinfileetä, uunijuureksia, kermaviilikastiketta
Iltapala
Perunarieska, oivariini, kirsikkatomaatteja
Bedtime - teetä

Tuntuu olevan hankalaa saada päivään soviteltua kuusi ateriaa. Tällä kertaa jäi iltapäivän välipala väliin. Leipä ei varsinaisesti kuulu detox-ruokavalioon, mutta hiivaton ja vehnätön rieska on juuri ja juuri sallitun rajoissa. Oivariini onkin sitten jo nounou-listan puolella. Leivän päälle pitää kehitellä joku levite. Maa-artisokka sai vatsan möyrimään. Kun googlailin sen ravintoarvoja, löysin amerikkalaisen "lempinimen" fartichoke... Todellakin. Vesipullo oli näkyvillä koko ajan, mutta määrä jäi silti liian pieneksi. Kolme litraa nestettä päivässä on näköjään aika paljon. Vaikka ei ihan kaikkien sääntöjen mukaan tämä detox nyt mene, niin olo on virkeä ja energinen.

Maa-artisokka, ah niin herkullinen, mutta vatsalle hieman hankala. 


3. päivä

Aamulla
vesi + puolikkaan sitruunan mehu (meinasin unohtaa)
perunarieska, puolikas avokado, kirsikkatomaatteja
vihreä tee
Välipala
Vihersmoothie
Lounas
Maa-artisokkakeitto
Välipala
Vihersmoothie
Päivällinen
Uunijuureksia, curryllä maustettua broilerinfileetä, kermaviilikastiketta
Iltapala
AB-jogurttia, puolukkaa, makeutukseen hiukan agavesiirappia

Joulupöhö alkaa poistua, vaaka näyttää 1,5 kg vähemmän kuin maanantaina. Nälkää ei silti ole tarvinnut nähdä, ruoka on hyvää ja täyttävää. (Paitsi se maa-artisokka, joka on kyllä hyvää, mutta vatsa ei tykkää.) Päätä yrittää särkeä. Olisiko tämä nyt sitä kuona-aineiden liikkeelle lähtöä? Vedenjuonti tökkii. Pitänee juoda aamulla isompi lasillinen sitruunajuomaa, tulee juomakiintiö helpommin täyteen. Vihreä tee on seurannassa, voi olla, että se ei minulle sovi. Oireet ison kupillisen jälkeen olivat kuin kahvinjuonnin jälkeen. Onneksi kofeiinittomia vaihtoehtoja on runsaasti. 

Ensimmäinen viikko lähestyy siis puoliväliä ja tämä detox-ruokailu on ollut tähän mennessä kokemuksena positiivinen yllätys. Homma toimii, kun päivän ateriat on ennakkoon suunniteltu. Improvisoiden olisi varmasti hiukan haastavampaa pysyä ruodussa. Riittävään nesteytykseen minun pitää kiinnittää huomiota. Bataatti ja kikherneet odottelevat pataan pääsyä, joten pysykäähän kuulolla, seuraavaksi aletaan testailla uusia reseptejä!


Vihersmoothiessa on pinaattia, avokadoa, kurkkua, rucolaa, selleriä, inkivääriä,
nokkosjauhetta ja hiukan sitruunaa. Ei pahaa, mutta valehtelisin, jos väittäisin herkulliseksi.
Vaatii totuttelua (ja reseptiikan säätämistä). 


maanantai 11. tammikuuta 2016

Detox alkaa | Kohti puhtaampaa ruokavaliota

Nyt se hetki on sitten koittanut. On aika tarttua härkää sarvista ja laittaa ravintoasiat kuntoon. Ilmoittauduin muutosinnostuksessani joulun alla detox-kurssille, joka alkoi viikonloppuna. Detox-termiä käytetään laihdutusbisneksessä väljästi kuvaamaan erilaisia elimistön puhdistamiseen liittyviä tuotteita ja dieettejä. Tunnustan suhtautuvani epäilevästi niihin moninaisiin ihmeaineisiin, joiden mainostetaan saavan aikaan uskomattomia muutoksia elimistössä. Kun vielä tutkimustuloksetkin eri ravintoaineiden vaikutuksista ovat joskus keskenään ristiriitaisia, olen päättänyt vetää ravintoasioissa juuri sitä linjaa, joka minun hyvinvoinnilleni tuntuu sopivan. 

Tämä nyt alkava viiden viikon detox-rypistys on siinä mielessä omaan ideologiaani sopiva, että kyse ei ole mehupaastosta tai ihmedieetistä vaan puhtaasta, yksinkertaisesta ruuasta, joka on ravintorikasta ja edistää kuona-aineiden poistumista elimistöstä. Tulen siis seuraavan kuukauden aikana kehittelemään erilaisia kasvispainotteisia aterioita, joista on toivottavasti iloa muillekin ruokavalioasioita pohtiville. Ensimmäisten kahden viikon ateriarunko on pääpiirteissään tällainen: 
  1. Aamulla ensimmäiseksi: Lasillinen vettä, johon on sekoitettu puolikkaan sitruunan mehu
  2. Aamiainen: Puuro tai munakas, tee
  3. Välipala aamupäivällä: hedelmä tai kasviksia
  4. Lounas: Salaatti / höyrytetyt kasvikset + kanaa, kalaa tai kasvissosekeitto
  5. Välipala iltapäivällä: smoothie
  6. Päivällinen: Salaatti / höyrytetyt kasvikset + kanaa, kalaa tai kasvissosekeitto
  7. Iltapala: AB-luonnonjogurtti, marjoja 
+ 3 litraa nestettä päivässä (vettä ja yrttiteetä)

Kiellettyjen aineiden lista on pitkä, mutta onneksi sallituissa on vaihtelun varaa runsaasti. Kevyen kasvispainotteisen ruokailun ei tarvitse tarkoittaa sitä, että ruoka on tylsää. Pientä haastetta hommaan tuo se, että perhe ei elä kanssani tätä detoxia vaan samaan aikaan jatkuu normaali arkiruokapyöritys. Yritän siis löytää ilman kohtuutonta lisäaskartelua ruokapöytään tasapainoisia aterioita, joissa on jokaiselle jotakin. Ja tuo vedenjuonti! Minkähän konstin keksisin, että tulisin juoneeksi tarpeeksi päivän aikana? 

Näistä yritän pysyä erossa: 
  • alkoholi ja kofeiini  
  • hiilihapotetut juomat  
  • sokeri ja keinotekoiset makeutusaineet
  • maitotuotteet, paitsi luonnonjogurtti pienissä määrin
  • einekset ja valmiskastikkeet, kuten ketsuppi, chilikastikkeet ym. 
  • lisäaineet 
  • punainen liha
  • vehnä ja hiiva
  • juominen ruoan kanssa


Tällaisilla eväillä detoxia on käynnistelty: 


Aamiaiseksi kahden munan munakas, lisukkeena wokattua fenkolia ja paprikaa sekä rucolaa.
Hyvin piti nälkää pitkälle aamupäivään. 

Välipalaksi mehukas appelsiini, joiden paras sesonki on juuri nyt. 


Lounaaksi uunilohta, höyrytettyä parsakaalia ja avokadokastiketta. Kastikkeessa
on avokadon lisäksi vain tomaattia ja ripaus suolaa ja mustapippuria. 





keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Ellos S/S 2016 | Maistiaisia kevään uutuuksista

Joulun alla piipahdin tutustumassa Elloksen tulevan kevään uutuuksiin, joita oli esillä Aallon kodissa aivan Helsingin ytimessä, Finlandia-talon naapurissa. Aurinko paistoi joulukuulle epätavallisen kauniisti ja puiston nurmikot viheriöivät, joten keväisiä tunnelmia oli helppo vangita kuviin. 

Kevään sisustusuutuuksissa ripaus etnisyyttä tuo kontrastia vaaleaan rauhalliseen yleisilmeeseen. Merellisiä tunnelmia on aistittavissa raidoissa ja sinisävyisissä väreissä. Värimaailmassa on samaa keveyttä ja raikkautta kuin trendiväriauktoriteetti Pantonen kevään paletissa, jota hallitsevat pastelliset vaaleanpunainen Rose Quartz ja vaaleansininen Serenity, kumppaneinaan mm. vaaleaa turkoosia, harmahtavaa lilaa ja puhdasta sinistä. Värit solahtavat skandinaavisen vaaleaan sisustukseen vaivattomasti, olematta liian röyhkeitä ja brassailevia. Tyylikästä ja hillittyä, suomalaiseen makuun sopivaa. 

Kyllä sieltä mallistosta muutama tuote jäi vähäsen polttelemaan ja ihan hiukkasen mielikuvitusta kutittelee ajatus sisustuksen suuntaamisesta sinisiin veden sävyihin kesää kohti mentäessä. Kiitos Ellos ja pr-toimisto Marsaana! 

Soul

Serenity

La dolce vita







maanantai 4. tammikuuta 2016

Uusi vuosi, vanhat kujeet?

Uusi vuosi toi talven tullessaan ja samalla internet tulvahti täyteen monenmoisia vinkkejä parempaan elämään, laihtumiseen, liikkumiseen, terveelliseen ruokaan jne jne. Kuntosalit ja jumppatunnit ovat täynnä innokkaita uuden elämän aloittajia. On tipatonta tammikuuta ja sokeriton tammikuu - haastetta. Uusi vuosi on uusi alku, onhan se kaunis, lohdullinenkin ajatus. Mahdollisuus aloittaa puhtaalta pöydältä, pitkien pyhien jäljiltä levänneenä ja virkistyneenä. 

Muuttuuko kuitenkaan mikään? Sinnitellään sokeritta kuukausi ja palataan sitten vanhoihin tapoihin? Riehutaan salilla lihakset kipeiksi ja palataan sohvan pohjalle? Päätetään muuttaa kaikki nyt ja heti, ja väsähdetään parissa viikossa? Kyllä, tällaista polkua olen useaan otteeseen kulkenut ja omalla kohdallani tiedän, että ei vaan toimi. Muutokset ottavat aikansa ja liian monta asiaa yhtä aikaa ei johda hyvään lopputulokseen. Minun tapani on varmasti hidas (ja täysin kärsimättömän luonteeni vastainen), mutta toivottavasti sitten palkintona on pysyvä muutos. 

Vanhojen kujeiden kanssa tuntuu töitä riittävän edelleenkin. Otin viime vuoden puolella kaksi muutosta työn alle, toinen niistä oli kahvi ja toinen ruutujen poistaminen makuuhuoneesta. Kahvittomuuden kanssa pärjään aika hyvin, tosin välillä sitä vaan tekee mieli ihan hirveästi. Seuraukset ovat olleet juuri niin palkitsevia kuin toivoinkin. Olo on tasoittunut, ja kofeiinitärinät taaksejäänyttä elämää. Kännykkä ja tabletti ovat aika hyvin pysyneet poissa yöpöydältä. Kerran tosin sorruin katsomaan Poirotia nukkumaan mennessäni. Nukahdin 10 minuutissa. Nukahtamistani tabletti ei tosin ole ennenkään häirinnyt, mutta unen laatuun se voi hyvinkin vaikuttaa. Lieneekö näistä kahdesta muutoksesta johtuvaa, että nukun tällä hetkellä paljon sikeämmin kuin ennen. Tavoite saavutettu - uniasiat varsin hyvällä mallilla! 

Seuraavaksi on sitten vuorossa muutoksia ravintorintamalla, joka on minulle näistä kolmesta perusasiasta (lepo - ravinto - liikunta) se kaikkein vaikein ja pahoja tapoja riittää karsittavaksi vaikka kuinka paljon. Elämäntaparemontointi on vähän kuin vanhan omakotitalon remppaaminen, ei siinä taida olla koskaan valmis ja joskus voi motivaatio olla vähän koetuksella. Välillä onkin hyvä ottaa ulkopuolista apua vastaan näiden muutosten kanssa painimiseen. Niinpä ilmoittauduin salillani tammikuussa järjestettävälle detox-kurssille (kuinka todella klassisen tammikuista!), josta odotan kunnon starttia ruokavalion remontoinnille. Kurssi alkaa ensi sunnuntaina, saas nähdä, millaisia ajatuksia se herättää. 

Oletko sinä päättänyt tehdä jotain toisin tänä vuonna? 
Millä keinoilla aiot päästä tavoitteeseesi? 

Säkenöivää Uutta Vuotta 2016!