Siirrytäänpä puutarhahommista välillä leivonnan pariin, eli tarjolla on perinteistä, superhelppoa marjapiirakkaa, jonka mehevyyden takaa:
Piimä tahtoo olla unohduksissa keittiössäni, mutta kesä saa minut kaivamaan esiin perinteisen piimäpiirakan ohjeen. Äitini tekee tällä taikinalla useimmiten raparperi- tai omenapiirakkaa, minä olen enemmän mustaherukan ystävä. Molempi parempi, ja hyvin tähän sopisivat myös puolukat tai punaherukat. Tai vaikka vähän kaikkia marjoja sekaisin!
Uuden satokauden lähestyessä moni tuntuu penkovan pakastintaan ja miettivän käyttöä viime kesän saaliin viimeisille rippeille. Mustaherukkasatoni oli kovin vaatimaton, mutta vajaa litran purkillinen löytyi vielä pakastimen uumenista. Siispä pitkästä aikaa marjapiirakkaa piimätaikinasta.
Taikina:
Huom. Mitat ovat kahvikupillisina, jolle mittana taitaa olla monia muunnelmia. Olen tehnyt piirakkaa sekä muuntosuhteella 1 kkp = 2 dl että 1 kkp = 1,5 dl. Nykyiselle pellilleni jälkimmäinen on sopivampi, joten ne mitat liitin myös mukaan.
3 kkp / 4,5 dl piimää
2 kkp / 3 dl sokeria
5 kkp / 7,5 dl vehnäjauhoja
0,5 kkp / 0,75 dl öljyä
1,5 tl ruokasoodaa (2 dl mitalla tehtynä 2 tl)
Sekoita ainekset keskenään ja kaada leivinpaperoidulle uunipannulle. Ripottele pinnalle noin litran verran mustaherukoita, sokeroituja raparperinpaloja, puolukoita, punaherukoita tai kirpeää omenaa renkaina. Enemmän on parempi. Veljeni on kutsunut tätä kraateripiirakaksi, sillä raparperipalat uppoavat taikinaan piirakan paistuessa. Niitä kuoppia onkin sitten hyvä täyttää vaikka vaniljakastikkeella.
Kauramuru sopii mielestäni lähes minkä tahansa piirakan päälle, joten tähänkin piirakkaan teen sen useimmiten. Summamutikkaohjeeni on:
Noin 50 g voita, reippaasti sokeria, kaurahiutaleita, ripaus kanelia. Kuivia aineita sen verran, että seos murustuu sopivasti. Ripottele piirakan pinnalle.
Niin ja se paistaminen: Uunin keskitasolla noin 200 asteessa, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.
Marjat uppoavat paistaessa taikinaan ja mehevöittävät piirakan herkulliseksi. Tarjoa vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera, tai napsi pelliltä pikkupaloja sellaisenaan suoraan suuhun, kun lasten silmä välttää. Seitsemän sortin kahvipöydässä olen tarjonnut tätä pieninä annospaloina.
Vieläkö sinun pakastimessasi on viime kesän satoa?