Minulle vapun ykkösherkkuja ovat vastapaistetut, rapeat munkit. Munkkien paistaminen on hieman työlästä puuhaa, mutta lopputulos on niin palkitseva, että lieden ääressä viettää mielellään aikaa.
Miten ihanaiset munkit syntyvät?
Taikina
Miten ihanaiset munkit syntyvät?
Taikina
150 g leivontamargariinia
5 dl maitoa
2 pussia kuivahiivaa
1,5 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 muna
13 dl vehnäjauhoja (noin)
Paistamiseen: auringonkukkaöljyä
Munkkitaikina on oikeastaan eri muodossa paistettua pullataikinaa. Sulata rasva ja lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita maitoon sokeri, kardemumma, suola sekä pieneen määrään jauhoja sekoitettu kuivahiiva sekä kananmuna. Alusta taikina vehnäjauhoilla sopivan kimmoisaksi ja lisää rasva. Anna kohota peitettynä, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi. Leivo taikina rinkilöiksi ja peitä liinalla.
Kuumenna öljy 170-180 asteiseksi. Paista munkkirinkilöitä molemmin puolin muutama minuutti. Munkki on kypsä, kun väri on kauniin ruskea. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan hetkeksi ennen sokerointia.
Paistoin munkit valurautapadassa. Paistolämpömittari on oivallinen apuväline munkkileipurille. Sen avulla öljyn lämpötilan saa pysymään optimaalisena koko ajan. Liian viileässä öljyssä munkit eivät paistu kunnolla ja imevät itseensä enemmän rasvaa. Liian kuuma öljy polttaa munkit ja voi leimahtaa tuleen. Kattilankansi onkin hyvä pitää käden ulottuvilla. Sokeroi munkit lämpiminä. Pihtien avulla kuumien munkkien käsittely käy helposti.
Kinuskikuorrute:
1 dl kermaa
1 dl muscovadosokeria
1 dl sokeria
1 tl voita
Keitä kerma ja sokerit kasaan pienellä lämmöllä. Kuorrute saa olla melko paksua rakenteeltaan, mutta notkista tarvittaessa tilkalla kermaa. Kinuski on valmista, kun vesilasiin pudotettu kinuskipisara jähmettyy. Lisää voi ja anna jäähtyä hieman ennen kuorruttamista.
Ja niinhän siinä taas kävi, että parempi överit kuin vajarit... Munkkeja on ns. riittävästi, loppuillan voikin pötkötellä masun vieressä tyytyväisenä. Nam nam :)